Ove subote počinju Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Ove subote počinju Ljetne
večeri HNK u Zagrebu

Ljetne večeri HNK u Zagrebu novi je projekt koji će svečano započeti u subotu 6. lipnja u 20  sati ispred zgrade kazališta. Riječ je o inovativnom i atraktivnom programu koji  okuplja sva tri ansambla:  umjetnike Drame, Opere i Baleta.

Tijekom dva mjeseca u kojima je bilo zatvoreno kazalište, ne znajući da ćemo ga otvoriti prije kraja sezone, smišljali smo programe na otvorenome. Tako je poslije odlično prihvaćenog projekta HNK u vašemkvartu, kada smo mjesec dana pjevali po različitim dijelovima Zagreba, nastala ideja da naše sugrađane pozovemo u naš kvart, na Trg Republike Hrvatske. Program smo nazvali  Ljetne večerizagrebačkoga HNK i zamislili ga kao interaktivan program. U njemu sudjeluju umjetnici Opere, Baleta i Drame s različitim nastupima u luku od koncerata do performansa. Čini nam se da ovo vrijeme, kada smo izišli iz kuća, trebamo iskoristiti za druženje na otvorenom i uživati ponovno u vrhunskim umjetničkim izvedbama koje Hrvatsko narodno kazalište ovog lipnja nudi i na otvorenom, kaže intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Ljetne večeri HNK u Zagrebu otvorit će scensko glazbeni događaj Lipanjska noć na kojemu će nastupiti zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i operni solisti Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Davor Radić i Luciano Batinić pjevajući neke od najljepših arija poput Votre Toast iz opere Carmen ili Duce La donna è mobile iz opere Rigoletto te pjesama poput  Domovini i ljubavi Ivana pl. Zajca ili O kućo mala Ive Tijardovića.

Glumci Ksenija Marinković, Franjo Kuhar, Ivan Colarić, Filip Vidović, Dušan Bućan, Barbara Vicković, Mirta Zečević, Slavko Juraga, Jelena Otašević  Babić i Silvio Vovk govorit će ulomke pjesama hrvatskih pjesnika poput Vesne Parun, Josipa  Pupačića, Dobriše Cesarića, Ivana Slamniga, Irene Vrkljan i dr.

Ulomak iz baletne predstave u nastajanju  Ponos i predrasude u koreografiji  Lea  Mujića, izvest će Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Guilherme  Gameiro  Alves, Balint Rauscher i Andrea Schifano. U koreografiji  Leonarda Jakovine, baletni  solo Osam komada za četiri timpana na glazbu Elliotta Cartera izvest će timpanist Marko Mihajlović i baletni solist Takuya Sumitomo.

Program Ljetne večeri HNK u Zagrebu realizirat će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a pogledati ga možete ovdje.

Učitati još
Zatvori