Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’ otvoren je 20. Zagreb Film Festival
Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’ otvoren je 20. Zagreb Film Festival

Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’
otvoren je 20. Zagreb Film Festival

Projekcijom filma Sigurno mjesto, potresne intimne drame u režiji Jurja Lerotića u nedjelju je u prepunom kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala. Otvorenje koje će po interesu i odazivu publike zacijelo ostati upamćeno kao kulturni događaj godine okupilo je uvažene predstavnike državnih i gradskih institucija, brojne osobe sa zagrebačke kulturne i društvene scene, redatelje, glumce, pisce, predstavnike medija i druge.

Otvorenje je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić, ravnatelj HAVC-a, Christopher Marcich te ostali predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i drugi.

Pred nama je 20. izdanje Zagreb Film Festivala – najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj. Kad smo 7. listopada 2003. godine na ovom istom mjestu pokrenuli naš i vaš festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je Boris T. Matić.

Boris T. Matic i Hrvoje Laurenta

Dugometražna konkurencija obljetničkog izdanja prikazat će rekordna četiri hrvatska prvijenca pa je ovogodišnji Festival najavljen kao slavlje hrvatskog filma i povratak autora s kojima je ZFF odrastao. Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje smo sve ove godine uvodili i osmišljavali nove programe, od nacionalnog programa Kockice, Velikih 5, programa za djecu i mlade, Ponovno s nama… Uveli smo i program Industrija, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca — nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

U proteklih deset godine Hrvatska udruga producenata na Zagreb Film Festivalu dodjeljuje godišnju nagradu „Albert Kapović“, i to fizičkim osobama koje su se tijekom godine istakle u svom radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nagrada Albert Kapović ove je godine posthumno dodijeljena prerano preminuloj producentici Dariji Kulenović Gudan.

Darija je kao producentica ostavila velik trag u našoj zajednici. Pomaknula je granice i mogućnosti hrvatskog filma pokazavši primjerom kako bi suvremeni europski producenti trebali raditi. Iza nje ostaje niz uspješno produciranih djela poput filmova Noćni brodovi, Aleksi, Moj dida je pao s Marsa, dokumentarne serije Stambeno pitanje, dramske serije Na terapiji, serija za djecu Laboratorij na kraju svemira, te brojnih drugih. Iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala i radovala se njihovim uspjesima, uporno podsjećanje okoline na važnost brige o svim bićima i poruka da su ljubav i uživanje u svim pa i najmanjim ljepotama života najvažniji, izjavila je Rea Rajčić, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producentata. Nagradu je u Darijino ime primila njena kći Enea Kulenović Gudan.

Juraj Lerotić

Dugoočekivana hrvatska premijera Sigurnog mjesta, dugometražnog prvijenca Jurja Lerotića, autora koji je za svoj kratkometražni film Onda vidim Tanju osvojio Zlatna kolica na ZFF-u 2010. godine, ispraćena je dugim ovacijama publike. Prije projekcije Lerotić je pozdravio je brojnu publiku uz riječi: Ovaj film inspiriran je događajima koji su se desili meni i mojoj obitelji i kad sam počeo pisati nikad nisam mislio da ću film i snimiti jer se činio preosobnim, ali na kraju je završilo tako da i glumim u njemu. Film će na ZFF-u biti prikazan u još jednom terminu, subotu, 29. listopada, a 3. studenog stiže i u domaća kina.

Foto: Samir Cerić Kovačević, Matej Jurčević, Rahaela Poljak

Učitati još
Zatvori