Otkrij naš novi film: deset domaćih filmova koji uskoro stižu u kina
Otkrij naš novi film: deset domaćih filmova koji uskoro stižu u kina

Otkrij naš novi film: deset domaćih
filmova koji uskoro stižu u kina

Otkrij naš novi film kampanja je pokrenuta u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra koja za cilj ima ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u kina – naime čak sedam dugometražnih hrvatskih filmova ove će se jeseni predstaviti domaćoj publici i krenuti u pohod na kina, a još tri u prvim mjesecima 2023. godine. Impozantna je to brojka od deset dugometražnih ostvarenja koja dodatno potvrđuje aktualni trend uzleta domaće igrane produkcije. U ponedjeljak, 5. rujna je u Kaptol Boutique Cinema održan program u okviru kojeg su ti filmovi predstavljeni – kroz razgovor s autorima i autoricama i kroz najavni trailer.

Hrvatsku kinematografiju trenutačno vodi nova generacija filmaša – čak osam filmova dugometražni su prvijenci svojih autora/ica. Kampanja Otkrij naš novi film ima cilj približiti te radove hrvatskoj publici, ukazati im na bogatstvo u raznovrsnosti aktualne produkcije te ih motivirati da odaberu ono ostvarenje koje će najviše odgovarati njihovim afinitetima. Svaki od tih naslova nosi određenu specifičnost, a odlikuju ih raznovrsnost tema i pristupa, snažne autorske vizije uz različite poetike i estetike i uvjerljive glumačke interpretacije.

Nosila je rubac crleni

Film Nosila je rubac črleni u kinima je od 22. rujna, dok kinodistribucija preostalih filmova počinje u nadolazećim tjednima i mjesecima. Prije toga četiri će naslova hrvatsku premijeru imati na 20. izdanju Zagreb Film Festivala (Sigurno mjesto, Garbura, Stric, Tragovi), da bi potom bili dostupni svima u kinima.

Nosila je rubac črleni komedija je priznatog autora Gorana Dukića (Pizzerija Kamikaze) i scenaristice Sandre Antolić nastala u produkciji kuće Švenk i producentice Nine Petrović. Riječ je o svojevrsnoj posveti Hrvatskom zagorju i prvi dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća. U glavnim ulogama nastupaju Nataša Dorčić i Tesa Litvan, uz Pjera Meničanina, Ljubu Zečevića, Aretu Ćurković, Doru Polić Vitez, Ljubomira Kerekeša i druge. Publika ga je proglasila najboljim filmom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a pohod na domaća kina započeo je 22. rujna turnejom po zagorskim gradovima. Film je dosad pogledalo više od 5000 posjetitelja!

Sigurno mjesto
Sigurno mjesto

Illyricvm je prvi dugometražni igrani film autora eksperimentalnih i animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha. Povijesna epska drama iznimno je zahtjevan filmski projekt koji je nastajao osam godina. U njemu je sudjelovalo više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika, a nastao je u produkciji Kinorame i Ankice Jurić Tilić. Prvi je film u svijetu snimljen na ilirskom i prvi hrvatski film na latinskome jeziku. U filmu glume Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Ilir Prapashtica, Ana Takač, Franjo Dijak i drugi, a u kina stiže 13. listopada.

 

Izvanredan uspjeh filma Sigurno mjesto Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (produkcija Pipser) zaokružio je niz recentnih priznanja domaćem filmu. Na festivalu u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju i glumca (Goran Marković) te najbolji debitantski film i tako postao prvi hrvatski film u proteklih 30 godina koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade. Uslijedio je trijumf u Sarajevu osvajanjem dvaju Srca Sarajeva (najbolji film i najbolja muška uloga Lerotiću) i nagrade CICAE i portala Cineuropa. Ova autentična drama izrazitog emotivnog naboja počiva na autobiografskim elementima redateljeva života, a progovara o pukotini koja nastaje u svakodnevici tročlane obitelji zbog pokušaja suicida jednog člana. Radnja je svedena na akutno – spasiti bližnjega. U filmu, osim Lerotića, glume Goran Marković i Snježana Sinovčić-Šiškov. Sigurno mjesto ovogodišnji je hrvatski kandidat za nagradu Oscar, a u kina stiže 3. studenoga.

Renomirani domaći autor Eduard Galić u produkciji Umjetničke organizacije MissArt i s producentom Dominikom Galićem snimio je film o padu Vukovara. Šesti autobus bavi se vukovarskim misterijem nestanka tzv. šestog autobusa kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon gotovo trideset godina. Glumačku ekipu potresne drame predvode Marko Petrić i Zala Đuric, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića. Šesti autobus u kina stiže 17. studenoga, uoči obljetnice pada Vukovara.

Na Filmskom festivalu u San Sebastianu nedavno je svjetsku premijeru imao film Garbura, prvijenac Josipa Žuvana. Prvi je to domaći film koji je nakon 15 godina prikazan na tom renomiranom festivalu. Nastao u produkciji kuće Maxima film i producenta Damira Terešaka, Garbura govori o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Glumačku ekipu predvode mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film u kina stiže krajem studenog.

Cvrčak i mravica

Stric, debitantsko ostvarenje Andrije Mardešića i Davida Kapca, triler drama s elementima apsurdnog humora, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Karlovym Varyma, uvršten u program Proxima, ovjenčan je posebnim priznanjem, a na Pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za scenarij. Kritika ističe da je riječ o – za našu kinematografiju – potpuno nekonvencionalnom žanrovskom uratku bizarne atmosfere. Film govori o stricu iz Njemačke koji jednu obitelj kontinuirano, iz dana u dan, primorava na reproduciranje Božića i usiljene blagdanske atmosfere. Naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Stric je nastao u produkciji Eclectice i producenata Ivana Kelave i Tomislava Vujića. Film u kina stiže 1. prosinca.

Prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film Cvrčak i Mravica nakon punih će 12 godina biti predstavljen domaćoj javnosti. Nastao je u produkciji kuće Diedra producenta Dine Krpana i režiji Luke Rukavine. Priča Darka Bakliže svojevrsna je prilagodba Ezopove basne današnjem vremenu koja promiče toleranciju i suživot kroz zbližavanje Cvrčka i Mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Naslovnim likovima glasove su posudili Thara Thaller i Marko Petrić, a film u kina stiže 8. prosinca.

Glava velike ribe

Osim tih sedam filmova, tri u kina stižu na samom početku 2023. Glava velike ribe dugometražni je prvijenac novinara i redatelja Arsena Oremovića nastao prema motivima istoimena romana Ognjena Sviličića, u produkciji Izazova 365 i producentica Maje Vukić i Katarine Prpić. Riječ je o drami koja secira međuljudske odnose u posttranzicijskom društvu koje je kreiralo, prema autorovim riječima, PTSP-jevce rata, ali i PTSP-jevce mira. U glavnim ulogama nastupaju Lana Barić (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu), Nikša Butijer i Neven Aljinović – Tot.

Komunikacija, tj. izbjegavanje iste u fokusu je igranog prvijenca Radislava Jovanova Gonza, uspješna snimatelja i redatelja videospotova. Punim plućima opisuje se kao gorko-slatka dramedy čija radnja prati ponovno okupljanje davno raspale grupe prijatelja nakon iznenadne smrti jednog od njih. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti karmine  postaju povod za zabavu i evociranje uspomena. Film je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, a producentica je Sabina Krešić. Glume Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić.

Punim plucima
Punim plucima

Jedina autorica među tvorcima ovogodišnjih ostvarenja jest Dubravka Turić. Njezin iščekivani prvijenac Tragovi (produkcija Kinorama, producentica Ankica Jurić Tilić) svjetsku će premijeru imati u listopadu na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. U fokusu je Tragova znanstvenica koju antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima suočava s velikim životnim promjenama i spoznajama o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga. Uz Mariju Škaričić, u filmu glume Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Tijekom proljeća 2023. publici će se zasigurno predstaviti još četiri filma; dva su prvijenca pulskih autora – Pula, debitantski igrani film istaknutog filmskog autora Andreja Korovljeva koji nastaje prema romanu Vladimira Stojsavljevića i u produkciji tvrtke Kinematograf, te Pelikan, prvijenac mladog pulskog redatelja Filipa Herakovića koji se realizira u  produkciji kuće Wolfgang&Dolly. Dnevnik Pauline P. dječji je film sniman prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca te igrani film Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića koji nastaje po istoimenoj knjizi Zorana Ferića.

Učitati još
Zatvori