Najbolji filmovi koji nisu ušli u utrku za nagradu Oscar, a trebali su

Najbolji filmovi koji nisu ušli u utrku za
nagradu Oscar, a trebali su

Ovogodišnja objava nominacija za nagradu Oscar bila je većinom predvidljiva. Očekivalo se, recimo, da će Joker Toda Phillipsa i Joaquin Phoenix ‘pomesti’ nominacije baš kao i južnokorejska drama Parazit te Scorseseov The Irishman. Međutim, na najiščekivanijim nominacijama godine nisu se pojavili brojni naslovi koji su se očekivali.

Neki od sljedećih filmova okrunili su karijeru hollywoodskih glumica i glumaca, no nisu zaradili nominaciju za najbolji film pa niti postali konkurencija za najbolju glumačku postavu.

The Farewell

Vjerojatno i najveće neugodno iznenađenje ostao je film The Farewell redateljice Lulu Wang. Sezonu dodjela nagrada film je započeo s velikim ushitom pa je tako glumica Awkwafina osvojila Zlatni globus. Wang u svojoj dramediji prati obitelj koja saznaje da su njihovoj baki dani odbrojani, ali odluče joj to zatajiti i organizirati obiteljsko okupljanje prije nego što premine. Djelomično se radi o autobiografskoj priči autorice koju je javno iznijela u popularnoj radijskoj emisiji This American Life. Kritičari su film hvalili, neki su ga čak nazivali najboljim filmom godine, a najviše su pažnje odnijele izvedbe Awkwafine i Zhao Shuzhen.

Uncut Gems

Adam Sandler malo je kome bio pri vrhu popisa najdražih glumaca. Ponajviše zato što su mu karijeru obilježile plitke komedije u kojima nije niti mogao pokazati doseg svoje glume. Možda je to isti razlog zašto je toliko oborio s nogu ulogom u filmu Uncut Gems. Triler se smatra daleko najvećim uspjehom njegove karijere, ali i najpozitivnije ocijenjenim filmskim indie hitom ove godine koji je donio i značajan financijski uspjeh. Priča o draguljaru i ovisniku o kocki zaradila je brojne nagrade i svi su bili gotovo sigurni da će biti jaki kandidat za Oscara i to u nekoliko kategorija. Međutim, ostat će bez zlatnog kipića za najbolji film, a Sandler će morati pronaći još jaču ulogu za eventualnu nagradu.

A Hidden Life

Terence Malick za film The Tree of Life slavio je s nominacijom za najbolji film, najboljeg redatelja i kinematografiju, ali isti uspjeh nije donio A Hidden Life – iako je po mnogima apsolutno trebao biti u utrci za zlatni kipić. Otkad je povijesna religiozna drama počela s prikazivanjem kreatori su imali velika očekivanja. Priča o religioznom farmeru iz Austrije koji se odbio boriti za naciste u Drugom svjetskom ratu bila je nominirana za Zlatnu palmu u Cannesu, ali šuškanja o Oscaru pa konačna nominacija jednostavno su izostali.

Honey Boy

Drama Honey Boy ima visokih 94 posto na stranici Rotten Tomatoes. Redateljica Alma Har’el bila je nominirana za Directors Guild of America, ali od samog početka znalo se da će teško dobiti i nominaciju za Oscara. Har’el je inače poznata kao redateljica dokumentarnih filmova. Shia LaBeouf autor je drame koja se temelji na njegovom disfunkcionalnom djetinjstvu i odnosu s ocem, a u istoj i glumi. Napisao ju je dok je bio na odvikavanju, a naziv filma referira njegov nadimak dok je bio dječak. Unatoč tome što je smatran jednim od najfascinantnijih filmova godine, Honey Boy nikad nije potaknuo šuškanja za Oscar.

The Portrait of a Lady on Fire

Poznata francuska redateljica Celine Sciamma s filmskog festivala u Cannesu izašla je kao pobjednica: osvojila je nagradu za najbolji scenarij, a film je bio nominiran za Zlatnu palmu. Sveukupno je otkad se počeo prikazivati zaradio čak 89 nominacija na raznim dodjelama nagrada, ali ne i na 92. dodjeli Oscara. Priča prati slikaricu na izoliranom otoku na kraju 18. stoljeća koja mora naslikati portret aristokratkinje, ali između njih dvije rađa se neočekivani i zabranjeni odnos. Portrait of a Lady on Fire očekivao je barem nominacije za najbolju kinematografiju, glumicu i redateljicu. Međutim, Akademija i dalje nije sklona nominiranju filmova na stranom jeziku za te kategorije. No, barem je Bong Joon-hou i njegovom Parazitu to pošlo za rukom.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori