Oppenheimer je pobudio želju za biografskim filmovima, a evo koji još uskoro dolaze na Netflix
Oppenheimer je pobudio želju za biografskim filmovima, a evo koji još uskoro dolaze na Netflix

Oppenheimer je pobudio želju za biografskim filmovima, a evo koji još uskoro dolaze na Netflix

Biografski filmovi neki su od najboljih filmova koji postoje. Pričaju istinite priče o stvarnim ljudima i događajima, a nema ništa zanimljivije od pravog života. Film Oppenheimer puni kinodvorane već tjednima, što nije ni čudo s obzirom na to da se radi o biografskom filmu. Poznato je i da takvi filmovi jako dobro prolaze kod publike, a većina njih dođe i do najveće filmske pozornice – Oscara. To je prepoznao i Netflix koji sprema zanimljive biografske priče za ovu i sljedeću godinu. Netflixu istinite priče nisu strane. Neki od najboljih Netflixovih filmova su biografski poput Tick, Tick, Boom, Boom, The Irishman, The Trial of Chicago 7, Mank i Dolemite is My Name, svi nagrađivani filmovi. Ako vam je Oppenheimer kao i nama pobudio želju za biografskim filmovima, evo što će ubrzo doći na Netflix.

Nyad

Diana Nyad maratonska je plivačica poznata kao prva osoba koja je sa 64 godine preplivala 177 kilometara, od Kube do Floride, pothvat koji je javnost nazvala Everestom plivanja. Film će pričati njezinu životnu priču, fokusirajući se na 53-satno plivanje u opasnim vodama bez kaveza za morske pse. Potvrđeni su redatelji Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi, a slavnu plivačicu glumit će još slavnija Annette Benning, dok će njezinu trenericu glumiti dvostruka Oskarovka Jodie Foster. Premijeru će imati na Toronto Film Festivalu, a iako nije službeno potvrđeno, film će na Netflix navodno stići 3. studenog ove godine. S obzirom na vrijeme izlaska, ali i impresivnu glumačku postavu, ako bude izvrstan, Nyad bi mogao ući i u utrku za Oscare.

Netflix

Society of the Snow

Society of the Snow španjolski je triler koji će ispričati priču o preživljavanju. Prati urugvajsku ragbi ekipu koja je doživjela pad aviona u Andama 1972. te bila zaglavljena na planini 72 dana. Kada se dogodio, događaj je bio izrazito medijski popraćen, a film će pratiti 16 preživjelih igrača koji su kroz 72 dana bili primorani trpjeti svakakve uvjete. Redatelj filma je Španjolac J. A. Bayona, a glumačka postava se uglavnom sastoji od nepoznatih argentinskih i urugvajskih glumaca. Svjetsku premijeru će imati na filmskom festivalu u Veneciji, a na Netflix će izaći krajem godine.

Netflix

Maestro

Jedna od najvećih nada koje Netflix ima za sljedeće Oscare je film Maestro, koji prati život poznatog kompozitora Leonarda Bernsteina. Glavnu ulogu ima Bradley Cooper, koji je ujedno i redatelj filma, a osim njega, uloge imaju i Carey Mulligan, Maya Hawke, Matt Bomer i Sarah Silverman. Bradleyju će to biti prvi film koji je režirao nakon A Star is Born koji je bio apsolutni hit te mu donio i nominaciju za Oscara, a šuška se bi se s ovim filmom to moglo i ponoviti. Netflix je izbacio i sliku Bradleyja kao poznatog kompozitora na kojoj je neprepoznatljiv, a ako postoji nešto što Akademija voli nagrađivati, to su fizičke preobrazbe glumaca i istinite životne priče. Film će također imati premijeru na filmskom festivalu u Veneciji, a točan datum izlaska na Netflix se ne zna, no Bradley je potvrdio da film neće izaći prije jeseni.

Netflix

Rustin

Još jedan Netflixov biografski film koji se nada Oscarima je Rustin. Film o gay aktivistu za građanska prava Bayardu Rustinu koji je organizirao poznati marš na Washington 1963. godine s Martinom Lutherom Kingom. Redatelj filma je George C. Wolfe, a producirala ga je Higher Ground Productions produkcijska kuća čiji su vlasnici Barack i Michelle Obama. Uloga Rustina pripala je Colemanu Domingu, kazališnom glumcu. Film će premijerno biti prikazan na Toronto Film Festivalu, dok je potvrđeno da će na Netflix izaći 17. studenog.

Netflix

Shirley

Netflix voli snimati filmove o velikim ličnostima pa će tako izaći i film Shirley, koji prati život američke političarke Shirley Chisholm. Poznata kao prva Afroamerikanka u američkom Kongresu te prva Afroamerikanka koja se kandidirala za predsjednicu SAD-a. Film prati njezinu predsjedničku kampanju i odnos s obitelji i prijateljima. Oskarovka Regina King glumit će Shirley te je ujedno i jedna od producentica filma. Uz nju uloge imaju Terrence Howard, Andre Holland, Lance Reddick i Lucas Hedges. Službeno vrijeme dolaska filma na Netflix se ne zna, no pretpostavlja se da će izaći negdje krajem godine.

Netflix

Shout It Out Loud

Biografski filmovi o glazbenicima u zadnje vrijeme su posebno popularni zahvaljujući filmovima poput Bohemian Rhapsody koji je pratio život Freddie Mercuryja te Rocketman koji je pratio Eltona Johna. Netflix je pokušao s glazbenim biografijama kada je izbacio film The Dirt koji je pratio bend Motley Cue. Sada sprema i biografski film o još jednom poznatom bendu – KISS. Shout It Out Loud će se fokusirati na članove Gene Simmonsa i Paula Stanleyja koji su oformili KISS te na prve četiri godine benda. Redatelj je Norvežanin Joachim Rønning, poznat kao redatelj filma Maleficent 2 i to je sve što znamo. Članovi benda uključeni su u produkciju, glumci još nisu objavljeni, kao ni datum izlaska filma. Međutim, očekuje se da će na Netflix stići 2024. godine. Uzbudljiva vijest za sve fanove jednog od najvećih bendova ikad te ga jedva čekamo pogledati.

Netflix

Osim ovih filmova, na Netflix će ove i sljedeće godine još stići i film The Thanksgiving Text. Priča o ženi koja je zabunom pozvala stranca na Thanksgiving što je pokrenulo veliku tradiciju. Također, u produkciji je još bezimeni film o Hulk Hoganu, britanski film Scoop o princu Andrewu te film White Mountains, o paru koji je 1960. tvrdio da su ih oteli vanzemaljci. S obzirom na to kako dobro prolaze biografski filmovi, Netflix zaista sprema zanimljive priče. Ako je suditi po prijašnjim biografskim filmovima, Netflix je usavršio formulu.

Foto: Netflix, Profimedia

Učitati još
Zatvori