Svijet filma kao nikad prije: Koje filmove čekamo, jesmo li se vratili u kina i zašto Netflix nije uvijek najbolja opcija?

Svijet filma kao nikad prije: Koje filmove čekamo, jesmo li se vratili u kina i zašto Netflix nije uvijek najbolja opcija?

Da su streaming giganti sve popularniji znali smo i prije dolaska koronavirusa prošle godine. Ožujak 2020. zatvorio je kino dvorane (kao i ostatak života na koji smo navikli) i kristalizirao točno koliko se oslanjamo na Netflix, HBO, Amazon Prime i ostale streaming servise. Svijet filma od tog se trenutka nepovratno promijenio na svim svojim razinama. Ne samo kad stižu odgođeni filmovi, već i kako ih mi sami najviše želimo gledati. Koje megapremijere još uvijek čekamo, postoji li budućnost kina i jesu li streaming divovi jedino rješenje?

Odgođeni filmovi – najiščekivanije premijere koje još čekamo

Korona je razorila plan filmskih premijera kojima smo se toliko veselili u kinima. Ne samo da su se zatvorile dvorane, već i čitave filmske produkcije zbog čega ćemo niz blockbustera dobiti tek kasnije ove godine ili čak 2022. Svako odgađanje važnih premijera dodatan je udarac za kina koja vape za istim, ne bi li važnost filma konačno potaknula publiku (još uvijek u grču) da se vrati u dvorane.

Jedan od najiščekivanijih filmova 2020. je bio posljednji nastavak o Jamesu Bondu s Danielom Craigom u glavnoj ulozi. No, u siječnju je odgođen po treći put i u kina stiže tek u listopadu ove godine. ‘A Quiet Place II’, drugi dio proslavljenog horora, pomaknut je na kraj travnja, dok tek u kolovozu ove godine stiže prequel film ‘The King’s Man.’ Jednako iščekivan ‘Death on the Nile’ s Gal Gadot i Kennethom Branaghom u glavnim uloga, koji je nastao po priči Agathe Christie, gledamo tek u rujnu u CineStar kinima. Puno se pisalo i o filmu ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona koji je trebao izaći na ljeto, ali je umjesto toga premijera odgođena do daljnjeg.

Filmska industrija preživjet će – baš kao i kina

kino

U cijelom tom kaotičnom razdoblju, streaming servisi brojali su dobitke. Netflix je nedavno dostigao 200 milijuna gledatelja u svijetu, ali unatoč tomu, kino će preživjeti. Baš kao što je preživjelo televiziju, videokazete i DVD-e. Moguće je da će kina uvesti neke nove ideje i inovacije jer su i prije korone bila suočena s megapopularnošću streaming divova i problemima koji su danas samo vidljiviji. Za razliku od Netflixa, primjerice, kino ima i društvenu dimenziju. Još u razgovoru s mladim hrvatskim kulturnjacima u karanteni, Judita Gamulin nas je podsjetila da „kazalište nije napravljeno za YouTube i ništa ne može nadomjestiti osjećaj koji ostvaruje prisutnost u kazališnoj dvorani, filmovi nisu napravljeni za televizore i 13-inčne laptope, a skulpture su bez prostora tek polovične i njihovu fotografiju na internetu možete samo lajkati. “

Streaming servisi cvjetaju, ali…?

Da, streaming cvjeta. Dok je ostatak svijeta utihnuo uslijed nekolicine lockdowna, zatvaranja i slično, streaming servisi su divljali. Postoji barem nekoliko izvrsnih dokumentaraca i igranih filmova koje smo gledali tijekom karantene. Posljednjih mjeseci streaming servisi izbacuju svoje kandidate zs Oscare jer su spontano postali i utočište za sve one filmske studije koji nisu htjeli odgoditi premijere.

Najbolji-filmovi-2020.-godine-The-Trial-of-the-Chicago-7

Svakodnevica bi bila gotovo nezamisliva danas bez bingeanja koje nam nudi Netflix, ali takvo pumpanje sadržaja ne puni nam repertoar uvijek pohvalnim filmovima i serijama. Za svaki zbilja genijalni film iskoče tri gotovo negledljiva. Posebice tijekom 2020., Netflix se značajno okrenuo ‘šundu’ od programa: realityjima, reality natjecanjima, sapunicama, lošim komedijama i sličnim žanrovima. Bez sumnje su nam tijekom 2020. godine često i godili kao comfort watch, ali trebamo li biti zatrpani slabim Netflix Originals filmovima na redovitoj bazi?

I dok se dramatično ističe pad posjeta kinima, Netflix je nedavno otkrio kako tijekom 2021. planira svakog tjedna izbaciti po jedan novi film i na to utrošiti više od 19 milijardi dolara. Hiperprodukciju nastavlja, a ona kao takva uvijek donosi dvije strane: imat ćemo priliku pogledati više filmova i otkriti nove glumačke talente, ali istovremeno se pogubiti u moru sadržaja koji će vrlo vjerojatno biti teško razlučiti.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori