Osramoćeni kirurg predmet je novog Netflixovog true crime dokumentarca koji je trenutno najgledaniji naslov
Osramoćeni kirurg predmet je novog Netflixovog true crime dokumentarca koji je trenutno najgledaniji naslov

Osramoćeni kirurg predmet je novog Netflixovog true crime dokumentarca koji je trenutno najgledaniji naslov

Na Netflix je stigao novi true crime dokumentarac koji je postao apsolutni hit među publikom. Riječ je o dokumentarcu u tri dijela – Bad Surgeon: Love Under the Knife, koji prati slučaj osramoćenog kirurga Paola Macchiarinija. Kirurg je bio poznat po revolucionarnoj transplantaciji dušnika s matičnim stanicama, ali kada su njegovi pacijenti počeli umirati jedan po jedan, otkrila se mučna istina.

novi true crime na netflixu

Medicinski skandal

Na početku svoje karijere Macchiarini je bio big deal. Šuškalo se kako je osobni liječnik Papi Franji i Baracku Obami, a njegova istraživanja bila su revolucionarna. Jedno takvo uključivalo je korištenje bioloških i sintetičkih skela zasađenim matičnim stanicama pacijenta kako bi se transplantirao dušnik. Time su rjiešena dva problema u medicini – odbacivanje organa i manjak donora. Kirurga su tretirali kao celebrityja, a živio je i raskošno. Međutim, neki su primijetili čudan obrazac – skoro svi njegovi pacijenti koji su primili transplantaciju su umrli. Nakon godina ignoriranja, skeptici su ga počeli istraživati i razotkrili skandal.

novi true crime na netflixu

Godine prijevare

Otkrili su se dokazi nedoličnog ponašanja, prijevare i manipulacije. Ispalo je da su njegova istraživanja, koja su trebala potvrditi sigurnost transplantacije, zapravo temeljena na lažnim dokazima, a Macchiarini je bio optužen i da je neetično eksperimentirao na pacijentima, čak i onima koji su relativno zdravi što je rezultiralo smrću sedam od osam pacijenata koji su primili njegovu transplatanciju.

Neka istraživanja tvrdila su da je Macchiarini čak i lažirao neka svoja akademska postignuća u svom životopisu. Dokumentarna serija obuhvaća i vrijeme kada su istražitelji svoje dokaze o kirurgovoj prevari predali prestižnom Karolinskom Institutu u Stockholmu gdje je Macchiarini radio. Prvotno im nisu vjerovali, ali s vremenom, kirurg je završio pred Švedskim prizivnim sudom gdje je optužen i zatvoren. Macchiarini je bio svjestan smrtnog rizika koje njegove operacije nose pacijentima i iako se nadao kako će njegove metode uspjeti, nije ga bilo briga za posljedice. Naposljetku mu je izrečena zatvorska kazna od dvije i pol godine koju trenutno služi.

novi true crime na netflixu

Slomljeno srce

Iako je priča o Paolu Macchiariniju kriminalistička i u fokusu bi trebale biti žrtve i njihove obitelji kojima je kirurg uništio živote, dosta dokumentarca fokusira se na Benitu Alexander. Ona je bila NBC-jeva producentica koja je 2014. radila na dokumentarcu o Macchiariniju, prije nego što su se njegove kriminalne radnje otkrile. Iako je znala da nije najetičnije, Alexander je stupila u romantičnu vezu s Macchiarinijem koja je skoro završila brakom. Tijekom snimanja dokumentarca, zbližili su se, nakon snimanja počeli su putovati skupa i zaljubili se. Oboje su bili u procesu rastave od svojih supružnika kada su postali par. Kada je Macchiarinijeva rastava finalizirana, zaprosio je Benitu. Planirali su vjenčanje u njegovoj rodnoj Italiji, a kako je on cijelo vrijeme tvrdio da je osobni liječnik Pape Franje, Beniti je rekao kako će ih Papa osobno vjenčati.

Ubrzo su njegove laži isplivale na vidjelo, a Benita je otkrila kako ne samo da Papa Franjo ni ne zna tko je Paolo Macchiarini, nego se on nije nikada ni službeno rastao od svoje bivše supruge. Sve njegove prevare i manipulacije naposljetku su ga sustigle. Bad Surgeon je trenutno dostupan na Netflixu gdje je u kratkom vremenu postao najgledaniji naslov.

Foto: Netflix, Profimedia

Učitati još
Zatvori