Pet novih true crime naslova koje gledamo na Netflixu
Pet novih true crime naslova koje gledamo na Netflixu

Pet novih true crime naslova koje
gledamo na Netflixu

Popularni streaming servis Netflix je u posljednjih nekoliko mjeseci iznjedrio niz mini i dokumentarnih serija temeljenih na stvarnim zločinima, koje su polučile velik uspjeh. S ovom praksom nastavio je i u studenome, a pred vama je pet novih true crime naslova koji bi mogli privući pažnju svih ljubitelja ovog žanra.

Killer Sally

Novi Netflixov true crime naslov donosi nam priču o bodybuilderici Sally McNeil koja je usmrtila vlastitog supruga Rayja McNeila, također poznatog američkog bodybuildera. Ova trodijelna dokumentarna serija pruža nam uvid u život glavne junakinje te razotkrivanje njezinog naizgled idealnog braka.

Također, kroz seriju su provedena i razmatranja o negativnim stranama fitness industrije, posebice ilegalnoj konzumaciji steroida. Serija Killer Sally rijetka je vrsta istinite kriminalističke priče u koju ne samo da je ubojica uključen, već želi da saslušate njezinu priču.

I Am Vanessa Guillén

Dokumentarac I Am Vanessa Guillén pokazuje da iz tragedije može proizaći dobro. Film donosi priču o životu, smrti i ostavštini vojnikinje koja je netragom nestala s dužnosti u travnju 2020.godine. Njezin mladi život ugašen je na tragičan način nakon nesuglasice s kolegom vojnikom, no posredno je donio do određenih promjena u američkom vojnom sustavu.

Naime, Vanessa je neposredno prije smrti, koja nije direktno vezana uz taj slučaj, progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je trpjela od nadređenih. Zahvaljujući naporima njezine obitelji, doneseni su službeni zakonski akti kojima se nastoji spriječiti potencijalno prikrivanje ovakvih nedjela u vojnom lancu.

Capturing the Killer Nurse

Među filmskim naslovima koji su na Netflixu posljednjih mjeseci privukli najviše pažnje zasigurno je biografska drama The Good Nurse, koja tematizira zločine bolničara Charlieja Cullena.

Osim igranog filma, na popularnom streaming servisu je objavljen i popratni dokumentarni film Capturing the Killer Nurse koji otkriva kako su istražitelji dokazali da je bolničar na odjelu intenzivne njege zapravo okrutni ubojica.

Pepsi, Where’s My Jet?

Posljednji u nizu novih true crime naslova na Netflixu svojevrstan je odmak od tragičnih životnih priča koje najčešće obrađuje ovaj žanr. Donosi nam priču o jednom od najvećih skandala koji je devedesetih godina doživjela kompanija Pepsi, a koji je proizišao zbog jedne (nepromišljene) reklame.

Priča je to o Johnu Leonardu, 20-godišnjaku koji je u nagradnoj igri pokušao osvojiti borbeni zrakoplov, a koja je rezultirala sudskim procesom za povijesne knjige. Četverodjelna, mogli bismo reći i humoristična true crime serija, dostupna je ovdje.

Vatican Girl

Vatikan, najmanja država na svijetu, poprište je jednog od najmisterioznijih nestanaka u povijesti. Na prvu pomisao doista nesvakidašnje djeluje podatak kako se netko u najmanjoj državi svijeta već četiri desetljeća smatra nestalom osobom. No, upravo je to priča o Emanueli Orlandi, 15-godišnjoj srednjoškolki koja je nestala u srpnju 1983. godine.

Riječ je o slučaju koji je ostao pravi misterij već četiri desetljeća pa ne čudi što je ova priča privukla i Netflix. Više o dokuseriji Vatican Girl možete doznati ovdje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori