Serija koja podiže prašinu: Zvali su je televizijskom Lady Di, a njezina smrt također je postala misterij
Serija koja podiže prašinu: Zvali su je televizijskom Lady Di, a njezina smrt također je postala misterij

Serija koja podiže prašinu: Zvali su je televizijskom Lady Di, a njezina smrt također je postala misterij

Najnovija Netflixova true crime serija otkriva nam pozadinu jednog od najvećih britanskih neriješenih slučajeva – ubojstva televizijske voditeljice Jill Dando. Znana i kao TV’s Princess Diana, ubijena je na svom kućnom pragu jednim metkom u glavu 26. travnja 1999. godine.

Njezina smrt pokrenula je jednu od najvećih kriminalističkih istraga u Britaniji, a uključivala je čak 1.393 potencijalnih osumnjičenika, 500 sati CCTV snimaka, nagradu od £250,000 i poništenu osudu. Slučaj je to koji dan-danas zbunjuje stručnjake i javnost pa ne čudi što je privukao i Netflix, streaming servis koji je na velika vrata vratio žanr true crimea da realizira seriju Who Killed Jill Dando?.

Jill Dando

Gotovo paradoksalno, Jill Dando je slavu stekla kao suvoditeljica popularne emisije koja je prikazivala rekonstrukcije neriješenih zločina. Danas je i sama tema sličnih emisija.

U posljednje 24 godine, koliko je prošlo od ubojstva koje je šokiralo britansku javnost, pojavile su se brojne teorije koje žele pružiti razrješenje ovog slučaja. Lista potencijalnih zločinaca seže od njezinog prvog susjeda pa sve do Željka Ražnatovića Arkana, osuđivanog ratnog zločinca. Naime, jedna od teorija tvrdi da je Arkan iz političnih razloga naredio likvidaciju voditeljice. Ista je svojevremeno odbačena od strane istražitelja, no u javnosti i dalje prevladava mišljenje kako je Jill Dando bila meta egzekucije i žrtva profesionalnog ubojice.

Detalji ovog slučaja gledateljima su predstavljeni kroz tri epizode, a ova serija dio je bogate Netflixove riznice true crime naslova. One koje ste možda propustili donosimo u nsatvku!

true crime

Missing: The Lucie Blackman Case

Dvadeset tri godine nakon opsežne potrage koja je zaokupila britanske i japanske medije, dokumentarac Missing: The Lucie Blackman Case preispituje slučaj nestale 21-godišnje hostese. Premda tragično izgubljen, njezin je život odigrao značajnu ulogu u promjeni pristupa rješavanja nestanka stranih državljana u inozemstvu.

Bivša stjuardesa Lucie Blackman odlučila je iskusiti svijet i godinu dana života povesti u Japanu. Ondje se zaposlila kao hostesa u prestižnom tokijskom klubu, no naizgled idiličan početak života u stranoj zemlji dokinuo je susret s jednim klijentom. Njezin nestanak rezultirao je višemjesečnom potragom, a kulminirao raskrinkavanjem serijskog otmičara i silovatelja koji je godinama izmicao pravdi.

Također, u fokus je stavio priču o elitnom društvu i mračnoj strani tokijskog noćnog života i elitnih klubova. Dokumentarac  isprepliće arhivske snimke s desecima intervjua upletenih aktera te nas vodi u pozadinu slučaja koji je sablaznio javnost.

The Playing Card Killer

Španjolsku je 2003. godine zahvatio val zločina koje je počinio tajanstveni zločinac su potpis bile igraće karte opstavljene na poprištu tragičnih događanja. Serija The Playing Card Killer donosi alternativnu perspektivu istrage i medijske pomame za najpoznatijim serijskim ubojicom u španjolskoj povijesti.

Monique Olivier: Accessory to Evil

Nevini promatrač ili okrutni pomagač? – pitanja su koja se javljaju prilikom razmatranja uloge supruge zloglasnog francuskog serijskog ubojice Michela Fourniera u njegovim zločinima. Dokumentarac Monique Olivier: Accessory to Evil gledatelje uvodi u zanimljivu raspravu o tome je li Monique bila samo pijun ili sudionik.

Don’t Pick Up The Phone

Ova dokumentarna serija prati istragu lažnih telefonskih poziva kojima se poslovođama nalagalo da pretresaju zaposlenike u objektima brze hrane diljem SAD-a. U tri nastavaka serije Don’t Pick Up The Phone bit ćete uvučeni u bizarnu igru bez zadovoljavajućeg završetka.

Pozivi su to zbog kojih još danas mnogi žale što su podigli telefonsku slušalicu.

netflix true crime

Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghos

Poslovica kako život piše najzanimljivije priče pokazala se točnom i na primjeru poduzetnika Carlosa Ghosna. Život “poput filma” zahvaljujući ovom dokumentarcu završio je na malim ekranima.

Od zadivljujućeg uspona vlasnika poslovnog carstva do strmoglavog pada i dospijeća na međunarodnu listu bjegunaca, sve to donosi film Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghos.

netflix true crime

The Masked Scammer

Ljubiteljima podžanra koji tematizira prevare zasigurno će se svidjeti i dokumentarac The Masked Scammer, koji donosi priču o vrhunskom prevarantu koji je od francuske elite izvukao milijune eura.

Film donosi jedinstven uvid u pozadinu slučaja, kao i razgovore sa žrtvama, ali i pomagačima.

Orgasm Inc.: The Story of OneTaste

Dokumentarac Orgasm Inc.: The Story of OneTaste donosi priču o tvrtki za seksualni wellness koja je slavu stekla metodom orgazmične meditacije. No, priča o uspjehu inovativne metode biva narušena nakon što članovi počnu iznositi uznemirujuće optužbe.

Ovaj istraživački dokumentarac donosi ekskluzivne dokumente, snimke i intervjue kako bi otkrio pozadinu ovog šokantnog slučaja.

netflix true crime

Killer Sally

Novi Netflixov true crime naslov donosi nam priču o bodybuilderici Sally McNeil koja je usmrtila vlastitog supruga Rayja McNeila, također poznatog američkog bodybuildera. Ova trodijelna dokumentarna serija pruža nam uvid u život glavne junakinje te razotkrivanje njezinog naizgled idealnog braka.

Također, kroz seriju su provedena i razmatranja o negativnim stranama fitness industrije, posebice ilegalnoj konzumaciji steroida. Serija Killer Sally rijetka je vrsta istinite kriminalističke priče u koju ne samo da je ubojica uključen, već želi da saslušate njezinu priču.

I Am Vanessa Guillén

Dokumentarac I Am Vanessa Guillén pokazuje da iz tragedije može proizaći dobro. Film donosi priču o životu, smrti i ostavštini vojnikinje koja je netragom nestala s dužnosti u travnju 2020.godine. Njezin mladi život ugašen je na tragičan način nakon nesuglasice s kolegom vojnikom, no posredno je donio do određenih promjena u američkom vojnom sustavu.

Naime, Vanessa je neposredno prije smrti, koja nije direktno vezana uz taj slučaj, progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je trpjela od nadređenih. Zahvaljujući naporima njezine obitelji, doneseni su službeni zakonski akti kojima se nastoji spriječiti potencijalno prikrivanje ovakvih nedjela u vojnom lancu.

Capturing the Killer Nurse

Među filmskim naslovima koji su na Netflixu posljednjih mjeseci privukli najviše pažnje zasigurno je biografska drama The Good Nurse, koja tematizira zločine bolničara Charlieja Cullena.

Osim igranog filma, na popularnom streaming servisu je objavljen i popratni dokumentarni film Capturing the Killer Nurse koji otkriva kako su istražitelji dokazali da je bolničar na odjelu intenzivne njege zapravo okrutni ubojica.

Pepsi, Where’s My Jet?

Posljednji u nizu novih true crime naslova na Netflixu svojevrstan je odmak od tragičnih životnih priča koje najčešće obrađuje ovaj žanr. Donosi nam priču o jednom od najvećih skandala koji je devedesetih godina doživjela kompanija Pepsi, a koji je proizišao zbog jedne (nepromišljene) reklame.

Priča je to o Johnu Leonardu, 20-godišnjaku koji je u nagradnoj igri pokušao osvojiti borbeni zrakoplov, a koja je rezultirala sudskim procesom za povijesne knjige. Četverodjelna, mogli bismo reći i humoristična true crime serija, dostupna je ovdje.

Vatican Girl

Vatikan, najmanja država na svijetu, poprište je jednog od najmisterioznijih nestanaka u povijesti. Na prvu pomisao doista nesvakidašnje djeluje podatak kako se netko u najmanjoj državi svijeta već četiri desetljeća smatra nestalom osobom. No, upravo je to priča o Emanueli Orlandi, 15-godišnjoj srednjoškolki koja je nestala u srpnju 1983. godine.

Riječ je o slučaju koji je ostao pravi misterij već četiri desetljeća pa ne čudi što je ova priča privukla i Netflix. Više o dokuseriji Vatican Girl možete doznati ovdje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori