Nove true-crime serije koje će nas ježiti tijekom cijele godine

Nove true-crime serije koje će nas
ježiti tijekom cijele godine

Nedavno smo vam pisali o najuzbudljivijim serijama koje bi trebali stići tijekom 2022. godine. Iako je popis prepun uzbudljivih streaming odnosno TV naslova, true-crime žanr koji je posljednjih godina zaludio svijet zaslužuje vlastitu listu. U ovoj nas godini očekuju serije dokumentarističkog tipa ili pak igrane serije nastale po stvarnih krimi pričama koje su svojevremeno punile medijske stupce i naslovnice raznih portala diljem svijeta.

Nove true-crime serije koje će obilježiti 2022.

Popularnost true-crimea ne čudi, naposljetku je ključ u zaista bizarnim, nesvakidašnjim, a ponekad i okultnim svjedočanstvima i događajima koji prirodno privlače pažnju publike, no, proteklo je desetljeće pokazalo da kad se takve priče spoje s vrhunskom produkcijom i glumačkim izvedbama nastaje sadržaj koji brzinom munje osvaja društvene mreže i postaje viralan.

Ispred nas je godina tijekom koje ćemo doista dobiti bogati repertoar true-crime filmova odnosno serija, a neke nam stižu već tijekom ovog mjeseca.

Four Lives

Ako produkciju krimi drame potpisuje ekipa s BBC-ja, očekivanja su automatski veća. Uzbuđenje počinje već izvrsnom glumačkom postavom koju čine Stephen Merchang, Sheridan Smith i Jaime Winstone, a u pitanju je mini serija u tri epizoda koja prati priču o stvarnom serijskom ubojici Stephenu Portu. Port je između 2014. i 2015. godine vrebao muškarce na aplikaciji za online dating i ubio njih četvero. Serija se većinom vrti iz perspektive policijskih napora koji prvotno nisu urodili plodom i ljudi bliskih žrtvama ovo jezivog serijskog ubojica. Već je izašla 3. siječnja, a prve reakcije TV kritičara mahom su pozitivne.

Inventing Anna

serije-u-2021-godini-Inventing-Anna

Pretpostavljamo da će ovo biti Netflixova prva velika true-crime igrana serija 2022. godine. O njoj se već mjesecima priča, a prizori sa seta kradu pažnju. Inventing Anna donosi jednostavno nevjerojatnu priču o Anni Delvey, prevarantici koja se lažima uspjeha progurati na vrh društvene ljestvice u New Yorku, cijelo vrijeme tvrdeći da je bogata njemačka nasljednica. Glavnu ulogu igrat će Julia Garner, jedna od najinteresantnijih glumica mlađe generacije, a serija je još uzbudljivija budući da ju je producirala Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy, How to Get Away With Murder, Bridgerton i mnogi drugi TV hitovi). Na Netflix izlazi 11. veljače!

Love or Death

Na HBO Max stiže Love and Death, serija koja na ekran vraća Elizabeth Olsen koja je početkom ove godine oduševila publiku i kritiku u seriji WandaVision. U seriji igra Candy Montgomery, kućanicu koja je 1980. počinila zločin koji je naježio Ameriku i postao sve o čemu su mediji pisali. Na temelju novinskih članaka, ponajviše onim u novinama Texas Monthly te po knjizi Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbs, serija prati miran gradić u kojem se ništa pretjerano intrigantno ne događa i stanovnici vrijeme provode u crkvi i opuštenim druženjima, dok Candy Montgomery ne počini ubojstvo nad najboljom prijateljicom iz crkvene zajednice, a njezini su motivi sasvim jezivi.

Tinder Swindler

Još uvijek nema točan datum izlaska, ali poznato je da bi ovaj dokumentarac trebao izaći tijekom veljače na Netflixu. Ako ste pogledali Don’t F*** With Cats koji je po mnogima do danas najbolja limitirana true-crime serija, onda svakako obratite pažnju na Tinder Swindler također u režiji Felicity Morris. Dokumentarac donosi priču o prevarantu Shimonu Hayutu koji se preko Tinder aplikacije pretvarao da je ruski milijarder Simon Leviev samo kako bi iz žena na koje se namjerio izvukao tisuće i tisuće dolara. Nakon policijske istrage, Hayut je završio u zatvoru, ali ne zadugo, a vrlo je brzo ispostavilo da nije gotov sa zamkama i prevarama.

The Dropout

Prije nekoliko je godina Ameriku potresao skandal vezan za kompaniju Theranos i njegovu predsjednicu Elizabeth Holmes koju su mediji, prethodno skandalu, nazivali novim Steveom Jobsom, apsolutnom genijalkom i najmlađom self-made milijarderkom u povijesti. Sa samo 30 godina Elizabeth Holmes bila je na vrhuncu – odustala je od fakulteta i osnovala tvrtku tešku više od 9 milijardi dolara, a sve zahvaljujući revolucionarnom načinu testiranja krvi koji je navodno mogao odmah prepoznati dijabetes i tumore. Međutim, samo godinu dana bilo je potrebno da cijela farsa propadne. Serija u produkciji Hulua prikazivat će Amandu Seyfried i Kate McKinnon u ulozi Elizabeth Holmes i pratit će vrtoglavi uspon i još teži pad ove žene i njezine kompanije. Premijerno izlazi 3. ožujka 2022. godine.

The Staircase

Mini serija The Staircase 2004. je godine postala jedna od najpoznatijih true-crime dokuserija uopće. Pokušavala je prikazati jezivu priču o Michaelu Petersonu, autoru brojnih krimi romana i trilera koji je 2000-ih bio optužen za ubojstvo svoje supruge Kathleen koja je pronađena mrtva na dnu stepeništa u njihovom domu. Serija u režiji Jean-Xaviera de Lestrada dobila je brojne pohvale i priznanja, a sad nam stiže igrana verzija ovog slučaja. S genijalnim Colinom Firthom u ulozi Michaela Petersona i Toni Collette u ulozi njegove supruge, serija će na novi način prikazati trakavicu u koju se zločin razvio. Serija bi trebala izaći tijekom ove godine na HBO Maxu.

The Things About Pam

Osim Colina Firtha, na male ekrane stiže u Renee Zellweger. Nakon što je prije dvije godine trijumfirala kao Judy Garland u filmu Judy, Zellwegerina karijera ponovno je neprestano u centru pažnje. U 2022. gledat ćemo je i u televizijskoj seriji The Things About Pam na kojoj, osim što glumi, radi i kao jedna od producentica. Serija prati ubojstvo Betsy Farije za koje je optužen njezin suprug Russ koji je, unatoč tvrdnjama da je nevin, završio u zatvoru. Kad mu je optužnica poništena, pokrenula se cijela lavina događaja koji su otkrili nevjerojatne prevare i spletke, a jedino tko ih je povezivao bila je Pam Hupp (Rene Zellweger).

Foto: Profimedia.hr, IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori