Ne trebamo povratak klasičnih rom-comova kad imamo ove novije i genijalne romantične komedije

Ne trebamo povratak klasičnih rom-comova kad imamo ove novije i genijalne romantične komedije

Maid in Manhattan

Nostalgija je oduvijek, ali posebice danas, jedan od najmoćnijih marketinških alata. U posljednjih nekoliko godina baš sve nas ‘vraća’ u osamdesete, devedesete ili rane 2000-ih: od modnih kolekcija, makeup trendova preko glazbenih spotova do TV remakeova, rebootova pa i filmova. Gotovo je sve poprimilo retro štih.

Kad govorimo o svijetu film i nostalgiji, mnogima će na pamet pasti upravo romantične komedije devedesetih i ranih 2000-ih, prije nego što je žanr u svom punom smislu zapravo nestao, i njihovi glavni protagonisti kao što su Meg Ryan, Tom Hanks, Hugh Grant, Julia Roberts, Cameron Diaz, a onda Rene Zellweger, Kate Hudson, Ashton Kutcher, Jennifer Lopez i Owen Wilson. Do kraja prve dekade 2000-ih, a posebno u 2010-ima, romantične komedije gotovo su potpuno iščeznule s kino platna, gledali smo tek one stare koje su se iznova vrtile na televiziji.

Posljednjih mjeseci posvuda ste mogli vidjeti natpise poput ‘povratak romantičnih komedija’, ali nakon premijere filma Marry Me, upravo s prethodno navedenim posljednjim tandemom – Jennifer Lopez i Owenom Wilsonom, nitko više nije siguran vraćaju li se zaista kao ni trebaju li se uopće vratiti.

Romantične komedije 2000-ih koje smo gutali i zašto su nestale?

Filmski stil: Božićni filmovi
Bridget Jones’s Diary

Do početka 2000-ih, romantične komedije bile su na svom vrhuncu. No, s prijelaskom u drugo tisućljeće promijenile su se tri ključne stvari – filmska industrija sama po sebi, društvene okolnosti i publika.

Na način da, iako je ljubav kao tema univerzalna – bila prije filma, ostat će i poslije – jednostavno nikoga nije zaista bilo dovoljno briga za klišejizirane ljubavne američke priče. U 2000-ima smo dobili Harryja Pottera, Lord of the Rings, a gotovo ulaskom u 2010. – Avatara, filmove koji su donijeli nešto novo kad pričamo o samoj radnji, a posebno tehnologiji. Redatelji poput Davida Lyncha, Sofije Coppole i Spikea Leeja prezentirali su neka od svojih najboljih ostvarenja. Konačno, kako se društvo mijenjalo, tako je i publika prestala kupovati ljubavne priče i likove kojima je oduvijek drastično manjkalo raznolikosti kad govorimo o seksualnoj orijentaciji, boji kože, klasi, statusu – doslovce svakoj društvenoj kategoriji.

Comfort-zabavni-filmovi-How-to-Lose-a-Guy-in-10-Days
How to Lose a Guy in 10 Days

Čak i u takvoj klimi nekoliko je romantičnih komedija uspjelo, kao zadnji trzajevi, privući publiku i nametnule su se u fan-favorite koje i danas rado gledamo: Bridget Jone’s Diary, Serendipity, The Wedding Planner, Two Weeks Notice, How to Lose a Guy in 10 Days, Love Actually, 13 Going 30 i jedna od komercijalno najuspješnijih rom-coova svih vremena – My Big Fat Greek Wedding.

Od sredine 2000-ih prema 2010-ima, ipak, bilo je jasno – romantične komedije u onom klasičnom smislu nisu mogle održati korak s novim načinom funkcioniranja filma i tadašnjosti uopće.

Povratak rom-coma: Nove romantične komedije koje zaista vrijedi pogledati

Palm Springs

Nakon 2009. i filma 500 Days of Summer, koji je potpuno pak promijenio žanr, romantična komedija počela je doslovce nestajati, barem s bilo kakve liste popularnih ili prepoznatih filmova. Trebalo joj je gotovo desetak godina da nas kao publiku ponovno privuče. Rom-com tako nije oživio film Marry Me, koji je u posljednjih nekoliko dana dobio većinom vrlo slabe recenzije, već upravo indie naslovi među kojima su neki od najboljih romantičnih komedija posljednjih godina. Vjetar u leđa novoj generaciji romantičnih komedija dao je i Netflix koji, u moru doista upitnih odnosno i više nego osrednjih rom-comova, ima i nekoliko rom-comova kojima vrijedi dati šansu.

Ove nove komedije donose drugačiji pogled na ljubav, twist koji ih čini modernijim, raznolikijim, a i dalje prije svega – zabavnim. U nastavku vam donosimo top 6 preporuka i listu filmova koji će vas, ne sumnjamo, osvojiti.

Palm Springs

Glavne uloge u ovom indie filmu koji je briljirao na Sundance utjelovili s Andy Samberg i Cristin Milioti, a glume i J.K. Simmons, Camila Mendes, Heather Hagner i drugi. Neobična kombinacija romanse, fantasyja počinje kao klasična komedija – s vjenčanjem i dvoje glavnih likova. Nyles (Samberg) se ne provodi dobr osa svojom mlađom djevojkom, a djeveruša Sarah (Milioti) je dosta što je svi smatraju nevoljom. Njih dvoje, kako to inače biva, završe zajedno, ali tu prestaje svaka sličnost sa scenarijem koji već sad imate u glavi. Nyles i Sarah zaglavili su u neobičnoj inačici groundhogovskog dana koji konstantno proživljavaju i sada zajedno moraju otkriti kako iz tog nesretnog loopa izaći.

The Half of It

Filmski kritičari složili su se da je The Half of It izvrsna kombinacija onog poznatog i svima nama bliskog iz tinejdžerskih komedija i inovativnog pristupa teen ljubavi. Šarmantna coming of age priča prati Ellie Chu (Leah Lewis), sramežljivu učenicu koja je autsajder u vlastitoj školi i gradu, a ima neobično unosan hobi: svojim školskim kolegama piše eseje za novac. Ta joj ambicija samo napreduje, sve dok je školski sportaš Paul Munsky ne traži drugačiji uslugu želi da Ellie piše ljubavna pisma za njegovu simpatiju Aster Flores. Ellie pristaje, ali ne računa da će se u tom procesu i sama zaljubiti u Aster, a ovaj ljubavno-prijateljski trokut neće biti tako jednostavno razriješiti.

The Big Sick

Jedna od najboljih indie romantičnih komedija temelji se na stvarnoj priči glumca i komičara Kumaila Nanjianija i njegove djevojke Emily V. Gordon. Film je bio nominiran za Oscara za najbolji scenarij, a osvojio je Critics’ Choice Award za najbolju komediju i nominacije za pregršt filmskih nagrada. Sve se okreće oko pakistanskog komičara (Nanjiani) koji upoznaje američku studenticu Emily (Zoe Kazan) na jednom od stand up nastupa kojima se bavi. Vrlo se brzo zaljubljuju i grade prisan odnos, ali Kumail je istinski zabrinut oko odnosa s njezinim tradicionalnim roditeljima druge vjere. Emily se iznenada razboli i završi u komi, a za to vrijeme Kumail spontano razvija neobičan odnos s njezinom majkom i ocem.

Plus One

Još jedna indie romantična komedija jedna je od onih koje ste možda previdjeli. Iza nje ne stoje pretjerano velika i poznata imena, ali mnogi koji su je pogledali tvrde da je u pitanju jedan od najboljih rom-comova u posljednjih nekoliko godina. Radnja filma prati dugogodišnje prijatelja koji se znaju s fakulteta i uskoro im se približavaju trideseti rođendani. Ispred njih je dugačka sezona vjenčanja koju moraju nekako preživjeti, a ni Alice (Maya Erskine) i Ben (Jack Quaid) nisu spremni za to. Tako Alice sine ideja – mogu svih 10 vjenčanja provesti zajedno i jedan drugome biti pratnja. Očekivano, oboje počnu razvijati drugačije osjećaje, ali iako je to poznat storyline, film je zbog dinamike glavnih glumaca neopisivo šarmantan.

Always Be My Maybe

Komercijalnije prirode, ali s izvrsnom glumačkom postavom – Always Be My Maybe još je jedan Netflixov biser koji je ‘rasturio’ ponudu rom-comova unatrag nekoliko godina. U filmu glume glumački favoriti koji napokon stižu u fokusu – Ali Wong i Randall Park. Radnja se vrti oko chefice Sashe koja se mora vratiti u svoj rodni grad zbog novog poslovnog pothvata. Tamo nakon 15 godina susreće Marcusa (Park) s kojim je prekinula sve odnose nakon što je jedna ljubavna afera prekinula prijateljstvo. Zaboravljeni odnos ponovno se rasplamsa, ali jedna sasvim neočekivana osoba (Keanu Reeves) naprasno će prekinuti priču o kakvoj smo maštali.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori