Donosimo vam pregled novih predstava u Zagrebu koje ne želite propustiti
Donosimo vam pregled novih predstava u Zagrebu koje ne želite propustiti

Donosimo vam pregled novih predstava u
Zagrebu koje ne želite propustiti

Kazališna scena u Zagrebu jako je bogata i uvijek se veselimo kada vidimo da naša omiljena kazališta spremaju neke nove predstave. U zadnje vrijeme ima ih dosta, od premijera autorskih dijela, do izvedbi djela Shakespearea i ostalih velikih imena. Izdvojili smo neke koje ne želimo propustiti.

nove predstave

Spaljena

Novootvoreno kazalište Gavella nakon obnove je krenulo punom parom s izvrsnim predstavama. Jedna od njih imat će svoju premijeru 8. prosinca. Riječ je o predstavi Spaljena koju su napisali Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović i Filip Šovagović. Predstavu opisuju kao kolaž u kojem se susreću stihovi Jelene Miholjević, jedno Kafkino pismo, zamišljeni prizori sa snimanja filma Proces, Orsona Wellesa, krhotine neodigrane predstave Tri sestre i još mnogo toga. Miješaju se san i zbilja te razni motivi. U predstavi ćete moći čuti i izvedbe narodnih pjesama Protuletje se otpira i Protuletje nam dohaja, a uloge su povjerene Jeleni Miholjević, Dijani Vidušin, Anji Đurinović, Martini Čvek i Svenu Medvešeku.

nove predstave

Kroćenje goropadnice

Premijera Shakespeareove komedije Kroćenje goropadnice očekuje nas i u kazalištu Kerempuh 3. prosinca. Riječ je o jednom od najkontroverznijih Shakespeareovih djela koje je za ovu prigodu režirala Selma Spahić. Komedija se bavi pitanjem braka i raspodjelom moći unutar muško-ženskih odnosa što se može povezati i s današnjim vremenom. Predstava progovara o pitanju slobode unutar društvenih uloga, a u njoj igraju Linda Begonja, Ines Bojanić, Borko Perić, Dražen Čuček, Marko Makovičić i Jakov Zovko.

12. Noć ili kako hoćete

Još jedna predstava nastala po motivima djela Williama Shakespearea, 12. Noć ili kako hoćete možete pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Zekaem je udružio snage s Dubrovačkim ljetnim igrama i donio ovu predstavu, nastalu prema motivima Shakespeareove Tri kralja ili kako hoćete. Ova verzija je izvedena iz perspektive rodnih uloga, a riječ je o suvremenoj ljubavnoj priči koja nadilazi granice spolova i spolnih preferencija. Predstava je smještena u luksuzni hotel Iliria u ljetovalištu, gdje na vikend stiže aristokratski par Orsina i Olivio sa svojim pomoćnicima i prijateljima. Svrha putovanja je spasiti njihov brak koji je u krizi. Kad se Violx, nebinarna osoba, pojavi u hotelu, planovi aristokratskog para izmaknu kontroli. Predstavu možete pogledati 25. i 26. studenog, a igraju Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mateo Vidak, Toma Medvešek i drugi.

nove predstave
nove predstave

Važno je zvati se Ernest

Oscar Wilde jedan je od najbitnijih dramskih pisaca u povijesti, a sada njegovo djelo stiže na pozornicu kazališta Komedija. Riječ je o djelu Važno je zvati se Ernest koja je doživjela veliku popularnost, a za Komediju će ga režirati Ivan Plazibat. Radnja predstave prati dva mladića iz visokog društva koji radi ljubavnih spletki i zavođenja smisle sebi lažno ime – Ernest. Ime se pokaže vrlo djelotvorno u zavođenju cura, no kada se mladići malo previše zaigraju, stvari se zakompliciraju. Djelo se ruga s društvom, a motivi su aktualni i u današnje vrijeme. U predstavi glume Filip Juričić, Ronald Žlabur, Nina Kaić Madić, Mila Elegović, Ana Magud i drugi. Svečana premijera održat će se 30. studenog, no ulaznice nisu u slobodnoj prodaji tako da je prvi termin kada možemo pogledati predstavu 12. prosinca.

Foto: Pexels, Zekaem

Učitati još
Zatvori