Kultno kazalište Gavella nakon duge stanke jučer ponovno otvorilo svoja vrata. Evo i koje predstave spremaju
Kultno kazalište Gavella nakon duge stanke jučer ponovno otvorilo svoja vrata. Evo i koje predstave spremaju

Kultno kazalište Gavella nakon duge stanke jučer ponovno otvorilo svoja vrata. Evo i koje predstave spremaju

Nakon duge stanke, svi ljubitelji kazališne kulture u Zagrebu moći će ponovno uživati u predstavama kazališta Gavella. Kultno kazalište jučer, 27. listopada, ponovno je otvorilo svoja vrata na lokaciji Frankopanska ulica 10. Kazalište se nekoliko godina renoviralo zbog oštećenja u potresu, a sada će napokon krenuti s radom. Gavella je otovrila svoja vrata glazbeno-scenskim nastupom na balkonu GDK “Gavella” u 18:30 sati. Osim novoizgrađene male scene teatra, Mala Gavella, obnovljen je i atrij kazališta kao potencijalna treća scena Gavelle.

Novo ruho

Obnovljeno kazalište sprema bogatu sezonu predstava. Prva predstava koja je igrala je Kozmički žongleri Kalmana Mesarića i redatelja Ivana Penovića, 27. listopada na maloj sceni. Praizvedba drame Dine Vukelić Moderni oblici patnje, premijerno će se održati 3. studenog, također na maloj sceni. Prva premijera na Velikoj sceni održat će se 15. studenog, a riječ je o predstavi Moji tužni monstrumi koja je praizvedba drame Mate Matišića, u režiji Vite Taufera. Već 20. studenog održat će se predstava nastala u suradnji kazališta Gavella i Srpskog narodnog pozorišta, kao i Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. To će biti predstava pod nazivom Što na podu spavaš u režiji Kokana Mladenovića.

kazalište Gavella

Gavella sprema još puno zanimljivih predstava autora poput Filipa Šovagovića i Miroslava Krleže, a očekuje nas i prva hrvatska izvedba hvaljene drame Floriana Zellera, Majka. Režirat će je Enes Vejzović. Zeller je poznati francuski kazališni pisac, ali i redatelj čiji je film The Father (napravljen prema istoimenoj predstavi) osvojio i Oscar za najbolji prilagođeni scenarij. U Gavelli će se održati i predstava još jednog hvaljenog kazališnog pisca i redatelja. Riječ je o predstavi Šepavi Billy s Inishmana Martina McDonagha koja nas očekuje u travnju sljedeće godine.

Kada se dogodio potres u Zagrebu 2020. godine, Gavella je svoje predstave organizirala gostujući u raznim kazalištima diljem zemlje, ali i u prostorima drugih ustanova poput Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Kulturnog centra Travno, Laube, Tunela Grič i mnogih drugih. Kazalište Gavella kultno je kulturno mjesto grada Zagreba u čijim predstavama su uživali mnogi Zagrepčani, a otvorenje smo jedva dočekali.

Foto: Pexels, Instagram (@gavellahr, @malamadafakat)

Učitati još
Zatvori