Ovih dana u zagrebačkim kazalištima igra čak 5 novih predstava. Donosimo vodič
Ovih dana u zagrebačkim kazalištima igra čak 5 novih predstava. Donosimo vodič

Ovih dana u zagrebačkim kazalištima igra čak 5 novih predstava. Donosimo vodič

Večeras, 29. veljače održat će se u Gradskom kazalištu Gavella premijera jednog od najiščekivanijih kazališnih komada ove izvedbene sezone – predstava Kraljevo. Djelo Miroslava Krleže nakon 45 godina vraća se na daske poznatog zagrebačkog kazališta, ovoga puta u režiji Krešimira Dolenčića. Imali smo jedinstvenu priliku prisustvovati probi predstave, a iza kulisa možete zaviriti na linku.

Uz spomenutu, ovih dana je u zagrebačkim kazalištima osvanulo (ili će osvanuti) još zanimljivih komada, koji dokazuju kako nam je scena itekako aktivna. Kratki vodič donosimo u nastavku. Vrijeme je za kazalište!

Journal_Gavella_Kraljevo-1

Agencija za sreću

Prošle subote, 24. veljače imali smo priliku prisustvovati i premijeri nove predstave Teatra Gavran. Njihov novi komadu Agencija za sreću neobična je romantična komedija koja nam otvara vrata prve takve agencije u Hrvatskoj. Ako ste se zaželjeli klasične romantične komedije, ali na daskama koje život znače – pravac Mala Dvorana Lisinski. Režiju predstave potpisuje Mladena Gavran, koja se uz Nevenu Vukes i Mirela Huskića, pojavljuje i u glumačkoj ulozi. Svi detalji dostupni su ovdje.

Agencija za sreću

Krava na granici

Iste večeri u subotu, 24. veljače u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija održana je i svečana premijera predstave Krava na granici Vida Baloga, u režiji i dramaturškoj obradi Damira Lončara. U svoj novi tekst autor uvodi nesvakidašnji fabulativni element: motiv tajanstvene bijele krave koja luta pograničnim područjem između Hrvatske i Mađarske. Kao što je istaknuto u najavi, potraga za kravom u njegovom je komadu zapravo potraga za bijegom od stvarnosti koja nas svakodnevno okružuje. Na duhovit način, naravno. Raspored narednih izvedbi dostupan je ovdje.

Krava na granici

Fafarikul

Nešto ranije ovog mjeseca, u sklopu drame Hrvatskog narodnog kazališta praizvedena je predstava Fafarikul, nastala prema tekstovima iz dvije knjige autorice i prevoditeljice Đurđice Čilić –  Fafarikul i Novi kraj. U najavi je istaknuto kako su te knjige zbirke crtica fragmentarne kompozicije koje ispreplićući sjećanja, početke i krajeve jednog života vješto dohvaćaju i repove naših života. Redatelj ove predstave koja nastavlja istraživati nove i eksperimentalne forme u manjim prostorima HNK je Ivan Planinić.

O predstavi smo u sklopu naše rubrike S glumicama na kavi razgovarali i s Darijom Lorenci Flatz, a našeg razgovora možete se prisjetiti ovdje. Uz nju, ansambl predstave čine Živko Anočić, Vlasta Ramljak i Franjo Kuhar.

Fafarikul

Bornin vermepolov

Nazvana Bornin vremeplov, pustolovna i autobiografska priča Krešimira Butkovića koja nas vodi u Zagreb 1983. godine, po prvi puta se postavlja na sceni kazališta Žar ptica u režiji Ivana Lea Leme. Nedugo nakon objavljivanja ovaj avanturistički roman za djecu i mlade postao je pravi hit među čitalačkom publikom, a stekao je i titulu najčitanijeg romana 2017. godine.

Kako je istaknuto u najavi, Bornin vremeplov predstava je o želji koja pokreće život, o odlučnosti koja ustrajava unatoč sumnjama i strahovima te o mašti koja nadilazi svakodnevicu. Namijenjena je djeci iznad 10 godina starosti, ali u njoj će zasigurno uživati i odrasli. Više o njoj doznajte na linku.

Bornin vremeplov

Smrt na dopustu

U Satriričkom kazalištu Kerempuh nas u petak, 8. ožujka očekuje premijera predstave Smrt na dopustu, koja nastaje po romanu portugalskog nobelovca Joséa Saramaga Kolebanje smrti, koji se po prvi puta u Hrvatskoj postavlja na kazališne daske.

Roman je izgrađen na jednom uzbudljivom pitanju – kako bi izgledao naš život, kada bi smrt prestala postojati? Kako bi funkcionirala država, kada bi u njoj ljudi jednostavno živjeli vječno? U početku svi slave vječni život i vjeruju da su povijesno odabran narod, ali nakon nekog vremena, shvaćaju kako besmrtnost nije baš ekonomski isplativa. Režiju potpisuje Kokan Mladenović, a u istaknutim ulogama gledamo Josipu Anković, Borko Perić, Tarik Filipović i Hrvoje Kečkeš. Više o rasporedu izvedbi možete doznati ovdje.

Foto: Ines Novković, Mare Milin, Promo

Učitati još
Zatvori