Iza kulisa: Evo kako izgleda proba Krležinog djela Kraljevo uoči premijere u Gavelli
Iza kulisa: Evo kako izgleda proba Krležinog djela Kraljevo uoči premijere u Gavelli

Iza kulisa: Evo kako izgleda proba Krležinog djela Kraljevo uoči premijere u Gavelli

Iza kulisa naša je rubrika koju smo posebno zavoljeli, a po čitanosti naših dosadašnjih izdanja jasno nam je da se svidjela i vama. Uz jednostavan koncept u sklopu kojeg volimo zaviriti “iza kulisa” priprema raznih kazališnih predstava u domaćim teatrima, pokušavamo vam dočarati magičnu atmosferu kakva se može osjetiti samo u kazalištu.

Ovaj tjedan posjetili smo Gradsko Kazalište Gavella i zavirili na probu predstave Kraljevo za koju možemo bez problema reći da je najiščekivanija predstava u sezoni, a čiju premijeru očekujemo ovog četvrtka.

Journal_Gavella_Kraljevo-14

Proba kazališne predstave

Proba kazališne predstave nije samo tehnička izvedba. Ona je i prilika za istraživanje dubine likova, interpretaciju scenarija i pronalaženje autentičnosti u svakoj izreci i pokretu. Glumci se otvaraju, raspravljaju o karakterima i dijalozima, te dopuštaju svojoj kreativnosti da procvjeta unutar okvira predstave. Upravo gledajući probu ove predstave postaje nam jasno koliko truda, ljubavi i posvećenosti ulazi u svaku izvedbu na kazališnim daskama.

Journal_Gavella_Kraljevo-1
Journal_Gavella_Kraljevo-15
Journal_Gavella_Kraljevo-17

Kraljevo Miroslava Krleže, u režiji Krešimira Dolenčića

Nakon 54 godine Krležino “Kraljevo” ponovno je u Kazalištu “Gavella”. Legendarna predstava Dina Radojevića, premijerno izvedena 1970., do 1982. odigrana je 173 puta, gostujući na mnogim pozornicama te okupljajući plejadu velikih glumačkih imena. Od tada, “Kraljevo” je postavljano u drugim hrvatskim kazalištima, no ne i u teatru u Frankopanskoj. U režiji Krešimira Dolenčića koji je s glumačkim ansamblom Kazališta “Gavella” dosad postavio dvanaest naslova, tako na pozornicu stiže Krležina “scenska groteska koja nameće pomisao na svijet stvaran i nestvaran u isti mah”.

Journal_Gavella_Kraljevo-2
Journal_Gavella_Kraljevo-5
Journal_Gavella_Kraljevo-8

Koloplet sajamskog dana

Ulazeći u intimni prostor dvorane, osjeća se živahna energija među glumcima, redateljem i tehničkim osobljem. Mirisi scenskih rekvizita miješaju se s uzbuđenjem u zraku, a glasovi glumaca odjekuju prostorom dok se uvode u karaktere koje će uskoro donijeti na pozornici pred publikom. “Rad na ovome tekstu, u čijoj ansambl-igri sudjeluje osamnaestero izvođača, zato je intenzivan i dinamičan, jer “sve pleše na jednom strašno visoko napetom užetu” i “buja u praživotni ekstatični zanos koji prijeti da će se pretalasnuti i poput potopa zaliti cijelo to Sajmište i “Kraljevsko veselje”…”

Journal_Gavella_Kraljevo-10
Journal_Gavella_Kraljevo-9
Journal_Gavella_Kraljevo-19

Sjajna ekipa na sceni i iza nje

Jedan od ključnih trenutaka koji ističe važnost proba jest suradnja između glumaca i tehničkog osoblja. Svjetlosni efekti, zvuk i pozadinska glazba precizno se usklađuju s svakim trenutkom predstave kako bi se stvorila atmosfera koja će gledatelje zavesti i odvesti ih na putovanje kroz čaroliju scenarija.

Journal_Gavella_Kraljevo-18
Journal_Gavella_Kraljevo-20

Dramaturgiju predstave potpisuju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić, skladatelj i oblikovatelj zvuka je Stanko Juzbašić, scenografi su Deni Šesnić i Marta Dolenčić, kostimografkinja je Tea Bašić Erceg, koreografkinja Silvia Marchig, instruktorica trapeza Nikolina Komljenović, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, te znanstveni suradnik Vid Balog. Asistentica redatelja Martina Đekić i asistentica dramaturga Nina Anđelković. Osamnaesteročlani glumački ansambl čine: Filip Križan, Enes Vejzović, Darko Milas, Lara Nekić, Boris Svrtan, Ivana Bolanča, Amar Bukvić, Martina Čvek, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Mada Peršić, Ivica Pucar, Janko Rakoš, Siniša Ružić i Antonija Stanišić Šperanda.  

Nakon premijere 29. veljače, „Kraljevo“ je na rasporedu 1., 2., 4., 11. i 12. ožujka. 

Journal_Gavella_Kraljevo-21
Učitati još
Zatvori