Večer u kazalištu nikad nije zvučala bolje – Grad vrvi fantastičnim novim predstavama

Večer u kazalištu nikad nije zvučala bolje – Grad vrvi fantastičnim novim predstavama

Povijest pčela

Kazališne su se daske već u 2021. u potpunosti razbudile, a ublažavanjem mjera u proljetnoj sezoni ove godine na njima se radi punom parom. Odnedavno se dvorane iznova pune punim kapacitetom, što je, primjerice, Gavella proslavila ulaznicama po akcijskoj cijeni od 10 kuna. Doista, posljednjih nekoliko tjedana samo prikupljamo informacije o svježim predstavama i datume novih premijera, a danas smo vam upravo odlučili prezentirati nekoliko najinteresantnijih kazališnih komada koji su relativno nedavno počeli igrati ili se pak nalaze nadomak premijere.

Nove predstave koje gledamo u ožujku

Fantastičan repertoar trenutno nude i gradska i nezavisna kazališta, a veseli nas i što, uz renomirana glumačka lica, ove sezone više nego ikad scenu su zauzele mlade glumice i glumci, kao i kreativci iza kulisa.

Realisti u EXIT-u

Ovo vikenda u Teatru EXIT počinje igrati predstava Realisti u režiji Matka Raguža i po tekstu Jure Karasa. U novom EXIT-ovom komadu glume mladi glumci Nika Ivančić, Domagoj Ivanković, Rok Juričić, Fabijan Komljenović i Nikola Nedić, a radnjom se predstava čini savršenim komentarom na kaotičnu realnost koju živimo. No, sve kroz parodiju i glazbu po čemu je i specifična. “Svijet srlja u propast, a ljudi u šoping-centre. Reality show postaje stvarniji od vijesti. Tražimo poslove tamo gdje ih nema, a samo su smrt i kredit neizbježni. Nepodnošljiva lakoća površnosti dopušta nam misliti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda ili resursa bilo koje vrste. Diskriminacija, predrasude, neprilagođenost, narušeni raznovrsni međuljudski odnosi”, piše službeni sinopsis. Matka Raguža, osim kao režisera, poznajemo upravo kao umjetničkog ravnatelja i voditelja EXIT-a zbog čega nas predstava posebice interesira.

Gavellina Tena – kronika raspada jedne ljepote u KUC Travno

Još jedna predstava renomiranog redatelja stigla je pred publiku. Dražen Ferenčina, također voditelj kazališta Gavelle, pripremio je novu predstavu Borislava Vujčića po motivima Kozarčeve kultne knjige. Na pozornici igraju Filip Šovagović, Ivan Grčić, Matea Marušić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Selena Andrić, Martina Stjepanović i drugi, a predstava se zapravo vrti oko raspada seoskih zadruga na ekonomskoj i društvenoj razini, a sve kroz priču o predivnoj Teni, mladoj ženi koja krši sve moralne norme i zadaće za ženu toga doba čiji put pratimo. Predstava je dobila pregršt pozitivnih reakcija publike, a igra u Kulturno-umjetničkom centru Travno.

Braća Karamazovi u ZKM-u

O Braći Karamazovima raspisivali su se novinski stupci i članci i prije nego što su premijerno zaigrali na sceni zagrebačkog ZKM-a. Režiju potpisuje Oliver Frljić, jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika odnosno kazališnih redatelja, a u njegovoj viziji klasik Dostojevskog postaje diptih predstava. Priču je podijelio u dva igranja, a mi smo nedavno razgovarali s fantastičnom mladom muškom ekipom koja je u ovoj predstavi preuzela scenu od starijih glumačkih kolega. Ugo Korani, Rok Juričić (koji igra i u prethodno navedenim Realistima), Ivan Pašalić, Dado Ćosić, Adrian Pezdirc i Mateo Videk čine dio Frljićeve postave. Braća Karamazovi donose tako izvedbe nekih od najuzbudljivijih mladih glumaca, a zašto ju vrijedi pogledati, otkrijte ovdje.

Razbijeni vrč u Kerempuhu

U kazališnoj režiji, Lea Anastazija Flegar niže hvaljene projekte. Onaj najnoviji zaigrat će ovog vikenda u Kerempuhu, a radi se o predstavi Razbijeni vrč prema tekstu Heinricha von Kleista. U omiljenom gradskom kazalištu postavlja se tako jedna od najpoznatijih komedija njemačke i svjetske dramaturgije koja će na dinamičan način objediniti sve ono što djelo donosi – farsu, satiru, komediju i tragediju. Radnja se zapliće i raspliće oko sudca Adama kroz čiji se susret s inspektorom Valterom plete mreža ove napete priče o korupciji, makijavelizmu i trajnom nestanku morala. Kada se, uslijed političkog pragmatizma, izbriše razlika između istine i laži, kada sve postaje relativno, a trbusi sudaca samo rastu od domaćeg pršuta i vina, prestaje vjera u vlast i sustav, nestaje bilo kakav društveni okvir u koji vjerujemo. Premijera se održava 13. ožujka.

Povijest pčela u HNK-u

Večeras se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održava velika premijera u sklopu koje će na scenu zakoračiti uzbudljiva i široka glumačka postava među kojima su i Zrinka Cvitešić, Igor Kovač, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Ksenija Marinković i drugi. Predstavu nastalu po jednom od najčitanijih romana ovog stoljeća Norvežanke Maje Lunde režira Erik Ulfsby, inače direktor Norveškog narodnog kazališta u Oslu. Kazališni komad odnosno priča romana tematizira propast i uništenje ljudske civilizacije u srcu kojih su ekološke promjene, odnos čovjeka prema prirodi, a radnja je prožeta kompleksnim ljudskim odnosima, strahovima i težnjama. Glavnu ulogu igra upravo Cvitešić, a nakon premijere, predstava po repertoaru igra do sredine travnja.

Bura u &TD-u

Bura je igrala dosad tri puta u &TD-u, ali već se sad mnogi nadaju novim izvedbama. Romano Nikolić, mladi umjetnik, redatelj i glumac, prošle je godine režirao nagrađivanu predstavu Pazi na prazninu u varaždinskom HNK-u, a u 2022. ušao je upravo premijerom predstave Bura. Predstavu izvode Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel, a jedinstvena je jer donosi, kako piše &TD, dokumentarno i aktivističko iskustvo vlastite borbe života u egzilu. Predstava koja u svojoj suštini progovara o sudbini koju nosi izbjeglištvo i diskriminaciji počela je igrati u specifičnom trenutku u kojem smo suočeni s novom migrantskom krizom, ovoga puta iz Ukrajine, zbog čega poprima novu dimenziju.

Foto: A. Saška Mutić, Satiričko kazalište Kerempuh, Tatjana Bukvić, Sanjin Kaštelan / &TD, Gavella

Učitati još
Zatvori