Peaky Blindersi se vraćaju – što nas sve očekuje u novoj sezoni jedne od najslavnijih serija ikada?

Peaky Blindersi se vraćaju – što nas sve očekuje u novoj sezoni jedne od najslavnijih serija ikada?

Britanska produkcija tijekom godina je servirala pregršt krimi uspješnica. Prisjetimo se samo serija Broadchurch, The Stranger, Criminal: UK i sličnih. Znamo i da su Britanci oduvijek trijumfirali i u povijesnim dramama, a savršen spoj našao se u seriji Peaky Blinders koja je prije nekoliko godina u svoj svijet uvukla milijune gledatelja. Svačija omiljena povijesna krimi drama svrstala se u najpopularnije serije svih vremena, a njezini protagonisti postali su ikone pop kulture – prije svega Cillian Murphy u ulozi legendarnog Tommyja Shelbyja.

Ako kojim slučajem niste upoznati s radnjom serije ili je tek planirate pogledati, Peaky Blinders donosi priču prepunu intriga koja prati istoimenu birminghamsku bandu koja je ‘operirala’ krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Radnja je smještena u period kad je kriminal u Birminghamu dosezao vrhunce odnosno u vrijeme netom nakon završetka Prvog svjetskog rata kad su članovi bande Peaky Blinders zarađivali prljavi novac na kladionicama, reketiranjem, pljačkama i spletkama. Na čelu njihovih podviga bio je upravo Tommy Shelby koji ne preza ni pred kim i ni pred čim. Tijekom pet sezona članovi bande odlazili su, vraćali se, preplitali se s drugim bandama, politikom i prominentnim figurama, a serija je svijet zaludjela i kostimografijom, glazbom i generalno kvalitetom produkcije.

Otkad se počela prikazivati na Netflixu, serija je dosegnula još veći broj gledatelja pa se njezina šesta sezona željno iščekuje već gotovo dvije godine. U nastavku vam otkrivamo što sve možemo očekivati od šeste sezone jedne od najpopularnijih serija svih vremena!

Kad možemo očekivati novu sezonu?

Posljednju sezonu dobili smo prije dvije i pol godine, u pretpandemijskoj 2019. godini. Iako su planirali šestu sezonu premijerno pustiti ranije, koronavirus odgodio je sve planove za snimanje kojih se produkcija htjela pridržavati. Međutim, i glumci i oni koji su radili iza kamere, potvrdili su da će nova sezona biti vrijedna čekanja. Nakon što je otkrio prvi trailer, BBC je potvrdio da će se Peaky Blindersi vratiti u ranoj 2022., što znači da bi već do proljeća mogli pogledati cijelu šestu sezonu.

Hoće li ovo biti posljednja sezona serije?

Ovom se sezonom opraštamo od birminghamske bande i šesta će sezona doista biti posljednja u televizijskom poglavlju Peaky Blindersa. Međutim, tvorac legendarne serije, Steven Knight, u nekoliko je navrata otkrio da će se priča nastaviti u drugom obliku. I zaista, prije nego što konačno zaključimo spletke i obrate, Peaky Blindersi zaživjet će u filmskoj formi koja će, ne sumnjamo, izazvati masovnu kupovinu kino ulaznica i pune dvorane. Knight je prvenstveno planirao snimiti i sedmu sezonu i zaključiti priču s početkom Drugog svjetskog rata. Međutim, usred pandemije osmislio je novi plan – serija će okončati šestom sezonom, ali stiže film o Peaky Blindersima. Ne znaju se detalji o radnji ili glumačkoj postavi, ali Knight je film opisao kao prikladni kraj sage o ovoj TV obitelji. Pretpostavljamo da stoga šesta sezona neće donijeti puni rasplet radnje obožavateljima, već da će se to dogoditi upravo u filmu.

Što će se događati u novim epizodama?

Čar ove serije je upravo i u režiji koja se tijekom sezona mijenjala i ta je promjena redatelja svakoj sezoni donijela novu dimenziju. Međutim, šestu je sezonu režirao Anthony Byrne i tako postao prvi redatelj koji će potpisati više od jedne sezone serije. Budući da je petu sezonu ostavio s brojnim otvorenim pitanjima, Byrne je za GQ otkrio da je jedino smisleno rješenje bilo da se vrati u svoju ulogu redatelja i razjasni ovo poglavlje do kraja.

Nova sezona serije Peaky Blinders vraća nam ključne protagoniste i prominentne članove obitelji Shelby. Cillian Murphy se, unatoč šokantnom twistu u petoj sezoni, vraća kao Tommy Shelby, baš kao i Paul Anderson u ulozi Arthura Shelbyja, Sophie Rundle kao Ada Thorne, Finn Cole kao Michael Gray, Harry Kirton kao Finn Shelby, Natasha O’Keeffe kao Lizzie Stark, a očekujemo i povratak Packyja Leeja kao Johnnyja Doggsa, Jordana Bolgera kao Isaiah Jesusa i Charlieja Murphyja kao Jessieja Edena. U svojoj se ulozi vraća i genijalna Anya Taylor-Joy, a moguće je da će im se pridružiti i Tom Hary kao Alfie Solomons. Uzbudljiva su i nova imena koja ćemo gledati – u zasad nepoznatim ulogama trebali bi se pojaviti Amber Anderson i Conrad Khan (Black Mirror) i Stephen Graham. Navodno bi legendarni Rowan Atkinson (Mr. Bean, Johnny English) trebao glumiti Hitlera, ali zasad to nije potvrđeno.

U petoj sezoni je Tommy Shelby (Cilian Murphy) postao zastupnik u britanskom parlamentu, a planove mu pokušava pomrsiti Oswald Mosley (Sam Claflin), zastupnik sklon fašizmu. Kada njegovo ubojstvo propadne, Tommy uperi pištolj u vlastitu glavu, što je posljednja scena koju smo vidjeli. U šestoj sezoni najveće pitanje koje se postavlja je tko je izdao Tommyja i uništio njegov plan, također serija će nas dublje uvesti u svijet Ginine bogate američke obitelji i društvene krugove Oswalda Mosleyja. Nova sezona smjestit će se u 1934. godinu što znači da su ratne tenzije, pucnjava i političke krimi spletke zagarantirane.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori