Izvrsna predstava koja se u zadnji čas svrstala u najintrigantnije kazališne komade godine

Izvrsna predstava koja se u zadnji čas svrstala u najintrigantnije kazališne komade godine

Kad smo vam nedavno pisali o najboljim predstavama 2021. godine, osvrnuli smo se tek na dio izvrsnih naslova koji smo gledali. Kraj godine obilježila je svakako sjajna predstava Homesick o kojoj se posljednjih nekoliko dana, od premijere koja se održala 20. prosinca, mnogo govori. S obzirom na autorsku ekipu koja stoji iza predstave, svakako bismo vam preporučili da obratite pažnju kad će ovaj kazališni komad ponovno igrati.

Kazališna predstava ‘Homesick’ jest autorski projekt redatelja Christiana Jean-Michel Jalžečića i dramatičarke te dramaturginje Dorotee Šušak u produkciji UO Divan Teatar. 

Frano Mašković

‘Homesick’ predstavlja dramski tekst Dorotee Šušak, nastao prema motivima istoimenog ciklusa fotografija mladog umjetnika Denisa Butorca, a koji se kroz ovaj autorski ciklus suočava s intimnim prostorom traume vlastitog odrastanja u Slavoniji te kroz koji fotograf proživljava tegobnost izloženosti društvenoj tradiciji, običaju i etnološkom ritualu kolinja, odnosno svinjokolje. Osim što je riječ o autorskom projektu, ‘Homesick’ predstavlja i diplomski rad kazališnog redatelja Christiana Jean-Michel Jalžečića koji se kroz isti nastavlja baviti estetikom postdramske izvedbe suočene s dokumentarnim okvirom slojevitosti socijalnog nasilja.

Troje vrhunskih glumaca – Ksenija Marinković, Frano Mašković i Rok Juričić – antropomorfiziraju angažiranu emocionalnost traume, upisujući u istu i vlastita iskustva, svjedočanstva i podvojenost izvođačkog te osobnog identiteta. Poetska esencija predstave ‘Homesick’, angažirano propitkuje hijerarhiju socijalnog nasilja koje se kontinuirano vrši spram pojedinaca, kao i ritualno iskorištavanje obiteljskih odnosa u korist ispunjavanja nametnutih društvenih očekivanja. 

Ksenija Marinković
Rok Juričić

Predstava ‘Homesick’, propitkuje radikalnost slojevitosti generacijskih i kulturalnih razlika te raznorodnost komunikacijskih nemogućnosti koje se rađaju u odnosima roditelja i njihove djece, kao i pitanje destigmatizacije coming out-a i seksualnosti unutar različitih modaliteta životne dinamike. Naposlijetku, predstava ‘Homesick’, donosi estetiku fragmentacije i pomno osmišljene montaže čija fluidnost i dinamika nudi suvremenu, energičnu i televizičnu naraciju isprepletenu s nježnošću i fragilnošću naoko hermetičnog kazališnog iskustva. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori