Pred nama je nova kazališna sezona – evo koji su to noviteti
Pred nama je nova kazališna sezona – evo koji su to noviteti

Pred nama je nova kazališna sezona
– evo koji su to noviteti

S prvim danima rujna krenula je i sezona u hrvatskim kazalištima. Nakon ljetne pauze i velikih priprema čini se kako nas čeka bogata kulturna jesen, a mi ćemo se potruditi kao i uvijek popratiti sve što se zbiva. Od premijera pa do već dobro poznatih izvedbi, napravili smo đir po hrvatskim kazalištima i donosimo vam sve što nas čeka u vremenu koje je pred nama. Kao i do sada recenzirat ćemo predstave, ali i zavirivati iza kulisa kako bi vam na najbolji mogući način dočarali kazališnu umjetnost. Pa krenimo (listu ćemo nadopunjavati kako će se programi objavljivati).

kazališna-sezona2
kazališna-sezona1

Nova Sezona u zagrebačkom HNK počinje koncertnim baletom

Svečani početak kazališne sezone počinje 22. rujna baletnim koncertom Život na pozornici posvećenim umjetnicima koji su nakon desetljeća rada završili svoj radni vijek u Baletu te mladim plesačima koji su došli u ansambl. Početkom listopada publiku očekuje prva dramska premijera Zbilja, autorski projekt Tomislava Šobana, a krajem mjeseca na sceni će premijerno biti izvedena Verdijeva opera Rigoletto pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija. Prva baletna produkcija bit će predstava Hamlet u studenome, velika ansambl-predstava koja se temelji na Shakespeareovu remek-djelu u koreografiji Lea Mujića. Godina završava jednim od najpoznatijih tekstova hrvatskoga pisca Milana Begovića Pustolov pred vratima u režiji Helene Petković. Upis pretplate Hrvatskoga narodnog kazališta za sezonu 2023./2024. počinje 1. rujna na blagajni kazališta i online na web stranici www.hnk.hr.

Nova sezona i u Kerempuhu

Sezona u Kerempuhu starta 25. rujna premijerom predstave Subota, nedjelja i ponedjeljak. Humorna je to priča o odnosima unutar brojne i dinamične obitelji, odvija se u Napulju i prožeta je duhom tadašnje Italije. U specifično talijanskom kontroliranom kaosu, pod istim krovom žive tri generacije, bračni partneri, roditelji, djeca, bake i djedovi, tete i stričevi, partneri već odrasle djece, slučajni prolaznici, kao i namjerni gosti. U toj kakofoniji odnosa, toplini i glasnom mediteranskom stilu, uz obaveznu dozu tuge, posmatramo jedan vikend, tri obična dana u obitelji Priore, uz tisuću nijansi koje se u odnosima naziru, skrivaju i razotkrivaju. Otvoren je upis pretplate za Kerempuhovu vjernu publiku koji traje do 9. listopada.

Pretplata u sezoni 2023./2024. uključuje sljedeće naslove:

B. Nušić: OŽALOŠĆENA PORODICA

E. de Filippo: SUBOTA, NEDJELJA I PONEDJELJAK

KROĆENJE GOROPADNICE, po motivima drame W. Shakespearea

A. Ayckbourn: KAKO DRUGA POLOVICA VOLI

Gostujuća predstava na 48. Danima satire Fadila Hadžića

Detalji ovdje.

„Cure“, Exportdrvu

Ove subote u riječkom u Exportdrvu gledat ćemo predstavu “Cure” u koprodukciji “Zajca” i Kolektiva Igralke. Dokumentarna predstava „Cure“ nastaje prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Kroz osobne priče žena ocrtava se promjena vremena i društveno-političkih sistema. U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka? Osim kroz razgovore s bakama i mamama, autorice su se pri stvaranju predstave inspirirale i kroz radionice sa sadašnjim tinejdžericama koje odrastaju u Rijeci.

A što ćeš ti biti kad narasteš?, Mala scena

A što ćeš ti biti kad narasteš? Pitanje je to koje u našem društvu nipošto nije rijetkost. Od šire rodbine ili potpunih neznanaca – svi smo dobili barem jednom, paušalno odgovorili i vjerojatno zaboravili. Jer – nije bitno. Kazalište Mala scena svojom novom predstavom A što ćeš ti biti kad narasteš? Priča o… ove ga jeseni vraća ga u prvi plan i ozbiljno ga propituje. Riječ je o kazališnoj poslastici za bebe starije od 18 mjeseci, a dio je sada već kultnog serijala “Priča o…” koji su do sada pogledale tisuće mališana diljem zemlje. Premijera predstave održat će se 9. rujna. u 11:30, a prva repriza 10. rujna u 11 sati. Karte za novu predstavu, ali i cijelu sezonu već su u prodaji ovdje.

fotka A što ćeš ti biti

DRŽIĆ U ZKM-u – scenska čitanja 2023.

Novu kazališnu sezonu ZKM započinje afirmacijom suvremenog dramskog stvaralaštva. Nagrada za dramsko djelo Marin Držić najvažnija je hrvatska nagrada za neobjavljeni suvremeni dramski tekst, koju Ministarstvo kulture dodjeljuje od 1991. u svrhu poticanja dramskog stvaralaštva. No praizvedbe suvremenih hrvatskih autora i dalje su relativno rijetke te novi tekstovi teško pronalaze put do redatelja ili kazališnih kuća.

Zagrebačko kazalište mladih svojim programom Držić u ZKM-u, od 14 – 16. rujna, nastalom u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, u formi malog festivala scenskih čitanja, već gotovo tradicionalno predstavlja nove laureate. Predstavit će se tri dramska teksta: prvonagrađeni ŽENA HIMNA Davora Špišića, te dva ravnopravno drugonagrađena VULNERA URBIS, VULNERA ORBIS (RANE GRADA, RANE SVIJETA) Edija Matića PLES NA BROJU 60 Espija Tomičića. Sve tri režije scenskih čitanja potpisuje Gabrijel Lazić, dramaturgiju Ema Klimann. Kao i prijašnjih godina mentor je Tomislav Zajec, a sve dramske tekstove izvode ZKM-ovi glumci. Ulaz je slobodan, a detalji su ovdje.

držić-zkm

Foto: PR, Tijana Todorović (Cure)

Učitati još
Zatvori