Večeras je Noć kazališta – ulovite neku od ovih super predstava uz povoljniju ulaznicu

Večeras je Noć kazališta – ulovite neku od ovih super predstava uz povoljniju ulaznicu

Otkad smo zakoračili u hladniju sezonu, vikend planovi većinom se svode na kućna druženja, odlazak u kino na neku od najuzbudljivijih kino premijera i – naravno – posjet kazalištu. Nedavno sam pisali o nekoliko izvrsnih predstava koje trenutno igraju u našim kazalištima i onim kultnim za koje možete pokušati uhvatiti kartu. Danas je upravo idealan dan za pogledati predstavu jer se održava Noć kazališta!

Kao i Noć muzeja koja svake godine izazove veliki odaziv publike, Noć kazališta nudi odličan program i privlači brojne ljubitelje kazališnih komada, a posebice kad su karte za popularne predstave nešto povoljnije.

Gdje pogledati predstavu danas?

Ovo je trinaesta po redu Noć kazalištima, a svake vam godine pišemo o zanimljivom programu koje nam donosi. Ove godine se noć posvećena ljubiteljima kazališnih pozornica održava u čak 41 gradu, a sudjeluju i privatna, javna, nezavisna, amaterska i druga kazališta koja se žele priključiti pa svakako provjerite sudjeluje li i vaše omiljen kazalište na službenoj web stranici. U Zagrebu su se pridružile brojne adrese koje često posjećujemo, kao što je Satiričko kazalište Kerempuh, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, brojna kazališta koja igraju dječje predstave, a tu su naravno i ZKM, Teatar EXIT, i Teatar &TD.

U Osijeku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu i Zadru pridružilo se i Hrvatsko narodno kazalište, a u Noć kazališta održava se i u brojnim manjim gradovima pa čak i ako se ne nalazite u ovima, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe večeras. U određenim kazalištima program je počeo već u petak navečer, a službeno Noć kazalište kreće večeras u 18 sati svečanim otvorenjem u Dječjem kazalištu Dubrava, a popusti i programi u nekim kazalištima traju i do nedjelje 21. studenog!

Naše tri preporuke

Važnije polovice

Priču iza Važnijih polovica donijeli smo vam još na početku njezinog prikazivanja. Duo drama zadobila je redom hvale, a nastala je zajedničkim radom Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, prijateljica i kolegica koje su se sastajale svake srijede i bilježile fragmente svojih različitih svakodnevica. Inspirirana temama koje se zasigurno provlače kroz život svakog milenijalca, predstava donosi dvije prijateljice od kojih je svaka u drugoj životnoj poziciji – jedna je majka, a druge živi sama. Glavne uloge ostvaruju Judita Franković Brdar i Paola Slavica, koja i režira predstavu, i vjerujte nam – obje briljiraju! Predstava igra u Teatru &TD.

Na rubu pameti

Monodrama nastala po kultnom djelu Miroslava Krleže premijeru je imala jučer, a već večeras ju je moguće pogledati u sklopu Noći kazališta. Jedna je ovo značajnijih premijera koju na je Teatar Exit pripremio ove sezone, a radnja se vrti oko bezimenog junaka drame čiji se život počinje urušavati na više razina nakon što prvi put izgovor ono što doista misli i to svom poslodavcu kojeg za večerom naziva moralnom nakaradom. U monodrami glumi student glume Kristijan Petelin i vjerujemo da neće razočarati!

Mladež bez Boga

Izvrsnu i upečatljivu predstavu Zagrebačkog kazališta mladih svima bismo preporučili. Autor predstave koji ju je i režirao, Boru Šeparović, uspio je kroz stotinjak minuta na pozornici napraviti nevjerojatno upečatljiv komentar o životu mlade generacija koja sve više gubi nadu u moderne vrijednosti u Europi, a život im se počinje okretati samo i isključivo tehnologijama. Pojam battle royal, masovne bitke u kojoj samo jedan preživljava preselio se iz svijeta videoigara u našu stvarnost, a mislima vam se nakon predstave vrte brojna pitanja o budućnosti modernog svijeta. Dinamična i vizualno odlično napravljena, Mladež bez Boga svakako vrijedi pogledati.

Foto: Pexels, Noć kazališta, Teatar &td (Luka Dobroje), ZKM, Teatar EXIT

Učitati još
Zatvori