Tiger King jedna je od najluđih serija koje u ovom trenutku možete pogledati

Tiger King jedna je od najluđih serija koje u
ovom trenutku možete pogledati

Tiger King je posljednja Netflixova serija koja je u potpunosti uzdrmala svoju publiku. Radi se o seriji koja donosi petogodišnju priču o ljudima jako specifičnog lifestylea, u najmanju ruku – bizarnog.

Netflixov Tiger King jedna je od najluđih serija koje u ovom trenutku
možete pogledati, a o tome dovoljno govore beskonačne rasprave na
društvenim mrežama i podatak da se, prema statistikama stranice Rotten
Tomatoes, radi o trenutno najpopularnijoj seriji koja skuplja samo
najviše ocjene.

Radnja prati nadrealni sukob vlasnika privatnih zooloških vrtova koji je gotovo nemoguće sažeti u jednom tekstu, jer je priča prepuna sumanutih obrata i bizarnih likova koji djeluju kao proizvod mašte scenarista.

Sedam epizoda po četrdeset i pet minuta donose nam uvid u svijet vlasnika velikih, divljih mačaka. Da, to stvarno postoji. I to rivala gdje je jedna strana optužena da je sa suparnikovim pokojnim suprugom nahranila tigrove (ne postoje dokazi za tako nešto, iako su djeca pokojnika istupila s izjavama u javnosti) te harem s guruom unutar parka egzotičnih životinja. Fokus serije je na Joeu Maldonado-Passageu, profesionalno znanom kao Joe Exotic. On je vlasnik privatnog zoološkog vrta u Wynnewoodu, Oklahomi. Njegov park je dom tigrovima, lavovima, medvjedima i aligatorima. Joe je ekscentrik, specifične vanjštine – izbijeljena fudbalerka, pirsinzi te sklonost životinjskim uzorcima, dok mu je filozofska suprotnost Carole Baskin, vlasnica Big Cat Rescue u Tampi, Floridi.

Joe je ekscentrik koji uživa u pažnji medija, otvoreno je gay, nekoliko puta se ženio te ne odvaja svoj privatan od poslovnog života. On pomiče granice uobičajenog i normalnog i nitko, ali nitko neće ostati ravnodušan na njegovu pojavu.

No, on mrzi, i to prilično ekspresivno, Carole Baskin, koju je optužio da je kasnih 90-ih nahranila svoje tigrove s njegovim suprugom. Njihova zavada i opsesija jedno drugim je isprva čak i zabavna, no cijela priča na kraju eskalira u razne prijetnje koje je Joe uputio Carole – od slanja zmija otrovnica do pucanja iz pištolja u lutku nalik na nju.

I iznenada je u rujnu 2018., usred projekta Tiger King, uhićen radi optužbe da je naručio njezino ubojstvo, i to od dvojice plaćenika. Na kraju je u siječnju 2020. osuđen na dvadeset i dvije godine u zatvoru radi niza optužbi.

Njegov pad s trona samoproglašenog Tiger Kinga do suđenja i zatvorske procedure je još jedan neočekivan i bizaran obrat u seriji. Njegova pozicija samoproglašenog kralja ukazuje na hijerarhiju tog pomalo čudnog i općoj javnosti nezamislivog društva.

Ova dokumentarna serija ujedno je i direktan prozor u svijet trgovine egzotičnim životinjama koji je prošaran korupcijom, nasiljem i organiziranim kriminalom, a tigrovi su tek roba koju članovi ovog bizarnog trokuta koriste za ostvarivanje ciljeva, skrivajući se pod prozirnom maskom tobožnje ljubavi i brige za životinje. One su, bez obzira na to što protagonisti serije govore, smještene u kavezima, korištene kao dio scenografije ili ukrasi za selfije.

U svakom slučaju, Netflix je uspio izbaciti još jedan napeti true crime dokumentarac, i koliko god bizaran, gledateljima je privlačno to što je napravljen prema istinitim događajima, koliko god teško zamislivi bili. Jučer je objavljeno i kako zbog velikog interesa idući tjedan na Netflix stiže još jedna Tiger King epizoda…

Tekst: Tena Razumović Žmara

Foto: Tiger King

Učitati još
Zatvori