Jeste li već pogledali stand-up nastup o kojemu se vodi najviše rasprava?

Jeste li već pogledali stand-up nastup o
kojemu se vodi najviše rasprava?

Prije manje od dva mjeseca, 19. lipnja, Netflix je premijerno emitirao stand-up specijal Hannah Gadsby: Nanette i od tada mediji i Internet ne prestaju brujati o njemu. Hannah Gadsby je australska komičarka, koju je šira australska i europska javnost imala priliku upoznati u sitcomu Please Like Me. No, u SAD-u je bila posve anonimna tako da su i američke reakcije na njezin specijal tim više još veće iznenađenje. A reakcija ima – i to mnogo!

Hannah Gadsby: Nanette

Usudili bi se reći da je njezin specijal fenomen, posebno jer se vijest o nastupu proširila prvenstveno usmenom predajom, a ne putem marketinške kampanje. Mnogi su nastup okarakterizirali kao kontroverzan, no zapravo se radi o komediji koja kritizira i na jedan, do sada neviđen način, secira mizoginiju, homofobiju, povijest umjetnosti i komediju i stand-up sami. Na pola puta nastupa saznajemo da je ovo specijal s kojim se Hannah oprašta od stand-upa i na kraju se zapravo postavlja pitanje jesmo li uopće gledali stand -up? Jer njezin nastup je toliko više od toga, njezin nastup donosi nove poglede, saznanja, intimnu ispovijest, ispričane u prvom licu tako da je poruka koju šalje publici (bilo onoj ispred malih ekrana ili u gledalištu) mnogo bitnija od forme u kojoj je prenošena.

Samo da stavimo stvari u perspektivu (što ćete i saznati tijekom njezinog nastupa!) Hannah Gadsby je lezbijka, iz Tasmanije, gdje je homoseksualizam bio zakonom zabranjen do 1997. godine. Svojom fizičkom pojavom se isticala u svojem malom, zadrtom, rodnom mjestu od samo četiri tisuće stanovnika, a predrasude i nesnošljivost je doživljavala stvarno na svakom koraku. S obzirom na to da je studirala povijest umjetnosti, locirala je i neke bitne trenutke u umjetnosti i popularnoj kulturi te se referirala i na zadrtost u društvu svakodnevice. Hannah priča šale koje iza sebe imaju puno dublju i težu priču, i ne možete ne shvaćati i osjetiti njihovu težinu iza svega nekoliko riječi jedne britke šale.

No, njezin nastup na nekim mjestima ostavlja gorčinu u grlu, onu kakvu bi i trebali osjećati kada određene situacije i ljudi budu stavljene u perspektivu. Iako su praćene sa smijehom i duhovitim poantama (možda bolje rečeno punch line rečenicama) ostavljaju osjećaj kojeg se dugo ne možete otarasiti… A misija ovog stand-upa je upravo to. Iako je Hannah rekla da je ovo zadnji nastup, i iako je u njemu koncentrirala svo svoje iskustvo, profesionalno i životno, intimno, nadamo se da ipak neće biti posljednji, ili da ovo nije posljednji put kada se čuje za nju. Jer više takvih kao što je ova izvođačica svijet treba.

Foto: Hannah Gadsby: Nanette

Učitati još
Zatvori