‘Space Force’ lansira najpopularnije komičare današnjice u promašaj

‘Space Force’ lansira najpopularnije komičare današnjice u promašaj

Humoristična satira prohujala je TV industrijom, a posebice otkad je na čelo SAD-a došao najkontroverzniji predsjednik dosad. Kad je u pitanju Donald Trump i njegova administracija – svakako je u pitanju i plodno tlo za takav žanr. Tako nije nedostajalo oduševljenja kad je najavljena nova Netflixova serija ‘Space Force.’

Greg Daniels, tvorac kultne serije ‘The Office‘, i Steve Carell, najpoznatije lice istog hita, udružili su snage za humorističnu satiru o događanjima u novom ogranku SAD-ovih snaga – Space Forceu. Velika je šteta što je serija ostala i bez humora i bez satire.

Istiniti događaji inspirirali su seriju

‘Space Force’ nije snimljena po istinitim događajima niti su likovi oblikovani prema konkretnim osobama. Međutim, zaista ima temelje u apsurdnom govoru i potezima Donalda Trumpa punih sljeparija. Serija prati generala Marka Nairda koji je promoviran na višu poziciju. Iako se nada da će postati glavni čovjek Zračnih snaga, njemu nadređeni odlučuju otvoriti ‘svemirske snage’ što učini i njega i njegovu obitelj očajnima.

Space Force kao ogranak oružanih snaga SAD-a zaista postoji i tu je titulu dobio u prosincu 2019. godine. U stvarnoj instituciji osoblje prati satelite u svemiru, baš kao što se događa i u seriji. No, Carell i Daniels vode se željom -u seriji neimenovanog predsjednika- da “čizme kroče na mjesec.” Taj je element također istinit i dolazi iz Trumpove izjave da želi SAD ponovno na mjesecu do 2024. godine, a zatim i na Marsu.

Poznata imena iz svijeta glume i komedije u slabim ulogama

Na papiru ovaj novi Netflixov projekt ima sve što treba za uspjeh, a prije svega istaknuta imena ispred kamere. Osim Stevea Carella, dobitnika Zlatnog globusa, tu je proslavljeni John Malkovich, Lisa Kudrow najpoznatija kao Phoebe iz kultne serije ‘Friends’ i Ben Schwartz iz slavnog sitcoma ‘Parks and Recreation.’ Mahom su to poznata hollywoodska imena, a posebno je fokus bio na Carellu, Malkovichu i Kudrow.

‘Space Force’ nije izvukao na površinu ono najbolje iz njih. Štoviše, najveći je upitnik uloga Lise Kudrow kao Nairdove (Carellove) supruge koja na samom početku serije završava u zatvoru iz razloga koji nikad nisu objašnjeni. Uz najveća očekivanja, najveće razočaranje popratilo je izvedbu Stevea Carella. Iako se ponegdje javljaju zaista duhoviti trenuci, Carell izgleda kao svoj najslavniji lik Michael Scott – samo u svemirskoj instituciji. Gledajući ‘Space Force’, od njega nismo vidjeli ništa inovativno, ništa što već nije pokazao u mali milijun prosječnih komedija u kojima je glumio.

John Malkovich zatim se javlja kao antidot tim promašenim likovima i osrednjim izvedbama. U seriji je utjelovio znanstvenika Adriana Malloryja, racionalnog i smirenog čovjeka koji mora podnositi sulude Nairdove (Carell) ideje i prohtjeve jer surađuju na projektima u Space Forceu. Malkovich je jedini uvjerljivo pokazao borbe koje znanost i razum moraju voditi s glasnim, upornim i površnim.

‘Space Force’ – iz satire u sitcom

https://www.youtube.com/watch?v=l4mY2asIjWk

Serija ima nekoliko duhovitih trenutaka koji izravno ciljaju predsjednika SAD-a i suprugu Melaniju Trump. Primjerice, kad Prva dama ne prestaje zahtijevati da djelatnici Space Forcea dobiju nove, modernije uniforme koje podsjećaju na kostime iz ‘Zvjezdanih staza.’ Ili kad cijela svemirska misija započne zbog tweeta u kojem piše da ‘boobs’ (grudi) moraju otići na mjesec, ali svi se nadaju da se radi o tipfeleru i da je predsjednik htio napisati ‘boots’ (čizme). Unatoč takvim minornim momentima, ‘Space  Force’ nije završio kao dobra humoristična satira. Kao što je Carell zaglavio u liku Michaela Scotta, tako cijeli ‘Space Force’ nalikuje na workplace sitcom kakav je i ‘The Office.’

U okolnostima u kojima je ‘Space Force’ mogla ukazati na totalni apsurd u SAD-u, ona je ‘propala’ u svom žanru. Nažalost – niti je dovoljno humoristična, niti je dovoljno oštroumna.  

Foto: IMDb, Twitter

Učitati još
Zatvori