Ove subote na HRT-u premijerno gledamo dokumentarac o životu Amy Winehouse
Ove subote na HRT-u premijerno gledamo dokumentarac o životu Amy Winehouse

Ove subote na HRT-u premijerno gledamo
dokumentarac o životu Amy Winehouse

Ove subote je 12 godišnjica smrti višestruko nagrađivane glazbenice i kantaurice Amy Winehouse, a mi vam donosimo i jednu filmsku preporuku – ‘Naša priča o Amy’, emotivan dokumentarni film kojim je bila obilježena 10-godišnjica smrti.

Britanska glazbenica dubokog glasa i specifičnog stila bila je na vrhuncu slave, kad je svijet šokirala vijest o njezinoj  preranoj smrti. Iako joj je karijera bila kratkog vijeka, Amy je iza sebe ostavila mnogobrojne hitove i postala prava pjevačka legenda. Jazz, soul i blues, sve je pristajalo ovoj svestranoj umjetnici koju je proslavio album “Frank” iz 2003. godine, da bi ju onaj iz 2006., “Back to Black”  apsolutno lansirao u zvjezdanu orbitu. Za taj je album Amy dobila pet Grammy nagrada čime je postala prva Britanka u povijesti kojoj je uspjelo odnijeti pet Grammyja iste večeri.

Naša priča o Amy

Dokumentarni film “Naša priča o Amy” slavi život i nasljeđe pjevačice koja je tragično umrla sa samo 27 godina. Film istražuje tko je zapravo bila Amy kroz prizmu onih koji su je najbolje poznavali, osvjetljavajući dijelove njezinog života za koje se do danas nikad nije čulo. Amyina najbliža obitelj i prijatelji iznose pravu istinu o ovoj glazbenoj ikoni i otkrivaju kako je njezina smrt utjecala na njih. Njezina majka Janis, koja prvi put otvoreno i bez zadrške progovara o svemu, želi promijeniti sliku koju je svijet imao o njezinoj kćeri.

Janis Winehouse otvoreno i bez zadrške govori o Amy

Janis Winehouse željela je snimiti film jer boluje od multiple skleroze te se bojala da će izgubiti sva sjećanja na svoju kćer. Bolest joj je dijagnosticirana 2003. godine, a problemi s pamćenjem česta su posljedica te bolesti. Janis se pridružuju obitelj i prijatelji, a film nudi novu interpretaciju njezinog života, i sve ono što je Amy u stvari bila.

“Ne osjećam da je svijet poznavao pravu Amy, onu koju sam odgojila i radujem se prilici da ponudim razumijevanje njezinih korijena i dublji uvid u stvarnu Amy”, rekla je Janis.

Amyjina prijateljica iz djetinjstva Juliette Ashby rekla je kako je dokumentarni film “Naša priča o Amy” divna stvar koju Janis čini za svoju kćer. “Doista nema nikog poput Amy i nikada neće biti”, zaključila je Ashby. Janis se sjeća Amy kao iznimne, snažne žene, kompleksne osobnosti te donosi sasvim drukčiju priču o životu pjevačice od one poznate javnosti.

Zahvaljujući dosad neviđenim obiteljskim snimkama kao i  onih s nastupa, ovaj vrlo intiman i emotivan prikaz života i smrti jedne od najomiljenijih britanskih glazbenica baca novo svjetlo na njezin život, njezine ljubavi i njezinu ostavštinu.

Glazbenica koja je zadnjih par godina života provela na rubu, konstantno balansirajući između svoje umjetnosti i demona, često je fotografirana u alkoholiziranom stanju, anoreksična i pomalo izgubljenog pogleda zbog čega ju je javnost percipirala kao problematičnu i objesnu zvijezdu.

Amy je u svojoj biti bila izrazito senzibilno biće, umjetnica nesretna u ljubavi, emotivka koja se nije znala nositi sa slavom i svime što ona nosi. Dio njene prekrasne osobnosti i posebnog talenta razotkriva nam ovaj emotivan i  intiman dokumentarac koji će nam pokazati Amy ispod problematičnog imidža koji su kreirali mediji.

Iako je vodila buran i težak život, Amy je ostala neizbrisivo upisana u srca ljubitelja glazbe, a njezina je tragična sudbina samo doprinijela njezinoj slavi. Amy je ostavila mnoge glazbene hitove iza sebe, a obožavatelji diljem svijeta i interes javnosti za posrnulom glazbenicom ne slabi ni više od deset godina godina nakon njene prerane smrti.

Premijeru BBC-jevog glazbeno-dokumetarnog filma „Naša priča o Amy“ možete pogledati na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u subotu, 23. srpnja na Drugom programu (HRT-HTV2)u terminu od 21:55 sati.

Foto: Profimedia, PR, HRT

Učitati još
Zatvori