Publika je odlučila: Ovo su najgori filmovi snimljeni po bestseller knjigama
Publika je odlučila: Ovo su najgori filmovi snimljeni po bestseller knjigama

Publika je odlučila: Ovo su najgori filmovi
snimljeni po bestseller knjigama

Knjiga ili film – vječna debata u kojoj književni predložak većinom prevlada. Filmske adaptacije kultnih romana uvijek su kontroverzne i suočene su s velikim očekivanjima generacija i generacija čitatelja koji su s nekom knjigom odrasli, koje su ih oblikovali i slično. Film može preplaviti lavina negativnih recenzija, ali ako je snimljen dobro – onda gotovo automatski postaje filmski klasik!

Mnogi od naših najdražih filmova nastali su upravo po knjigama. Sjetimo se samo filmova Little Woman, The Age of Innocence, ili One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Uz prave glumce, scenarij, a ponajviše redatelje, knjiga može genijalno, pametno i britko zaživjeti na platnu ili ekranu. Češće je, nažalost, da filmovi ne dorastu svom papirnatom originalu.

Istraživanje koje otkriva najgore

Primjera je pregršt, a tvrtka OnBuy.com provela je kratko istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike. Odabrali su bestselling knjige proteklih godina koje su pretvorene u film, a zatim analizirali broj ocjena i prosječnu ocjenu koju film i knjiga imaju na Goodreadsu i IMDb-ju. Kalkulirali su, zatim, razliku i pretvorili je u postotke, a što je veća razlika između ocjena knjige i filma, to je filmska adaptacija lošija.

Neki će vas možda iznenaditi, a neki su gotovo očekivano pri vrhu liste!

50 nijansi neuspjeha

Voljeli trilogiju ili ne – zasigurno je očekivano da su po mišljenju publike filmovi Fifty Shades of Grey najgore filmske adaptacije. Prvi film iz 2015. godine s Dakotom Johnson i Jamiejem Dornanom u glavnim ulogama postao je ogroman komercijalan uspjeha, ali pokupio je većinom loše recenzije kritičare, a u konačnici u publike.

Knjige su jednako kontroverzne, ali ipak za one koji vole erotske romane ili ljubiće – solidne. Nedavno smo vam otkrili kad dolazi posljednja knjiga iz perspektive Christiana Greyja, a ostale detalje pročitajte ovdje.

Suzanne Collins prošle je godine objavila novu knjigu u serijalu The Hunger Games koji je bio glavna YA opsesija jedno vrijeme u zajednici book blogera. Uzbuđenja nije nedostajalo ni izlaskom filmova, ali ono je splasnulo zbog drugog nastavka Mockingjay. Drugi je po redu na listi najslabijih filmskih adaptacija.

Na listi su se našli i nagrađivani filmovi

Publiku je razočarala i filmska verzija knjige The Girl on the Train. Knjiga Paule Hawkins postala je internacionalni bestseller uvrstivši se u rang neizvjesnosti kao Gone Girl. Međutim, film s Emily Blunt nije postigao isti efekt sudeći po ocjenama, ali ipak je donio Blunt nominaciju za nagradu SAG i prestižnu BAFTA-u.

Treće mjesto ovaj film dijeli s posljednjim filmom Harryja Pottera iz 2011. godine oko kojeg su se i tad lomila koplja. No, kao što je vrlo često s finalnim nastavcima filma ili serije – teško je nadmašiti knjigu u kojoj su baš svi likovi i storylineovi pokriveni i zaokruženi.

Sljedeći je na listi film iz 2007. godine koji je bio nominiran za Zlatni globus. Da Vinci’s Code je pokupio je nominacije za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominiran je i za nagradu Grammy. Film je adaptacija istoimenog hit romana Dana Browna koji je uzrokovao razne, skoro pa redom negativne, rekacije Katoličke crkve. Međutim, po usporedbi ocjena, publika i dalje misli da je radnja značajno slabije prikazana u filmu s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Dva najbolja filma snimljena po knjigama

Trilogija Stiega Larssona već je postala kultna. Prva knjiga, ujedno najpoznatija, The Girl With the Dragon Tattoo psihološki je triler o Lisbeth Salander – djevojci s tetovažom zmaja. Priča prati Mikaela Blomkvista, novinara koji mora otići iz svojih novina zbog zatvorske kazne na koju je osuđen.

Međutim, dobiva neobičnu ponudu jednog bogataša da istraži nestanak njegove nećakinje. Na mračnom zadatku koji konstantno šokira pridružuje mu se upravo Lisbeth. Postoje dvije filmske inačice, a publika je među najbolje smjestila onu švedsku iz 2009. godine. s Noomi Rapace i Michaelom Nyqvistom u glavnim ulogama. Međutim, američki film iz 2011. godine s Rooney Marom i Danielom Craigom također je dobra filmska preporuka za vikend!

Najbolja interpretacija književnog predloška

Najbolja filmska inačica knjige je, po mišljenju čitatelja, Gone Girl. Film je napravio pravu malu revoluciju te 2014. godine i u režiji Davida Finchera zaradio brojne pozitivne reakcije. Film je nastao po bestselleru Gillian Flynn, a glavnu je ulogu, uz Bena Afflecka, izvrsno odglumila Rosamund Pike koja svakako tad nije bila nova glumica na radaru, ali oduševila je i publiku i kritiku. Bila je nominirana za najbolju glumicu za Oscara i za Zlatni globus!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori