Ovo su najgori filmovi prema mišljenju kritičara koje publika obožava
Ovo su najgori filmovi prema mišljenju kritičara koje publika obožava

Ovo su najgori filmovi prema mišljenju
kritičara koje publika obožava

Mišljenje filmskih kritičara možda daje objektivni osvrt na jedan film, ali nerijetko se događa da njihova ocjena uopće ne reflektira ono što šira masa ljudi želi. Brojni filmovi tako su omiljeni publici, a na sami njihov spomen kritičarima nije dobro – što zbog nespretnog dijaloga, klišej priče ili nečeg sasvim trećeg.

Ipak, mnogi od nas u njima uživaju, a tome svjedoče i ocjene publike na popularnim stranicama poput IMDB, Metacritic ili Rotten Tomatoes. Izdvojili smo najgore filmove po kritičarima koji su ujedno apsolutni hit među gledateljima. S kim se slažete?

Suicide Squad

‘Harley Quinn’ možda je jedna od najpopularnijih maski za maškare ili Noć vještica, ali film ‘Suicide Squad’, koji ju je iznova proslavio, daleko je od hita među kritičarima. Složili su se da je prepun lošeg narativa, neuspjelog humora i zbunjujućih likova koji nisu dovoljno produbljeni. Ono što film spašava, kako tvrde kritičari na portalu Rotten Tomatoes, su talentirani glumci. Unatoč tomu, film koji prati grupu superzlikovaca odmah je postao popularan.

Publika mu je na Rotten Tomatoes portalu dala ocjenu od 60 posto, dok su ga kritičari ‘sravnali’ s 27 posto.

@thecanberraedit

Love Actually

Može li Božić proći bez da pogledam ovu, sada već kultnu, romantičnu komediju? Definitivno ne! Ipak, filmski kritičari bili bi sretni kad bismo Hugha Granta, Keiru Knightley, Collina Firtha i ostatak impresivne glumačke postave gledali u drugoj priči. Čim je izašao 2003. godine, film je dočekan na nož od strane kritičara koji su ga opisali kao pravi božićni klišej, tvrdili su da je pretjerano nerealan, a čak i da je seksistički, prenosi časopis Vulture. Na portalu Metacritic, filmaši su dali filmu ocjenu od 55 posto, dok ga je publika ocijenila s visokih 8,6 od 10.

The Upside

Remakeovi filmova često se ispostave kao loša ideja. ‘The Upside’ s odličnim Bryanom Cranstonom i Kevinom Hartom zapravo je remake francuske uspješnice ‘The Intouchables.’ Kritičarska krema zaključila je da je njihova izvedba paraplegičara i Afroamerikanca koji jedva spaja kraj s krajem – jednostavno osrednja. Ne čudi zato slabih 41 posto koji su kritičari dali ovom filmu na Rotten Tomatoes. Međutim, publika je rekla svoje pa su tako prosječni gledatelji ocijenili film s visokih 82 posto i zaključili kako je kemija ovog netipičnog glumačkog para s platna iznimna.

Man on Fire

Iako je dvostruki oskarovac, filmski kritičari smatraju da je Denzel Washington podbacio u filmu ‘Man on Fire.’ Triler prati priču već pomalo oronulog zaštitara Creaseyja koji dobije novu šansu kad ga bogata obitelj zaposli da štiti devetogodišnju djevojčicu Pitu koju glumi Dakota Fanning. U trenutku kad Pitu otmu, ona i zaštitar već imaju izuzeetno bliski odnos zbog čega počinje napeta i često krvava drama. Kritičarima to nije bilo dovoljno. Triler su prozvali tupim i napornim, a čak su tvrdili da je ovo pokušaj redatelja Tonyja Scotta da kopira legendarnog Quentina Tarantina. Iako su mu dali ocjenu od samo 39 posto, publika je Washtingtona i Fanning ocijenila s visokih 89 posto i dala do znanja da je ovo mnogima omiljeni triler.

The Secret life of Walter Mitty

Ben Stiller 2013. godine režirao je film u kojem je glumio Waltera Mittyja – jednostavnog, čak ispodprosječnog čovjeka kojem je glavna odlika njegovo sanjarenje koje ga odvede na svakojake avanture. U tim fantazijama doživljava ljubav, ali i akciju odnosno sve suprotno od onog što njegov život doista jest. Ocjena kritičara bila je tek 55 posto. Unatoč takvim recenzijama i mišljenju profesionalaca da je Ben Stiller potpuno ‘fulao’ poantu, film je bio jedan od najpopularnijih te godine kad je izašao, a publika mu je dala ocjenu od 70 posto.

@venommovie

Venom

Tom Hardy je Eddie Brock, novinar koji zbog neobičnih okolnosti razvija alter-ego – nasilnog ‘Venoma’. Za kritičare je on možda i najbolji dio filma koji su ocijenili s tek 29 posto.  Američki autori zaključili su da je film daleko bolja zamisao nego što je izvedba. Zamjerili su ‘Venomu’ lošu montažu, nerazumljiv tijek događanja i prozvali ga promašajem. Srećom, akcijski sci-fi film je samo još jedan dokaz da mišljenje kritičara ne definira kako će film prihvatiti publika. Hardy je uvelike svojom izvedbom filmu pripisao čak 80 posto na Rotten Tomatoesu.

Mr and Mrs Smith

Mr. and Mrs. Smith

Okej, potpuno nam je jasno zašto je ovaj film postao megapopularan među publikom. Brad Pitt i Angelina Jolie samim su svojim odnosom prodali ‘Gospodina i gospođu Smith’ u najpopularniji film 2005. godine. Obožavatelji su akcijski triler o supružnicima koji rade jedan protiv drugog, ocijenili s 8.5 od 10 na Metacriticu. Ipak, stručnjaci su filmu dali ocjenu 55, a u recenzijama kritičara najčešće se pronašlo kako triler nije ništa drugo ne prosječan ‘action-flick.’

Death Wish

Čista kritičarska jedinica otišla je filmu ‘Death Wish’. Remake s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi, na Rotten Tomatoes ima kaotičnih 18 posto od strane kritičara. Willis glumi liječnika čiju obitelj napadnu u vlastitom domu. Očajan, preuzima pravdu u svoje ruke i počinje sam kažnjavati kriminalce iz osvete. Iako je kritičarima ovaj klišej teško pao, publika je poludjela za filmom. Njihovih 72 posto za film pokazuju da klasičan triler s mnogo akcije još uvijek ‘pali.’

@collateralbeauty

Collateral Beauty

Will Smith zbog životne tragedije mora potpuno promijeniti pogled na svijet oko sebe. Na tom putu počinje pisati pisma Ljubavi, Vremenu i Smrti. Emotivna priča učinila je ovaj film najiščekivanijim 2016. godine, ali onda – potpuni krah kritičarskih ocjena. Ocjena 23 od 100 na IMDb-ju, 14 posto na Rotten Tomatoesu i niz negativnih komentara na račun same poante filma. Paradoksalno, upravo je životna poruka ono što je brojne gledatelje nagnalo da obožavaju ‘Collateral Beauty’, a većina se slaže da je Smithova gluma izuzetna.

Peppermint

Ako ste pomislili da ne može niže – ‘Peppermint’ koji izuzetno podsjeća na ‘Death Wish’ ima ocjenu od samo 12 posto. Iako je Jennifer Garner dobila pohvale za svoju izvedbu, priča o ženi koja se budi iz kome nakon što su joj kći i suprug ubijeni, nije izazvala pozitivnu reakciju kritičara. Ponovno, redatelju Pierreu Morelu ukazali su na klišej i manjak originalnost, ali i na zastarjelu ideju cijelog filma. Baš kao i u slučaju filma ‘Death Wish’, ta zastarjela formula i dalje funkcionira. ‘Peppermint’ je zaradio čak 72 posto od publike i tako dokazao da šira masa ipak cijenu dobru staru akciju, pucnjavu i jednostavnu fabulu koja nas drži prikovanima uz ekran.

Ovi su filmovi samo dokaz da su filmska kritika i ukus publike često dva različita svijeta.

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori