Kišni dan idealan je za pogledati neke od najboljih true crime serija 2021. godine

Kišni dan idealan je za pogledati neke od najboljih true crime serija 2021. godine

Za rijetko se što tako lako zakačiti kao što je za true crime dokumentarce. Dokupriče s elementima jeze ostvaruju ogroman uspjeh, a posebice ako se radi o iznimno snimljenom dokumentarnom filmu ili dokuseriji. Istraživački rad u takvim, najčešće streaming, hitovima, kinematografija i tempo stvaraju napeti kolaž od zločina koji su svojevremeno bili sve o čemu su mediji pisali. Zašto smo kao publika tako ovisni o njima, pitanje je o kojem bismo mogli zasigurno dulje raspravljati i razmišljati. No, ova je godina svakako iznjedrila dovoljno true crime naslova da ispunimo želju za jezom.

Prisjetili smo se nekoliko najuzbudljivijih true crime naslova koji su nas intrigirali proteklih mjeseci i obilježili 2021. godinu. Ako ste neki od ovih propustili, odlična ih je ideja odgledati ovaj kišni vikend.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer

najbolje true crime serije 2021. - Night Stalker

Samim početkom 2021. godine, Netflix je otkrio svoj prvi veliki true crime naslov – Night Stalker: Hunt for Serial Killer. Dokumentarna serija u četiri dijela dobila je zavidne ocjene i reakcije, a osim strahovitom pričom, pažnju je zaplijenila i estetikom zahvaljujući retro prizorima 80-ih godina u Los Angelesu. Radnja prati lov na serijskog ubojicu Richarda Ramireza koji je nasumično birao svaku sljedeću žrtvu – i žene i muškarce i djecu, zbog čega je čitavim okrugom u kojem je ubijao zavladala panika. Serija prati policijski lov na ubojicu i njegove nepredvidljive zločine.

Murder Among the Mormons

Jednako je uspješan odjek imala dokumentarna serija koja nas je uronila u mormonsku zajednicu sredinom 80-ih. Radnja je smještena u ruralni Salt Lake City i pokušava objasniti pozadinu bombaških napada koji su ubili i ozlijedili nekoliko osoba, a u centru svega našla se lokalna crkvena zajednica. Istražitelji i oni koji su bili uključeni u slučaj, u seriji pokušavaju približiti istinu o misterioznim dokumentima koji su pronađeni u automobilu treće žrtve bombaških napada. Uskoro se počinje granati šira priča o ekstremizmu, religiji i mračnim tajnama.

The Crime Of The Century

Alex Gibney režiser je koji je svoju karijeru već zapečatio Oscarom i Emmyjem, a ovog je proljeća izbacio novi dvodijelni dokumentarac na HBO GO-u. U pitanju je oštra optužba protiv velikih farmaceutskih kompanija, političkih operativaca i vladinih propisa koji omogućuju prekomjernu proizvodnju i zloporabu sintetičkih opijata. Istražujući podrijetlo, opseg i posljedice jedne od najrazornijih javnozdravstvenih tragedija našeg doba, s pola milijuna smrtnih slučajeva od predoziranja samo ovog stoljeća, film otkriva da epidemija opioida nije kriza javnog zdravstva koja se pojavila niotkuda. Uz pomoć zviždača, insajdera, koristeći dokumente koji su procurili, ekskluzivne intervjue i uz pristup istragama iza kulisa, Gibneyev film tvrdi da su farmaceutske tvrtke u velikoj mjeri odgovorne za nastanak krize od koje i same profitiraju i na kojoj zarađuju milijarde dolara… i odnose stotine tisuća života.

Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes

Memories-of-a-Murderer-The-Nilsen-Tapes

True crime nešto novijeg datuma je Netflixova creepy priča o serijskom ubojici koji ju je zapravo on sam ispričao. I upravo je to najjeziviji dio ovog true crime dokumentarca. U središtu priče nalazi se serijski ubojica Dennis Nilsen. U razdoblju od 1978. do 1982. godine, Dennis je u Londonu ubio najmanje dvanaest mladih muškaraca, a cijela priča ispričana je kroz klasične intervjue s policijskim službenicima koji su radili na slučaju, ali i iz perspektive Dennisa Nilsena. Kao najbizarniji narator svog života, Dennis je u zatvorskoj ćeliji na kazete snimio više od 250 sati audio zapisa u kojem govori o svom životu i ubojstvima. Ovaj true crime moguće je pogledati na Netflixu.

Allen vs. Farrow

dokumentarna-serija-Allen-vs.-Farrow-obitelj-Woodyja-Allena-i-Mije-Farrow

Mediji su se raspisali i o dokuseriji koja napokon daje dublji uvid u jedan od najkontroverznijih hollywoodskih slučajeva – Dylan Farrow vs. Woody Allen. Nova dokumentarna serija ‘Allen vs. Farrow’ istražuje desetljećima dugu priču i spletke iza optužbi protiv Woodyja Allena za zlostavljanje svoje kćeri Dylan, potom dramatično suđenje te Allenovu vezu s kćeri bivše supruge. HBO serija u četiri nastavka dokumentira odnos Mije Farrow i Woodyja Allena od 80-ih godina kad su se predstavljali kao jedan od najzanimljivijih parova Hollywooda. No, stvari se mijenjaju, nakon što sedmogodišnja Dylan Farrow, Mijina kći, priznaje majci da ju je redatelj seksualno zlostavljao. Tad počinje sudska i medijska trakavica koja, unatoč očekivanjima, Allenovom radu nije nanijela štetu kakvu su mnogi predviđali. Dokumentarac je dostupan na HBO GO-u!

Foto: Profimedia.hr, Netflix, IMDb, HBO

Učitati još
Zatvori