Moćne žene: Natalia Kosovac

Moćne žene: Natalia Kosovac

Balerina Natalia Kosovac je rođena 22.4.1991. u Newcastleu, u Australiji. Usavršavala se na u Baletnoj školi Zaklade Heinz Bosl u Münchenu u klasi Konstanze Vernon. Nakon završenog školovanja angažirana je 2010. godine u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a 2013. godine je promovirana u status solistice baleta.
U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu izvedena je 2011. godine u okviru Koreolabosa, koreografske radionice članova Baleta HNK, njena koreografija pod naslovom Untitled.

Osvojila je dvije prestižne nagrade: Nagrada Slavenska Dance Preservation – za izvrsnost u klasičnom plesu na Međunarodnom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, 2012. i Nagrada Ana Roje za cjelokupan umjetnički rad u sezoni 2013./2014., 2014. No, osim impresivnog profesionalnog rada i karijere, ova umjetnica je za svojim snom balerine otputovala iz daleke Australije sa samo petnaest godina. Bez da zna jezik, niti je poznavala ikoga. Što nam je otkrila o svojim početnim profesionalnim koracima i o sadašnjem radu, pročitajte u nastavku…

Natalia Kosovac

1. Kako ste se odlučili na dolazak u Hrvatsku samo s devetnaest godina? Ipak ste kao vrlo mlada umjetnica, s petnaest godina napustili svoj obiteljski dom u Newcastleu, gradu smještenom na zapadnoj obali Australije?

Napuštanje Australije u petnaestoj godini je za mene bilo za nevjerojatno! Vrlo teško za moju mamu i tatu, pustiti djevojku da otputuje drugu stranu svijeta, ali za mene je to bio početak svega, i bila sam tako uzbuđena! Nakon završetka škole u Münchenu preselila sam se u Zagreb sa stavom kao ‘ok, hajde da i to učinim’, što je bilo možda malo zastrašujuće u početku jer nisam znala jezik i nisam nikoga ovdje poznavala, no Zagreb je postao moj dom i volim ga.

2. Uloga barunice Castelli u baletu “Gospoda Glembajevi”, rađenom po možda najslavnijem djelu Miroslava Krleže, pozicionirala Vas je u sam vrh domaćeg baleta. Balet premijerno izveden u svibnju 2017. godine osvojio je i kritiku i publiku, a osim tehnike, svi su hvalili Vašu glumu, inače ne toliko zastupljenu u baletu.  Kako ste taj uspjeh Vi doživjeli, posebno sada sa skoro dvogodišnjim odmakom…?

Na premijeri Glembajevih bila sam uplašena, bio je prva prilika, takva velika čast, da plešem ovu ulogu, to je prvi put da su Glembajevi balet, a zatim da i Australka pleše ulogu u njima. Htjela sam biti još bolja nego ikad prije, stavila sam nemjerljiv pritisak na sebe jer sam se također željela ponositi se svima, posebno jer se radi o značajnoj literaturi. Balet je odlično prihvaćen, bila sam tako sretna s uspjehom, koji nije samo moj, već od svih nas koji su bili uključeni u stvaranje Glembajeva.

3. Kakav je odnos prema baletu, plesu, umjetnosti i općenito kulturi u Europi, Hrvatskoj, a kakav u Australiji? Je li Vas je to nagnalo na putovanje na drugi kraj svijeta?

Volim putovati, a gledanje svijeta plesom je nevjerojatno! Volim Europu zbog cijele njezine kulture. Nevjerojatna kazališta i umjetnost. Za mene je to središte baletnog svijeta. Australija je također nevjerojatna, ali na drugačiji način. Sidnejska operna kuća je nevjerojatna i moj je san plesati u Australiji, ali voljela bih to učiniti s Hrvatskim narodnim kazalištem. U Australiji postoji velika hrvatska zajednica tako da mislim da bi bilo nevjerojatno napraviti nešto poput Glembajeva tamo.

4. Osvojili ste dvije prestižne nagrade u zagrebačkom HNK-u? Koliko Vam je to, posebno kao Australki i građanki svijeta, bitno?

Divno je kada osjećate da su vaši radovi cijenjeni i priznati od drugih, a bila sam u šoku i toliko zahvalna što sam primila ove nagrade. Nije važno dobiti nagrade, za mene je važnije ako osjećam da sam dobro obavila posao i dala sve od sebe.

5. U kojim predstavama Vam je bilo posebno drago i lijepo plesati i glumiti, nosite li i pamtite neka određena lijepa iskustva i uspomene iz njih?

Svaka predstava koju sam napravila ima svoje posebno sjećanje i iskustvo. Imam toliko uspomena da su nevjerojatne, tako je teško izdvojiti samo jedno, a isto vrijedi i za balete koje plešem. No, neki se ističu, a to su Glembajevi, Labuđe jezero, Ana Karenjina, Sissi, Bajadera… popis nema kraja.

6. Uskoro ćemo Vas gledati i u Opasnim vezama, novoj predstavi na repertoaru. Možete li nam reći nešto o predstavi i Vašoj ulozi?

Igram vrlo zlu, okrutnu damu po imenu Merteuil, koju svi vide kao nevjerojatnu osobu, ali ona duboko u sebi misli da je iznad svih i samo se igra sa svima i manipulira  kako bi radila sve kako ona želi. Nije lijepa dama. Uloga je meni iznimno zabavna i jako uživam u njoj. Dođite i pogledajte predstavu, uživat ćete!

Učitati još
Zatvori