Milena Radulović napokon je počela uživati u svom poslu: Uoči dolaska na Women’s Weekend o karijeri, pravima žena i budućnosti 
Milena Radulović napokon je počela uživati u svom poslu: Uoči dolaska na Women’s Weekend o karijeri, pravima žena i budućnosti 

Milena Radulović napokon je počela uživati u svom poslu: Uoči dolaska na Women’s Weekend o karijeri, pravima žena i budućnosti 

Srpska glumica Milena Radulović javnosti je najpoznatija po ulozi u filmu Toma, ali i javnom istupanju o seksualnom nasilju koje je pokrenulo inicijativu #NisamTražila. Milena je trenutno u Španjolskoj na snimanju serije, a mi smo je na kratko uspjeli uhvatiti i popričati o stanju ženskih prava u regiji, likovima koji je inspiriraju i njezinom glumačkom putu. Vi ćete je uspjeti uhvatiti na ovogodišnjem izadnju konferencije Women’s Weekend koja se održava od 7. do 10. ožujka u Rijeci na koju se Milena vraća kao govornica.

Milena Radulović
  • Ove godine se ponovno vraćaš kao govornica na konferenciji Women’s Weekend. Što te privuklo toj konferenciji i zašto smatraš da su takva događanja važna?

Vraćam se s radošću Women’s Weekendu, jer, osim što mi je bila čast sudjelovati na prvom panelu i biti dio otvaranja manifestacije koja će trajati i rasti, sam prošle godine toliko toga naučila i čula, smijala se, uživala u konstruktivnoj i pozitivnoj ženskoj energiji, u kreativnom feminizmu, upoznala divne ljude. Jedva čekam ponovo.

Milena Radulovic
  • Nećemo pogriješiti ako te uz glumicu, nazovemo i aktivisticom za prava žena. Tvoje priznanje o seksualnom zlostavljanju ohrabrilo je mnoge žene da istupe i sa svojim pričama. Iako je na Balkanu često prisutno krivljenje žrtve i medijski linč, jesi li primijetila ikakve pozitivne promjene otkako se o ovom problemu priča u regiji?

Oo da, itekako. Mislim da se daleko više govori, polemizira i otvara na temu seksualnog nasilja, granica, rodne ravnopravnosti, akušerskog nasilja. Reklame su odjednom stavile ženu i majku u prvi plan. Imam osjećaj da su se žene u velikoj mjeri ohrabrile progovoriti o svemu što su doživjele i doživljavaju. Ta patnja i ljutnja i tuga nisu više u tolikoj mjeri pod tepihom. Osjećam početak nekog kolektivnog ozdravljenja, samo još da nas prate institucije i patrijarhalni dio društva. Ali borba je počela, trajat će, ali jasno je da je nezaustavljiva, kao i sama Žena.

  • Kada govorimo o slučajevima seksualnog nasilja ili bilo kakve povrede prava žena, misliš li da je problem to što se mediji često fokusiraju na pojedinačne priče, umjesto na širu sliku problema koje regija ima s pravima žena? Trebaju li te pojedinačne priče pretvoriti u političke promjene?

Mislim da pojedinačne priče skreću pažnju, jer su osobne, i radi se o čovjeku, ne o pojavi, i samim tim se urezuju dublje. Svaka osobna priča koja je dospjela u javnost je upravo ogledalo društva i glas određenog problema. Problem je što se mediji fokusiraju na silovatelje, ubojice, nasilnike i slično. Umjesto da centar priče bude upravo ta hrabra osoba koja je glasno ukazala na problem i sam problem, ovo društvo i dalje daje prostor negativcima i bavi se trivijalnostima i senzacionalizmom. Zanima nas krivac, a ne krivica.

Milena Radulović
  • S obzirom na to da si glumica i da te hrvatska javnost najviše pamti po ulozi u filmu Toma, kako vidiš ulogu žena u filmskom svijetu i koje bi promjene željela vidjeti u tom kontekstu?

Mnoge. Trenutno sam u Španjolskoj, glumim glavnu ulogu u seriji koja će se prikazivati na Amazon Primeu. Radila sam i u Rusiji, samo kod nas, ako usporedim vlastita iskustva ima tako malo prostora za žene. Žena je tu da bude supruga majka ili kurva. Sve u službi prepreke ili saveznika tom glavnom junaku. Žena i dalje u ovoj masovnoj produkciji ne dobiva status karaktera. I tu kaskamo za svjetskom kinematografijom. Očigledno ćemo i to morati same riješiti, ako planiramo nešto promijeniti.

  • U današnjem svijetu, žene često moraju raditi više i biti u jednu ruku i bolji u nečemu od muškaraca kako bi bile smatrane jednakima njima. Smatraš li da je ista stvar i u svijetu glume i filma?

Ne. Samo nas je manje (aktivnih, poznatih, zaposlenih) i dobre velike uloge dobivamo mnogo rjeđe.

  • Što bi savjetovala mladim ženama koje ulaze u svijet glume kada je riječ o borbi za svoja prava i integritet?

Da slušaju svoj stomak, intuiciju. Da ne pravdaju sve nepravde kroz koje će proći, jer su to neki stariji ljudi i “autoriteti”. Uglavnom taj osjećaj ne vara, samo mu mi jako kasno počinjemo vjerovati.

Milena Radulović
  • Imaš li neke ženske likove u filmu ili televiziji koje smatraš inspirativnima i zašto?

Preširoka tema. Erin Brockovich kao klasik, Catherine iz serije The Great (Elle Fanning). Obožavam seriju Fleabag. Bas je ženska i preduhovita, inspirativna mi je nova generacija Disneyjevih crtića, Elsa, Anna, Moana… Kako su princeze postali heroji, kako je sestra sve na svijetu, poslije dolazi princ.

Milena Radulović
  • A možeš li nam preporučiti neki film/dokumentarac/seriju koji su dobro obradili temu ženskih prava i za koje misliš da bi svaka žena trebala pogledati?

Odlična je serija Morning Show s Jennifer Aniston i Reese Witherspoon, kao i španjolska serija Intimidad. To mi se urezalo kao najtočniji i dublji prikaz situacije.

  • I za kraj, što je sljedeće za Milenu Radulović? Kako se dalje želiš razvijati kao glumica i žena?

Uz ruski i engleski, sada govorim i španjolski i radim svoj prvi projekt ovdje. Želim imati što vise opcija u svom poslu, da ne ovisim samo od jednog tržišta i njegovih vrlina i mana. Konačno sam počela uživati u svom poslu bez straha i treme, i to je toliko oslobađajuće. Kao žena, u nekom trenutku kao majka svakako, a sto se ostalog tiče, tu će nepredvidljivi život i okolnosti oblikovati tu sljedeću verziju mene.

S Milenom smo ranije imali prilike razgovarati za Journal.rs, a taj razgovor možete pročitati ovdje.

Učitati još
Zatvori