Filmski maraton: Matthew McConaughey
Filmski maraton: Matthew McConaughey

Filmski maraton: Matthew McConaughey

Matthew McConaughey jedan od onih glumaca koji je karijeru započeo ulogama ljepotana no vrlo brzo se prometnuo u jednog od najtalentiranijih glumaca Hollywooda. Scenarist, redatelj i glumac, ali i spisatelj – ovog svestranog Teksašanina navikli smo gledati u doista svakakvim izdanjima, no uvijek nas iznova oduševi. Predan rad i nimalo lake uloge kojima se apsolutno posvećuje, razlog su zašto je mega cijenjen i od strane struke i od strane publike. O njegovim starijim ostvarenjima već smo pisali, a za danas smo izabrali neke od njegovih najboljih ostvarenja posljednjih godina. Ako tražite inspiraciju za filmsku večer, imate dovoljno razloga da se odlučite na Matthew McConaughey filmski maraton.

Serenity 2019.

Matthew McConaughey i Anne Hathaway u znanstveno-fantastičnoj drami. Napeta priča redatelja Stephena Knighta prati kapetana ribarskog broda koji živi na Karibima. Njegova tajanstvena prošlost počinje ga opsjedati u novoj stvarnosti koja nije onakva kakvom se čini. Jedan od boljih filmova u 2019.

The Gentlemen 2019.

Guy Ritchie okupio je fantastičnu glumačku postavu koju predvodi Matthew McConaughey u ovom fantastičnom krimiću. The Gentleman prati američkog iseljenika Mickeyja Pearsona (McConaughey) koji postaje car profitabilnog biznisa marihuane u Londonu. Dobra priča i odlični likovi a Guy Ritchie je možemo reći, ovim filmom, ponovo na domaćem terenu.

White Boy Rick 2018.

Američki kriminalistički film nastao prema biografiji Ricka Wersheja Jr.-a koji je postao tajni policijski doušnik, a poslije diler droge prije nego što su ga njegovi rukovatelji napustili i osudili na doživotni zatvor. Dirljiva priča o ocu iz radničke klase i njegovu sinu tinejdžeru koji je samo s 14 godina postao doušnik vlasti. Definitivno preporuka.

Gold 2016.

Film se dijelom bazira na istinitoj priči, a prema mnogima, nepravedno je prošao ispod radara kritike i publike. Zanimljiv avanturistički film, koji ponovo pokazuje sav Matthewov talent. Radnja ukratko: istražitelj u potrazi za otkrićem rudnika zlata udružuje se s geologom i započinje putovanje u neistražene džungle Indonezije kako bi pronašao blago.

True Detective 2014.

Matthew McConaughey i Woody Harrelson u maestralnim ulogama zaslužni su za to da smo ovu seriju odbingeali u jednom dahu. Mračna, napeta s konstantnom tjeskobom u zraku. Detektivska serija o serijskom ubojici zapravo je kompletni unutarnji prikaz ličnosti dvoje ljudi koji se bore s unutarnjim i vanjskim demonima. Ovo nije novije ostvarenje sjajnog glumca, ali nismo mogli napraviti Matthew McConaughey filmski maraton bez ovog naslova.

How to Lose a Guy in 10 Days 2003.

How to Lose a Guy in 10 Days, tj. Kako se riješiti frajera u 10 dana komedija je iz 2003. godine s Kate Hudson i Matthewom McConaugheyjem u glavnim ulogama gdje Matthew glumi lik Benjamina Barryja, marketinškog stručnjaka i muškarca koji prilično često ‘mijenja’ žene. Kako bi on dobio veliku kampanju kladi se da može natjerati bilo koju ženu da se zaljubi u njega unutar 10 dana, dok istovremeno lik Andie Anderson, koju glumi Kate Hudson mora napisati članak kako se riješiti frajera u 10 dana… Ne moramo niti spomenuti koliko nesporazuma, krivih poteza i krivih pretpostavki se tijekom filma desi dok na kraju, naravno, ovaj par ne završi zajedno.

A Time to Kill 1996.

Ovaj napeti film, nastao je prema romanu Johna Grishama. Okosnica radnje je suđenje obojenom čovjeku Carlu Lee Haileyju (Samuel L. Jackson) koji je pokušao uzeti pravdu u svoje ruke nakon što je kaznio silovatelja i ubojicu svoje desetogodišnje kćeri. Matthew McConaughey utjelovljuje lik Jakea, novaka u odvjetničkom poslu koji brani osuđenog. Budući da je radnja smještena u Mississippiju, državi koja je poznata po svom rasističkom opredjeljenju i segregaciji, čini se da Halieyju nema spasa. Međutim Jake potraži savjet svog profesora prava Luciena Willbanksa (Donald Sutherland). Izvrsna glumačka postava od Matthewa McConaugheya, Sandre Bullock, Samuela L. Jacksona, Donalda Sutherlanda, Kiefera Sutherlanda, Kevina Spaceya, Ashely Judd i Olivera Platta, i kompleksna radnja čine ovaj film izuzetno zanimljivim.

Dazed and Confused 1993.

Režiju i scenarij filma ‘Dazed and Confused’ tj. ‘Munjeni i zbunjeni’ potpisuje nagrađivani Richard Linklater, a odlične uloge u ovoj urnebesnoj komediji čija je radnja smještena u posljednji dan škole 1976. ostvarili su redom Jason London, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Ben Affleck i Matthew McConaughey. Ovaj film je na neki način i obilježio karijeru Matthewa McConaugheyja, posebno scena gdje izgovara sada već kultnu rečenicu – ‘Alright, Alright, Alright…’.

Iako se radi o filmu koji ne donosi radnju smještenu u devedesete, kada je pušten u kina obraćao se zapravo tada suvremenoj grunge publici devedesetih jer film donosi priču isto o ‘izgubljenoj’ generaciji s mnogo, mnogo odlične rock glazbene pozadine.

Filmovi koji su osvojili publiku i kritičare

Sljedeći filmovi su odmah po izlasku na velika platna osvojili publiku, kritičare, a Matthewa vinuli u glumačka nebesa ozbiljnih, velikih glumaca koji jednostavno briljiraju u svakoj novoj ulozi. Za ulogu u filmu Dallas Buyers Club osvojio je Oscara za najbolju mušku ulogu, dok je u filmu The Wolf of Wall Street imao jednu od kultnih filmskih scena s Leonardom DiCaprijem gdje zajedno pjevuše mantru i lupaju se o prsa. Film Interstellar je možda njegova najupečatljivija uloga do sada, a radi se o dramskom filmu SF tematike. Ovaj neobičan, upečatljiv film režirao je majstor nelinearnog pripovijedanja u filmu, režiser Christopher Nolan.

Dallas Buyers Club: Matthew McConaughey i Jared Leto
The Wolf Of Wall Street: Leonardo DiCaprio i Matthew McConaughey
Interstellar: Matthew McConaughey i Anne Hathaway

Foto: Profimedia, Youtube

Učitati još
Zatvori