Jesmo li se umorili od Marvela? Filmovi o superherojima privlače sve manje gledatelja
Jesmo li se umorili od Marvela? Filmovi o superherojima privlače sve manje gledatelja

Jesmo li se umorili od Marvela? Filmovi o superherojima privlače sve manje gledatelja

Je li nam dosadio Marvel?, pitanje je to koje se nameće nakon što je posljednji u nizu filmova ovog studija doživio još jedan flop na kino blagajnama. Riječ je o filmu The Marvels koji je u uvodnom tjednu prikazivanja ostvario zaradu od 43 milijuna dolara na nacionalnoj (američkoj) i 110 milijuna dolara na internacionalnoj razini.

Premda laicima na prvu djeluje kao sjajan rezultat, te su brojke daleko ispod očekivanja. Štoviše, pokazalo se  kako je riječ o jednim od najgorih svjetskih debija u povijesti filmova iz Marvel svijeta. Približavajući se prvom vikendu, Disney se nadao ostvariti minimalno 140 milijuna dolara, što je zapravo manje od polovice iznosa koji je uložen u ovaj naslov.

Oni koji su ga pogledali film su ocijenili solidnim ocjenama (primjerice onom od 84% na stranici Rotten Tomatoes), no ispada kako je veći problem bio “nagovoriti” ljude da ga pogledaju, nego njihova reakcija na isti.

The Marvels
The Marvels

Umor od superjunaka

Smanjeni odaziv djeluje iznenađujuće, posebno ako uzmemo u obzir da je strastvena baza obožavatelja Marvela čak i manje razvikane filmove pretvorila u prave hitove na kino blagajnama. Daleko od toga da su prethodna 32 naslova iz Marvelove radionice kvalitetnija i da je film The Marvels iznimka, primjetnije je kako postoji određeni zamor kod gledatelja. Sve su glasnija šuškanja kako se i industrija umorila od superjunaka, a nove brojke ukazuju i kako ovaj trend polako počinju pratiti i gledatelji.

Tezu podupiru i podatci prema kojima ovogodišnji Marvelovi kandidati Ant-Man and the Wasp: Quantumania i Eternals također nisu postigli željen prijem kod publike.

Marvel
Marvel

U čemu je problem?

S jedne strane, sa svakim novim filmom publika ima sve veća očekivanja. Ako na godinu izbacujete nekoliko novih naslova teško je vjerovati da ćete u svakom moći ponuditi nešto novo.

S druge strane, slični naslovi više nisu rezervirani samo za velika platna, već se redovito kreiraju i prikazuju na vodećim streaming platformama. U tome zasigurno prednjači Disney, koji i dalje nudi sadržaj zasnovan na velikom broju novih likova u spinoffovima, nastavcima i TV serijama. Za povremene gledatelje i obožavatelje Marvela, mnoštvo je tu sadržaja koji treba pratiti. Možda i previše!

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori