Marš žena u filmu na crvenom tepihu Festivala u Cannesu

Marš žena u filmu na crvenom
tepihu Festivala u Cannesu

Kraj prošle i prva polovica ove godine ostali su obilježeni ženskim pokretima za ravnopravnost. Od marširanja na ulicama svjetskih metropola, do iznošenja problematike pod svjetlima reflektora i na crvenim tepisima dodjela nagrada.

Let’s Climb

Filmski festival u Cannesu jučer je ostao obilježen još jednim ženskim pokretom s jednostavnom parolom Let’s Climb pod kojom se 82 žene u filmu popelo slavnim stepenicama Palais des Festivals et des Congrès, gdje se održava glavni dio programa festivala. Predvođene Cate Blanchett koja je na čelu žirija ove godine, Avom DuVernay, Kristen Stewart, Leom Seydoux, Salmom Hayek, Marion Cotillard, prošetale su crvenim tepihom i stale na stepenice sa snažnom porukom.

U cijeloj povijesti Filmskog festivala u Cannesu, od prvog izdanja 1946. godine, samo su se 82 režiserke popele ovim stepenicama jer im je film bio u konkurenciji, u suprotnosti s 1688 režisera. Samo 12 žena predsjedalo je žirijem, samo dvije režiserske su osvojile glavnu nagradu, dok je čak 71 režiser odnio kući prestižnu Zlatnu palmu. U svojem govoru Cate je iznijela: “Ove su činjenice nepobitne. Žene nisu manjina u svijetu, ali trenutačno stanje naše industrije govori drugačije. Kao žene, sve se suočavamo s jedinstvenim izazovima, ali danas stojimo zajedno na ovim stepenicama kao simbol odlučnosti i predanosti napretku, u solidarnosti sa ženama svih industrija”.

Kao potvrda ovoj činjenici je samo jedan film pod ženskom režiserskom palicom koji je ove godine u glavnoj konkurenciji – Girls of the Sun, Eve Husson. Baš je zato premijera ovog filma bila idealna platforma za širenje glasa jednakosti u cijelom svijetu.

Foto: Guliver Image/Getty Images

Učitati još
Zatvori