Ljetne noći Teatra Exit donose monodramu s elementima farse koju želimo pogledati
Ljetne noći Teatra Exit donose monodramu s elementima farse koju želimo pogledati

Ljetne noći Teatra Exit donose monodramu s elementima farse koju želimo pogledati

Ove srijede na 13. Ljetnim noćima Teatra Exit, u Dvorani F22 u Frankopanskoj ulici 22, gledat ćemo monodramu s elementima farse A Poor Player (Bijedan glumac), predstavu koja na engleskom jeziku i gostovanje je Midsummer Scene Festival iz Dubrovnika.

 

A Poor Player (Bijedan glumac)

Koautori, glumac Filip Krenus i redatelj Sean Aita, podnaslovili su predstavu kao melankomediju, a osmišljena je i napisana upravo za Dubrovnik, odnosno kao imaginarna poveznica Grada i Londona. Komedija, koju izvodi Filip Krenus, poigrava se idejom kako bi izgledao susret dubrovačke publike i engleskog glumca koji je greškom završio na Mediteranu, umjesto na Baltiku.

Engleski glumci su u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću navelike putovali sjevernom i srednjom Europom, od Danske, Baltika i Poljske, preko Njemačke pa sve do Austrije. Jezične barijere premošćivali su klaunerijom i plesom, sve dok se strana publika nije do te mjere navikla na engleske glumce, da su oni postali stvar prestiža među njemačkim plemstvom.

Autori su stvarnog glumca Johna Chappella, gotovo potpuno nepoznatog u svoje vrijeme, prebacili u Dubrovnik kamo stigne greškom nakon što se kazališta u Londonu naprasno zatvore zbog kuge. U Dubrovniku on, tijekom i nakon nama sada itekako poznate karantene, propituje glumački život i svrhu svoga zanata. Predstava je naslov dobila po stihu iz Macbetha: Život je samo lutajuća sjena; bijedan glumac što se šepiri i uzrujava na pozornici svoj sat, a zatim se o njemu više ne čuje. Scenografiju i kostime potpisuje jedan od naših najboljih ilustratora i transmedijalnih umjetnika Zdenko Bašić, s kojim Filip Krenus trenutačno radi na novom prijevodu i opremi Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Dvije ulaznice za ovu zanimljivu predstavu možete osvojiti i vi i to tako da pošaljete svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj mobitela) na ifeellucky@journal.hr s predmetom maila A POOR PLAYER do srijede, 20. srpnja u podne. Dobitnika ćemo objaviti istoga dana tijekom poslijepodneva i kontaktirati ga e-mailom. Dobitnik ulaznice može preuzeti prije predstave u Dvorani F22 u Frankopanskoj 22. Sretno!

*napomena – predstava igra na engleskom jeziku

 

Sretna dobitnica je Tanja Kocković Zaborski. Čestitamo!

Učitati još
Zatvori