Lijepi, ali tužni filmovi uz koje je sasvim ok plakati

Lijepi, ali tužni filmovi uz koje
je sasvim ok plakati

Ponekad kada smo loše volje i kada nas obuzme osjećaj tuge ili sjete neće nam odgovarati buka, vesela glazba, komedije i izlasci. Tada je sasvim u redu dozvoliti svojoj melankoličnoj strani da uživa u sjetnim tonovima i samoći. Loši dani su također sastavni dio života i to ne treba potiskivati. Nekada ćemo imati loš dana na poslu, plan koji smo imali neće se odviti u idealnom smjeru, osjetit ćemo se povrijeđeni ili iscrpljeni i tada je sasvim opravdano dozvoliti si malo tonova u molu. Slobodno navucite zavjese, zapalite mirisne svijeće, grickajte omiljeni snack i pustite si film koji je prepun lijepih, ali tužnih emocija.

Postoji čitav niz takvih filmova koji su obilježili svjetsku kinematografiju i toliko su divni u svojoj boli i teškim temama koje obrađuju. Kada vam nije do ludog provod i smijeha, uživajte u ljepoti ovih filmskih remek djela. Sastavili smo popis od 20 velikih naslova koje je moguće pronaći na Netflixu.

Finding Neverland (San za životom)

Dječja mašta i čudesa u srtedištu su ovog filma koji su dodatno obilježili sjajni Johnny Depp i Kate Winslet. Ovdje ćete se prisjetiti Petra Pana i Zvončice te malenih znatiželjnih nepodopština Wendy i njezine braće. Uvest će vas u svijet gdje je magija stvarna, djeca lete, a Petar Pan ostaje vječni dječak.

Blue Valentine (Tužna veza)

Blue Valentine je indie film koji govori o bračnom paru koji se razvodi. Oni ipak odluče uzeti predah i odlaze na kratki odmor kako bi se udaljili od nagomilanog stresa u poznatom okruženju. Polako se počne nazirati nada u njihovu svijetlu budućnost. To je priča o ljubavi i očekivanjima, a surovoj stvarnosti i razočaranjima.

Dead Poets Society (Društvo mrtvih pjesnika)

Ukoliko ste propustili pogledati ovu dramu iz 1989. potražite je i pogledajte ovu lijepu priču o odrastanju, zajedništvu i prijateljstvu. Priča prati skupinu učenika koji se školuju u Vermontu i  pripremaju se za početak nove godine s novim učiteljem engleskog jezika kojeg glumi  Robin Williams. Za razliku od zagušljivog, kontrolirajućeg ozračja kampusa, Williamsov lik potiče dječake da budu znatiželjni, hrabri, a prije svega da žive punim plućima. To je tih i emotivan film uz kojeg ćete proliti suze na više načina.

The Lovely Bones (Ljupke kosti)

U ovom filmu glumi cijela paleta sjajnih glumaca, poput Susan Sarandon, Stanley Tucci i Rachel Weisz. No, nastup Saoirse Ronan možda je onaj koji će vas najviše rasplakati. Njezin lik je ubijen na povratku kući iz škole. Film prati njezinu priču dok se kreće “međusvijetom” u koji je utonula nakon smrti. Na ovom putovanju, koje je isprepleteno obiteljskom tugom da više ne mogu biti zajedno, u filmu je predstavljena sposobnost Peter Jacksona da stvori fantaziju koju nećete moći prestati gledati.

Carol

Tokom ranih 1950-ih, Therese Belivet, radnica je koja radi u trgovini, ali s ambicijom da postane fotografkinja. Radi na odjelu za igračke robne kuće na Manhattanu za vrijeme božićne sezone. Prilazi joj glamurozna starija žena, Carol Aird, koja na preporuku Therese kupuje model vlaka za svoju kćer. Između njih se iznenada javlja privlačnost. Carol slučajno ostavlja svoje rukavice na blagajni, a Therese ih šalje poštom na njenu kućnu adresu u New Jerseyu. Stvari, naravno, ne idu prema planu, ali ćete uživati u prekrasnoj kinematografiji, kostima i performansima.

 Dallas Buyers Club (Dobri dileri iz Dallasa)

Biografska drama o životu Rona Woodroofa, Riječ je čovjeku koji vodi poprilično raskalašen život. Pije, iuzima kokain, pretjerano uživa u seksu i saznaje kako je obolio od AIDS-a. Ubrzo doznaje da mu tretman pod nazivom AZT može produljiti život. No AZT terapija u SAD-u je tek u povojima. No umirući čovjek je spreman na borbu pa će iskoristii svaku mogućnost da nađe „drogu“ koja spašava život.

La vita è bella (Život je lijep)

Život je lijep je talijanska tragikomedija i jedan od najpoznatijih talijanskih filmova. Najveći je neamerički hit 20. stoljeća. Radnja se vrti oko humorističnih zgoda Židova Guida koji u 2. svjetskom ratu pokušava svojeg sina uvjeriti da je koncentracijski logor u kojem su zarobljeni samo igra. Zbog toga su neki film hvalili, dok su ga drugi s gnušanjem odbacili i optužili da se ruga holokaustu.

Atonement (Pokajanje)

Film je zapravo ekranizacija sjajnog romana Iana McEwana. Nominiran je za Oscarau sedam kategorija, uključujući i one za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij te najbolju sporednu glumicu. Osvojio je jedan Oscar, i to za najbolju originalnu glazbu (Dario Marinelli). Što se tiče britanske inačice Oscara, film je 10. veljače 2008. osvojio dvije nagrade BAFTA, od toga jednu za najbolji film godine.

First They Killed My Father (Memoari iz Kambodže)

Riječ je o potresnom filmu kojeg potpisuje Angelina Jolie. First they killed my father prikazuje događaje koji su se odigrali u Kambodži tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Događanja pratimo iz perspektive djevojčice Loung. Crveni Kmeri su Loung, njenu obitelj i brojne druge obitelji razvrstali u logore diljem Kambodže, a film opisuje zatočeništvo i tešku situaciju s kojom se suočava jedan narod.

Lion

Saru je petogodišnji dječak, koji živi u Indiji s majkom, bratom i sestrom. Žive u neimaštini i dane provodi sa starijim bratom Guduom, pokušavajući po čitav dan da nešto zaraditi i donijeti malo hrane kući. Tako Saru jednog dana ide s bratom do obližnjeg gradića u noćnu smjenu, što znači odlazak na željezničku postaju u potrazi za zaradom. Dok Gudu odlazi provjeriti područje, Saru spava na klupi. Budi se u pola noći sasvim sam. Tumarajući po stanici u potrazi za bratom ulazi u vlak da se skloni od zime. Budi se u nepoznatom i tu počinje nevjerojatan novi život.

Revolutionary Road (Put oslobođenja)

Frank i April, bračni par iz 50-ih, uvijek su gledali na sebe kao posebne, različite, spremne i željne da žive svoj život baziran se na višim idealima. Tako nakon što su uselili u svoj novi dom na Putu oslobođenja ponosno su se proglasili neovisnim od malograđanskog života koji ih okružuje i odlučili su da nikad neće biti zarobljeni u socijalne granice svoje ere. No, ubrzo su se našli tamo gdje nisu očekivali, tj.među uobičajeno nesretnim ljudima. Polazeći za promjenama njihovih sudbina April izvodi hrabar plan kako bi počeli sve ispočetka. I odlaze u Pariz.

Schindler’s List  (Schindlerova lista)

Riječ je remek djelu svjetske kinematografije čiju režiju potpisuje Steven Spielberg, a za koju je scenarij napisao Steven Zaillian. Film je temeljen na knjizi Schindler’s Ark australskog autora Thomasa Keneallyja. Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću Židova tijekom Holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama.  U filmu su glavne uloge ostvarili Liam Neeson kao Schindler, Ralph Fiennes kao Amon Göth i Ben Kingsley kao Schindlerov židovski knjigovođa Itzhak Stern. John Williams komponirao je glazbu.

Milk

Doselivši se iz San Fracisca u New York 1972. Harvey Milk postaje borac za prava homuseksualaca. Milk je zaključio da će se bolje izboriti za svoja prava kroz politički aktivizam te se kandidirao za gradsku vlast. 1977. je postao prvi deklarirani homosekusalac u SAD izabran u politiku. Najžešći oponenti bili su mu nacionalna anti gay skupina Spasimo djecu koju je predvodila pjevačica Anita Bryant. Usput Milk vodi bitku s Dan Wightom gradskim predstavnikom socijalnih konzervativaca. Njegova je tragična sudbina postala je simbolom otpora i borbe za ravnopravnost.

Coco

Unatoč obiteljskoj zabrani glazbe, koja traje već generacijama, Miguel sanja o tome da postane vrstan glazbenik kao njegov idol Ernesto de la Cruz. U očajničkom pokušaju da dokaže svoj talent, Miguel se nađe u fantastičnoj, šarenoj Zemlji mrtvih slijedeći tajanstven lanac događaja. Usput upoznaje šarmantnog prevaranta Hectora i oni zajedno kreću na veličanstveno putovanje otkrivanja prave priče o povijesti Miguelove obitelji.

Spotlight

Ova drama iz 2015. govori o zlostavljanjima koje su počinili predstavnici Katoličke crkve. Ova je problematika godinama zataškavana, no film govori o razotkrivanjima zločina koji su počinjeni diljem svijeta.

Room (Soba)

Film je nastao po djelu Brie Larson i govori o zatočeništvu majke i 5-godišnjeg sina koji poznaje vanjski svijet samo preko TV-a. Priča je ovo o mašti, izdržljivosti i surovom životu pa je sasvim razumljivo ako vas film rasplače.

The Reader (Žena kojoj sam čitao)

The Reader je film redatelja Stephena Daldryja. Scenarij je napisao David Hare prema istoimenom književnom predlošku Bernharda Schlinka. Priča prati Michaela Berga, berlinskog odvjetnika koji je kao tinejdžer krajem 1950-ih imao ljubavnu vezu sa starijom ženom, Hannom Schmitz, za koju se osam godina kasnije doznalo da je bila čuvar u logoru Auschwitz. Berg kao student prava prati Hannino suđenje, ali se ne usuđuje otkriti njezinu tajnu, koja bi joj mogla pomoći u sudskom procesu. Glavne su zvijezde filma Kate Winslet i gotovo anonimni mladi njemački glumac David Kross. Winslet je za svoj nastup pobrala brojne pohvale i nagrade, uključujući i Oscara za najbolju glavnu glumicu za 2008.

Into The Wild (U divljini)

Adaptacija knjige Jona Krakauera “Into The Wild”, o životu i smrti mladog avanturista Christophera McCandlessa. Sean Penn je režirao i napisao scenarij za film. “Into The Wild” je postigao fantastičan uspjeh kod kritike zbog čega ga je Američki Filmski Institut proglasio filmom godine.

The Imitation Game (Igra oponašanja)

Film “Igra oponašanja” snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga,  britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Jednako intrigantan bio je i njegov privatni život.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori