Danas je Galentine’s Day – Okupite žensko društvo i pogledajte jedan od ovih genijalnih filmova

Danas je Galentine’s Day – Okupite žensko društvo i pogledajte jedan od ovih genijalnih filmova

Bridesmaids

Sve je posljednjih dana u znaku Valentinova do kojeg sad doslovce možete odbrojavati sate. Velik će se dio naših čitatelja uputiti na ručak ili večeru s njima posebnom osobom, ali unatrag nekoliko godina, kao otpor svojevrsnom komercijalnom pristiku Valentinovog, nastalo je Galentinovo odnosno Galentne’s Day. Umjesto ljubavnih veza, danas se tako slavi, neslužbeno, ali ipak, upravo žensko prijateljstvo. Sve je počelo epizodom danas već kultne humoristične serije Parks and Recreation 2010. godine koja je, umjesto romantike na Valentinovo, u prvi plan stavila ženske odnose, prijateljstvo koje se gradi godinama ili je pak u kratko vrijeme postalo gotovo neraskidivo. Koji god da je scenarij u pitanju, danas je jedan od dana u godini kad se podsjećamo koliko je naš ženski krug specifičan i kakvu ulogu igra u gotovo svakoj sferi našeg života.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Ako vam Valentinovo tako iz bilo kojeg razloga radi pritisak, danas pažnju usmjerite na Galentine’s Day, okupite prijateljice, otvorite bocu vina i kokice i uživajte u jednom od ovih šarmantnih ili duhovitih filmova uz koje ćete se odlično zabaviti!

Bridesmaids

Bridesmaids je komedija kojoj odmah prepoznajete da je stigla iz američke i hollywoodske radionice, ali bila je na mnogo načina mala revolucija u svijetu ženskog imidža u komediji. Radnja se vrti oko Annie (Kristen Wiig koja je radila i kao jedna od scenaristica), koja neprestano nailazi na prepreke i nezgode nakon što ju najbolja prijateljica Lilian (legendarna Maya Rudolph) pita da joj bude kuma na vjenčanju. Kao djeveruše su tu Rose Byrne, Melissa McCarthy, Ellie Kemper, Rebel Wilson i mnogi drugi. Nakon premijere, film je postao najuspješniji u produkcijskom opusu Judda Apatowa, a bio je nominiran za najbolji film za Zlatni globus te za Oscara za najbolju sporednu glumicu i originalni scenarij.

Sisterhood of Travelling Pants

Treba li uopće predstaviti jedan od najpopularnijih filmova o adolescentskom ženskom prijateljstvu iz sredine 2000-ih? America Ferrera, Blake Lively, Alexis Bledel i Amber Tamblyn bile su na počecima svojih karijera kad je izašao prvi film baziran na romanu Anne Brashers. Radnja prati četiri najbolje prijateljice, karakterom sasvim različite, tijekom ljeta koje svaka provodi drugačije. Jedna će ostati raditi u trgovini, druga odlazi u nogometni kamp, treća posjećuje baku i djeda u Grčkoj, dok četvrta odlazi u posjet ocu. Međutim, dijele jedno: traperice koje svakoj savršeno pristaju i uz koje će si međusobno pričati priče o jednom nezaboravnom ljetu.

The First Wives Club

Bette Midler, Goldie Hawn i Diane Keaton su Brenda, Elise i Annie. Nekoć bliske prijateljice potpuno su izgubile kontakt, ali spaja ih neobično mračna sudbina. Spletom okolnosti odnose obnavljaju na sprovodu prijateljice koja je počinila suicid nakon što ju je suprug napustio. Uskoro shvaćaju da su u sličnoj situaciji i svaka se na svoj način osjeća izdanom u svom braku. Upravo zato odluče da je vrijeme da nešto poduzmu i smišljaju plan kako uzeti novac svojim muževima i iskoristiti ga na najbolji način. Bio je to film koji je Keaton, Midler i Hawn iznova lansirao na vrh Hollywooda.

Ingrid Goes West

Aubrey Plaza profilirala se u jednu od najinteresantnijih glumica svoje generacije. Ingrid Goes West dobio je pregršt pohvala upravo na njezin račun, a u pitanju je mračna komedija koja prati Ingrid Thornburn, mladu ženu koja nakon smrti majke i psihičkog sloma odlazi u Los Angeles. Spremna je izgraditi novi život, ali ne onako kako svi to zamišljamo: želi se sprijateljiti s influencericom s kojom je opsjednuta, Taylor Sloane. Međutim, nakon što na kratko postanu prijateljice, fasade koje obje žene imaju polako počinju pucati.

Lady Bird

Saoirse Ronan jedna je od najboljih mladih glumica svoje generacije koja je briljirala u nekliko navrata u filmskim ulogama. No, Lady Bird je po mišljenju mnogih njezina najbolja izvedba. Ovaj divan film u svojoj srži je coming of age priča, saga o odnosu majke i kćeri i neobične faze odrastanja u kojoj se mora suočiti s realnošću i mogućnostima. Sve se vrti oko srednjoškolke koja samu sebe zove Lady Bird i došlo je vrijeme da se polako otisne u svijet odraslih. Međutim, nailazi na brojne prepreke u kojima se njezin život prepliće s onim drugim likovima, a sve u specifičnom razdoblju ranih 2000-ih godina.

Moxie

novi-filmovi-na-Netflixu-u-ožujku-Moxie

Film novijeg datuma izašao je na Netflixu u rujnu, a doista je simpatičan povratak u školske klupe, pogled na žensko prijateljstvo i srednjoj školi i osvrt na patrijarhat iz te perspektve. Radnja prati introvertiranu 16-godišnjakinju Vivian (Hadley Robinson), inače mirnu učenicu koja ne upada u probleme, koja inspirirana buntovnom prošloću svoje majke (koju gumi Amy Poehler) počinje školom širiti proglas u kojem izaziva seksizam i partrijarhat i motivira ostale djevojke u školi da se angažiraju. U pianju je prvenstveno feel-good film koji pripada u žanr coming of age komedija, a vraća vas u školske klupe.

Little Woman

Greta Gerwig prvo je bila jedna od najvećih zvijezda indie-filma, posebno nakon naslova Frances Ha režisera i njezinog životnog partnera Noah Baumbacha. Danas je, pak Oscarom nagrađena redateljica koja je fantastične uspjehe zaredala upravo filmom Little Women, novim spinom na priču kultne Louise May-Alcott o sestrama March. Četiri sestre March – prodorna Jo, nježna i krhka Beth, zavodljiva Meg i maštovita Amy, žive u obiteljskoj kućici zajedno s majkom u Concordu u saveznoj državi Massachusetts. Kako im je otac mobiliziran, njih četiri provode dane s majkom pomažući joj u kućanstvu. Skroman život i svakodnevni problemi uzrokuju prepirke među njima, a ponekad dođe i do ozbiljnijih svađa. Ipak, njihova međusobna ljubav i požrtvovnost toliko su jake da one uspijevaju odoljeti svim nedaćama. A bijeg od sumorne i monotone stvarnosti su komični igrokazi koje izvode. O svemu tome jednom će pisati Jo (Saoirse Ronan) koja sanja o statusu uspješne književnice. Obiteljska saga s mladim djevojkama u prvom planu doista je savršena doza eskapizma za Galentinovo!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori