Oskarovski filmovi na Netflixu s kojima danas ne možete ‘fulati’

Oskarovski filmovi na Netflixu s kojima danas
ne možete ‘fulati’

Od svojih početaka, streaming servisi transformirali su se iz relativno zanemarenih digitalnih filmskih videoteka u najmoćnije protagoniste filmske industrije. Drugačiji zahtijevi publike učinili su streaming servise pravim konkurentnom kino dvoranama, a iako je mnogim filmskim stručnjacima bilo neazamislivo – filmovi koji se prikazuju samo na takvim platformama od 2015. godine uspješno su ušli u arenu dodjela nagrada. Dok se nekoć smatralo da film mora biti prikazan na velikom platnu da bi uopće konkurirao za prestižne nagrade, danas se na listama nominiranih redovito nalaze hvaljeni filmovi streaming servisa. Netflix je taj wiggle room za dodjele nagrada uočio još 2014. i od tada je prikupio čak 54 nominacije za filmove u svojoj produkciji i ukupno osam osvojenih nagrada.

Oskarovski filmovi na Netflixu

Ovih dana odbrojavamo do službenih nominacija za Oscare koje je zaista teško predvidjeti. Iako je nekoliko uvjerljivih kandidata, baš je svaki scenarij moguć na dodjeli koja će se održati u travnju, dok nominacije stižu već kroz nekoliko dana. O baš svim detaljima dodjele Oscara 2022. pisat ćemo vam u našoj rubrici Vožnja do Oscara koja donosi sve vijesti o nominacijama, predviđanjima i samoj dodjeli.

Dok čekamo službene nominacije, pripremili smo nedjeljni filmski maraton u znaku Oscara; u nastavku vas očekuje nekoliko Netflixovih filmova koji su trijumfirali na dodjeli najvažnije nagrade u Hollywoodu ili su pak bili nominirani u nekoj od većih kategorija!

Roma

Alfonso Cuaron ušao je u povijest svojom Romom na Oscarima 2019. kad je film osvojio 10 nominacija, a odnio kipić i u kategoriji za najbolji međunarodni film. Vizualno nenadmašan film snimljen u crno-bijeloj tehnici inspirirana je životom samog autora i osobna nota ono je što čini Romu tako dojmljivom i opipljivom. Sve je smješteno u 70-e godine prošloga stoljeća, a govori zapravo o dvije obitelji čiji se životi neobično prepliću. Sofijin i Antonijev (Marina de Tavira i Fernando Grediaga) brak se raspada, a kad je on zaista napusti, Sofia će napraviti sve da to sakrije od djece. Desna ruka (p)ostaje joj dadilja pomoćnica Cleo koja joj ostane pomagati oko djece i nove svakodnevice. Clein vlastiti privatni život biva zanemaren i sav je njezin fokus na drugoj, a ne svojoj, obitelji. Fascinantan prikaz društvenih prilika u Meksiku i jedinstvenih međuljudskih odnosa, uz estetiku filma koja je opravdano nagrađena Oscarom za najbolju kinematografiju – čine ovaj film pravim remek-djelom.

Marriage Story

Film Noah Baumbacha bio je nominiran u šest kategorija, a Laura Dern ponijela je nagradu za najbolju sporednu glumicu. U pitanju je jedinstvena drama koja je zaronila u raspad braka kao rijetko koji film prije. Adam Driver i Scarlett Johansson igraju par koji prolazi kroz mučan razvod, ali ne onaj klasično prikazan prepun mržnje i to je najveće postignuće filma Marriage Story. Baumbachova priča prikazuje razvod u kojem nema potpunih negativaca i pozitivaca, ne možemo zauzeti ničiju stranu kao što filmovi to inače traže od nas, već samo upijati način na koji se oba protagonista nose s ovom odlukom koja nepovratno mijenja život. Konkretna se radnja vrti oko Charlieja (Driver), kazališnog redatelja i njegovu suprugu Nicole (Johansson), glumicu koja je preselila u New York. Kako su gradili karijere, tako je njihov odnos bivao sve slabiji, a kad konačno odluče da žele rastavu braka moraju se susresti s nizom vanjskih utjecaja zbog kojih se njihova želja za mirnom rastavom zbog sina Henryja gasi.

Ma Rainey’s Black Bottom

film-Ma-Raineys-Black-Bottom-Netflix

Fantastična filmska biografija o američkoj blues glazbenici Gertrude Ma Rainey zapravo je priča o jednom vremenu, povijesti glazbene industrije i socijalnih prilika u Chicagu u ranim 1900-ima. Film je bio nominiran u kategoriji glavne glumice za Violu Davis i u kategoriji za najboljeg glavnog glumca koju je postsmrtno trebao primiti Chadwick Boseman. Film nas vodi u glazbeni studio u kojem Ma Rainey mora otpjevati pjesmu s bendom. Dok ona vodi svoju borbu s menadžerom koji želi preuzeti potpunu kontrolu na njezinom glazbom, trubač Levee (Boseman) i sam se želi ostvariti u glazbenoj industriji. Napetosti vrlo brzo rastu među glazbenicima, a istovremeno se prepliću teme rase, identiteta, nadmoći i industrije koja vlada muzičarima.

Mank

Mank-Amanda-Seyfried

Još jedan Netflixov crno-bijeli film koji je briljirao prošle godine je Mank. Film kultnog Davida Finchera osvojio je suludih 10 nominacija što je, u usporedbi s filmom kakav je Roma, po mnogima bilo neopravdano. Na kraju je ponio tek jedan zlatni kipić, ali iako nije ispunio očekivanja na dodjeli Oscara, Mank je još uvijek zaista dobar film s impresivnim glumcima i isplati ga se pogledati ako je po vašem ukusu. Radnja prati priču iza filma Citizen Kane pa tako ulazimo u 1940. godinu kad se Herman Mankiewicz, oronuli scenarist koji ima problem s alkoholom, oporavlja od automobilske nesreće i mozga kako dovršiti scenarij koji će na kraju Orsona Wellesa vinuti u zvijezde. Dok je zaglavljen u sobici, pije i puši po cijele dane, flashbackovi nas vraćaju u vrijeme i otkrivaju društvenu kremu kojom se Mankiewicz družio i kako su određeni likovi utjecali na njega – kao što su, recimo, Marion Davies (Amanda Seyfried) i William Randolph Heart (Charles Dance).

The Two Popes

Za ovaj izvrstan film koje filmske liste često izostavljaju Netflix je dobio tri nominacije – za najboljeg glumca bio je nominiran Jonathan Pryce, za najboljeg sporednog glumca Anthony Hopkins, a za najbolje adaptirani scenarij Anthony McCarten. Radnja nas vodi iza vatikanskih zidina gdje se sprema prekretnica – tradicionalistički papa Benedikt i reformistički budući papa Franjo moraju naći zajednički jezik i viziju za Katoličku crkvu. Ova humorna drama prati njihov odnos u kojem su oboje neizmjerno tvrdoglavi i jednako zabavni.

The Irishmen

Martin Scorsese jedan je od najvećih hollywoodskih redatelja svih vremena, predstavnika klasičnog filma i čovjeka koji je žanr gangsterskog filma doveo do svog vrhunca. The Irishmen je bio nominiran u 9 kategorija na Oscarima – nije na kraju osvoji kipić, ali svakako je ostavio traga u Netflixovim naporima u sezoni dodjela nagrada. U filmu glavne uloge igraju velikani i Scorseseovi miljenici – Robert De Niro, Al Pacino i Joe Pesci. Radnja donosi pravu trakavicu od priče o organiziranom kriminalu u poslijeratnoj Americi ispričanu očima Franka Sheerana (Robert De Niro), hustlera i hitmena koji je radio zajedno s nekim od zloglasnih figura 20. stoljeća. Kroz desetljeća film prikazuje jednu od najvećih nerazriješenih misterija u američkoj povijesti, nestanak legendarnog sindikalnog šefa Jimmyja Hoffe (Al Pacino), i pokušava rasplesti mutne odnose i rivalstva unutar organiziranog kriminala koji stoji iza svega.

The Trial of the Chicago 7

Najbolji-filmovi-2020-godine-The-Trial-of-the-Chicago-7

Ako ste danas raspoloženi za dinamičnu, ritmičnu i napetu sudsku dramu onda je The Trial of the Chicago 7 odlična opcija. Bio je nominiran u šest kategorija, a Sacha Baron Cohen odigrao je jednu od svojih najboljih uloga u posljednjih nekoliko godina. Film donosi fantastičnu postavu koju čine Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Jeremy Strong, Yahya Abdul-Mateen II, Michael Keaton, Frank Langella i drugi. Radnja zapravo prati monumentalno suđenje sedmorici odnosno osmorici mladih aktivista zbog prosvjeda u Chicago 1968. godine koji su izmaknuli kontroli. Film je napisao i režirao Aaron Sorkin i dao mu svoj karakteristični pečat kao što su walk and talk scene, brzi dijalozi i ključni monolozi.

My Octopus Teacher

Unatrag posljednjih nekoliko godina, Netflix je imao barem jedan dokumentarac uvijek nominiran za Oscara, bez obzira je li u pitanju kratkometražni ili dugometražni film. Od 12 nominacija, četiri su doista osvojila Oscara. Jedan od najslavnijih dokumentarnih filmova na Netflixu jedno je vrijeme bio sve o čemu se brujilo na društvenim mrežama. Film prati prirodoslovca Fostera koji na svom putovanju obalom Južno Afrike promatra i prati žensku jedinku hobotnice u svom prirodnog okruženju. Tijekom 18 mjeseci njezina života, Foster razvija emotivnu povezanost sa životinjom nakon koje bi vam se pogled na ova jedinstven na bića mogao zauvijek promijeniti.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori