Ovo su najbolji filmovi 2022. koji su dosad izašli

Ovo su najbolji filmovi 2022.
koji su dosad izašli

Rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi brojne filmske preporuke za klasičnu, opuštenu i lijenu nedjelju uz kokice i dobro društvo. Iako nam se čini da smo listu najboljih filmova 2021. slagali relativno nedavno, u nešto više od dva mjeseca 2022. godina iznjedrila je interesantnu filmsku ponudu.

Najbolji novi filmovi ove godine

Od premijera na Sundanceu i Berlinaleu do novih filmova na streaming platformama, u siječnju i veljači dobili smo priliku gledati trilere koji nas vode do ruba neizvjesnosti, dramske sage i komedije. Neke od njih možete pogledati u kinima koja se odnedavno pune normalnim kapacitetom pa su redovi sve dulji), a druge pronaći online. Naveli smo filmove koji su veliku premijeru doživjeli ove godine – na festivalima, u kinu ili su stigli na streaming servise.

Nedjelja je savršen dan za đir old-school kinima, izležavanje ispred televizora kod kuće i jednostavno guštanje, a nove filmske naslove uz koje to možete raditi pronađite u nastavku!

The Batman

The Batman je vjerojatno jedan od najiščekivanijih filmova uopće u posljednje dvije godine. Novi film u kojem kultnog junaka utjelovljuje Robert Pattinson konačno je izašao prije doslovce nekoliko dana u kina, ali već sad su recenzije – što publike, što kritičara, toliko dobre da se jednostavno morao odmah naći na ovom popisu. Po prvim kritikama, u pitanju je daleko najsumorniji i najteži film o Batmanu, prožet elementima detektivskog filma, značajkama noira i mračnom estetikom, dok Pattinson briljira u glavnoj ulozi i servira nam oštroumnog i nikad toliko ozbiljnog Batmana. Najnovija inačica vraća nas u Gotham u kojem Batman pokušava preživjeti nasilje, eksplozije, bijeg i borbe, dok se bori s korupcijom u gradu, hvatanjem Riddlera i vlastitim podvojenim identitetom. U filmu glume i Zoe Kravitz, Paul Dano, Colin Farrell, Jeffrey Wright i drugi. Već ga danas možete gledati u kinu.

Alcarras

Alcarras je upravo pobjednik ovogodišnjeg festivala u Berlinu, jednog od najvažnijih filmskih festivala ne samo u Europi, već u svijetu, Film španjolske režiserke dobio je glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda za najbolji film, a u pitanju je dirljiva drama u čijem je fokusu farmerska obitelj iz Katalonije. Obitelj Sole svakog ljeta bere breskve sa svog posjeda u španjolskom selu Alcarras, ali ovo bi mogao biti posljednji put kad će to raditi jer im prijeti izbacivanje. Novi plan je posjeći drva breskva i instalirati solarne panele, a takva odluka napravit će razdor u inače vrlo bliskoj obitelji. Prvi će se put naći suočeni s mogućnošću da izgube baš sve što im je poznato u životu. Specifičnost filma je upravo činjenica da glavni glumci nisu profesionalni glumci, štoviše, naturščici su i govore na katalonskom jeziku čime je ovo postao prvi film na tom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda.

Cha Cha Real Smooth

Dakota Johnson napravila je potpuni zaokret u svojoj karijeri i iz erotskih sage Fifty Shades of Grey prešla na veliko platno nekih od najboljih filmova posljednjih mjeseci. Primjerice, gledali smo je u The Lost Daughter za koji je Olivia Colman nominirana za Oscara, a zatim i u filmu Am I OK? koji je također briljirao. Ipak, najviše pohvala trenutno dobiva Cha Cha Real Smooth, dramedija u kojoj glumi s Cooperom Raiffom, ujedno i režiserom filma. Premijeru Film je premijeru iimao na ovogodišnjem Sundance festivalu, a prati mladog Andewa (Raiff), koji je tek izašao s fakulteta, ne zna što želi raditi u životi i dok njegova djevojka odlazi putovati Barcelonom, on se vraća kući i počinje raditi kao domaćin bar mitzva ceremonija. Tako upozna intrigantnu Domino (Johnson) i njezinu kći tinejdžerku Lolu (Vanessa Burghardt). Andrew odmah osjeti iskru u odnosu s Domino, baš kao i ona, ali činjenica da je zaručena za drugog čovjeka čini situaciju puno zapetljanijom. Ovo nije klasični ljubavni trokut, kako pišu kritičari, već jedinstvena saga o odrastanju i modernoj ljubavi.

Emily the Criminal

Vrlo suptilno ali ipak, Audrey Plaza uspjela se u posljednjih desetak godina pretvoriti u jednu od najzanimljivijih hollywoodskih glumica. Pokrila je široku lepezu žanrova u svojoj karijeri, a nakon uloge u filmu Ingrid Goes West sve su oči producenata i filmskih kreativaca bile uprte u ovu glumicu. Ove je godine premijeru imao njezin novi film Emily the Criminal, napeti triler u kojem igra mladu Emily Benetto, djevojku koja živi dan po dan ne bi li otplatila dugove studiranja na fakultetu. Njezin monotoni status quo mijenja se kad upozna tajanstvenog Youcefa (Theo Rossi), muškarca koji joj pokaže još jedan način kako se izvući iz novčanog škripca. Emily uskoro vješto korača svijetom krađe identiteta i prevarama s kreditnim karticama, a sve ju to vodi u losanđeleško podzemlje prepuno opasnih kriminalaca.

Munich – The Edge of War

Munich – The Edge of War imao je prvu premijeru na jesen, ali u siječnju je prvi put izašao pred široku publiku na Netflixu. Zamišljen je kao filmska adaptacija poznatog romana Roberta Harrisa i još jedan ratni film o kojem je mladi George MacKay ostvario impresivnu ulogu. Osim njega, u filmu glume i Jannis Niewohner, Jeremy Irons, Jessica Brown, Ulrich Matthes i drugi. Ratna drama smještena je u jesen 1938. godine u kojoj se Europa nalazila na vratima novog rata svjetskih razmjera, dok Hitler (Matthes) priprema invaziju na Čehoslovačku. Kako bi pokušali spriječiti najgore, mladi britanski diplomat Hugh Legat (MacKay) i njemački diplomat Paul von Hartmann (Niewohner), nekoć bliski prijatelji sad se nalaze na suprotnim stranama i susreću se u surovim okolnostima.

Good Luck to You, Leo Grande

Film s Emmom Thompson u glavnoj ulozi možda se neće na popisu najboljih u 2022. zadržati do kraja godine, ali zasad je dovoljno šarmantan i domišljat da u njemu uživate. Sve počinje kad Nancy Stokes (Thompson), udovica koja cijeli svoj brak živi zapravo bez iskre i strasti, odluči da želi doživjeti nešto novo i shvatiti u čemu je problem, ali i u čemu je ‘kvaka’. U tu svrhu nalazi se s mladim Ircem Leejem Grandeom, karizmatičnim mladićem koji radi kao profesionalni eskort i seksualni radnik. Leo ne sumnja da može vrlo lako pokazati Nancy zašto su strast i seks nezaobilazni dio ljubavi, ali Nancy se okružila zidovima i samo sebi nametnula prepreke koje će ovaj neobičan par teško nadvladati. U konačnici, kritike tvrde da je u pitanju originalna priča o prihvaćanju sebe, svog tijela i drugačijem pogledu na seks.

KIMI

Slično kao prethodni film, sumnjamo da će KIMI dugo ostati na listi, ali zasad je sasvim dobar film za opustiti se i pogledati nešto drugačije. Film je napisao poznati Steven Soderbergh, a u pitanju je tech-triler u kojem glavnu ulogu igra Zoe Kravitz. Radnja prati mladu ženu koja radi s tehnologijom i spletom okolnosti nailazi na ključan dokaz u nasilnom slučaju. Međutim, kad ga pokuša prijaviti, shvaća da se na nadređene ne može osloniti, upravo suprotno. Uzima stvar u svoje ruke, ali pritom ova žena koja pati od agorafobije mora učiniti nešto od čega strahuje – izaći iz komfor zone svog stana i otisnuti se u opasnu avanturu.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori