Nakon što pogledate ovih 7 filmova, nećete više biti ista osoba
Nakon što pogledate ovih 7 filmova, nećete više biti ista osoba

Nakon što pogledate ovih 7 filmova,
nećete više biti ista osoba

Filmovi imaju veliku moć duboko nas dirnuti, rasplakati, a nekad i zgroziti. Neki filmovi koje smo pogledali ostaju još dugo s nama, a ovih sedam koje smo izdvojili su jedni od onih filmova nakon čijeg gledanja niste više ista osoba. Ovo su filmovi s utiskom koje smo odabrali.

filmovi s utiskom

Your Name.

Svi koji su pogledali bar jedan anime, znaju koliko ti filmovi mogu dirnuti i ispuniti. Jedan od njih koji je nama ostao duboko u sjećanju je Your Name. O čemu je riječ? Dvoje tinejdžera otkriju kako dijele posebnu povezanost tako što svako toliko zamijene tijela. Tako se tinejdžer iz Tokija odjednom probudi u malom japanskom selu u tijelu tinejdžerke, dok se ona u isto vrijeme probudi kao tinejdžer u velikom Tokiju. Stvari se još više zakompliciraju kada se dečko i djevojka odluče upoznati uživo.

Za ovaj film ne očekujete da će otići u smjeru u kojem ide, a na pri kraju ima i plot twist kojeg nikako nismo očekivali. Your Name. je prekrasan film nakon kojeg ne možete ostati ravnodušni.

filmovi s utiskom

Enter the Void

Ako netko zna pretvoriti običan film u pravo kinematografsko iskustvo onda je to redatelj Gaspar Noe. Poznat po poprilično drugačijim filmovima (njegov Climax je u potpunosti improviziran) i scenama koje nisu za svakoga (filmovi Irreversible i Love), njegov Enter the Void pruža sasvim drugačije iskustvo gledanja filma. Cijeli film je sniman iz perspektive protagonista Oscara, kamera su zapravo njegove oči i mi vidimo sve onako kako i on vidi. Tako nikada zapravo ne vidimo njegovo lice (osim scene u kojoj se pogleda u ogledalo). Iako Noe nekada zna žrtvovati priču i scenarij za vanzemaljsko vizualno iskustvo, Enter the Void vas upravo s pričom uspije zadržati do kraja.

Riječ je o Amerikancu Oscaru, dileru koji živi u vibrantnom Tokiju. Nakon što ga policija ubije, njegova duša lebdi poviše zemlje i prati što se sve događa s njegovom sestrom Lindom, ali i gradom. Koliko god su boje jarke i prelijepe, životi među njima mogu biti poprilično ružni.

filmovi s utiskom

The Pianist

Film nakon kojeg apsolutno nećete biti ista osoba, film koji ima mogućnost promijeniti vam pogled na život je hvaljeni ratni film The Pianist. Istinita priča o preživljavanju poljskog pijanista Wladyslawa Szpilmana tijekom Drugog svjetskog rata nevjerojatno je dirljiva i inspirativna priča. Szpilman je bio Židov i u filmu gledamo njegov život na početku holokausta i pratimo ga sve do završetka rata. Adrien Brody je za svoju ulogu Szpilmana osvojio Oscar i upravo on je veliki razlog zašto film ostaje s vama dugo nakon gledanja.

Kada je riječ o ratnim filmovima, navikli smo gledati heroje koji riskiraju svoje živote kako bi se suprotstavili nacistima i kako bi spasili one koji su u opasnosti. No, The Pianist nije takva priča. U njemu gledamo očaj jednog čovjeka kojemu je jedini cilj preživjeti. Ako vas The Pianist ostavi ravnodušnima, nešto nije u redu s vašim srcem.

filmovi s utiskom

A Clockwork Orange

Kultni film Stanleyja Kubricka, A Clockwork Orange jedan je od njegovih najbrutalnijih. Kubrick je poznat kao jedan od prvih redatelja koji se bavio gnjusnim temama i dijaboličnim likovima. Jedan od njih je i protagonist ovog filma – Alex. On sa svojom grupom sadista počinjava razne zločine, a kada je uhvaćen i zatvoren, podvrgnut je eksperimentu koji ne prođe kako je planirano.

Nakon gledanja A Clockwork Orangea, sigurno nećete biti ista osoba, bit ćete malo više zgroženija. Unatoč nasilju u filmu, on postavlja bitna pitanja o kojima i sami razmišljate satima nakon filma.

filmovi s utiskom

Boyhood

Dirljiv i poseban, Richard Linklaterov Boyhood ispuni vas kao rijetko koji moderni film. Njegova posebnost leži u tome što je prvi (i do sad jedini) film koji je sniman u razdoblju od 12 godina. U Boyhoodu pratimo život jednog dječaka, Masona. Od male dobi do ranih 20-ih. Njega kroz cijelo to razdoblje glumi isti glumac baš kao i njegovu sestru, njegovog oca (Ethan Hawke) i njegovu majku (Patricia Arquette).

Boyhood je jedan od onih filmova koji vas ne može ostaviti ravnodušnim i nakon kojeg i sami reflektirate o mladosti i smislu života. Popraćen odličnim soundtrackom, film je jedno iskustvo uz koje imate osjećaj da se i sami mijenjate kao i likovi.

filmovi s utiskom

Cinema Paradiso

Možda jedan od najboljih filmova 80-ih godina, Cinema Paradiso svakom filmofilu je i jedan od najboljih filmova svih vremena. Film prati redatelja Salvatorea koji se nakon vijesti o smrti starog prijatelja Alfreda vraća u svoj rodni grad. Zatim kreće povratak u njegovo djetinjstvo i cijela priča kako se on zaljubio u film. Kao dječak radio je u kinu Cinema Paradiso gdje je stvorio posebno prijateljstvo s Alfredom, projektoristom u kinu. Film vas tako vodi kroz promjene u njegovom životu, promjene u svijetu filmova i kroz snove dječaka koji sanja o odlasku iz svog malog grada i velikoj sudbini.

Baš kao i kod filma Boyhood, i ovaj poznati talijanski film ostavlja vas s osjećajem sreće i novog razumijevanja života.

filmovi s utiskom

Parasite

Najrecentniji film s ove naše liste, Parasite je jedan od novijih filmova koje je teško zaboraviti. Korejski film koji je dominirao na Oscarima 2020. prati pohlepu i klasnu diskriminaciju između dvije vrlo različite obitelji. Redatelj mu je Bong Joon-Ho koji je poznat po miješanju žanrova, a u Parasiteu je to dovedeno na jedan novi level. Iz scene u scenu ne možete predvidjeti što će se dogoditi, a kraj filma vas ostavi šokiranim.

Da nakon gledanja Parasitea ne možete prestati razmišljati o njemu ne treba ni govoriti. To je film koji će vas promijeniti.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori