Dosta vam je klišejastih romantičnih filmova? Onda imamo preporuke za vas
Dosta vam je klišejastih romantičnih filmova? Onda imamo preporuke za vas

Dosta vam je klišejastih romantičnih
filmova? Onda imamo preporuke za vas

Kad pomislimo na ljenčarenje uz film nedjeljom, najčešće nam na pamet padaju romantične komedije devedesetih i 2000-ih koje smo gutali na televizijskim ekranima. Ljubići su uvijek omiljeni izbor kad se želimo izgubiti u nerijetko nestvarnim ili nemogućim životnim scenarijima i ljubavnim odnosima koji djeluju kao idealna doza eskapizma. Iako najčešće šarmantni, ljubavni filmovi lako mogu zaglaviti u klišejima. Ako ste među onima koji imaju dojam kao da su već pogledali sve najpoznatije romantične filmske priče, imamo malo drugačiji filmski maraton.

Pomalo mračni ljubavni filmovi koje ćete dugo pamtiti.

@soyunapoetatorturada

A veces creo que ya he sentido todo lo que puedo sentir y que a partir de ahora no sentiré nada nuevo, solo versiones menos intensas de lo que ya he sentido. #hermovie #vivilumo #fy #fypシ #viral #parati

♬ Je te laisserai des mots - Patrick Watson

Mračni ljubavni filmovi donose sasvim neočekivane spojeve ljudi. Ponekad atipične pojedince u kombinaciji ili pak protagoniste koje spajaju potpuno bizarne okolnosti. Volimo ih zbog doze crnog i ponekad apsurdnog humora koji ih krasi i dinamičnosti koja izostaje u klasičnim ljubićima. Ovu nedjelju provedite uz ljubavne filmove s twistom, a one nama najdraže donosimo vam u nastavku.

mračni ljubavni filmovi

Her

Svijet se iznova zaljubio u Joaquina Phoenixa nakon premijere filma Her 2014. godine. Jedna je ovo od najdirljivijih i najposebnijih filmova o ljubavi koja se, pak, uopće ne razvija između dvoje ljudi. Radnja je smještena u blisku budućnost, pomalo distopijske naravi, u Los Angelesu u kojem pratimo Theodora Twomblyja, mirnog i šarmantnog čovjeka koji ima neobičan posao – on piše najljepša pisma za druge.

Nedavno je prošao težak kraj braka i u takvom psihičkom stanju polako postaje opsjednut umjetnom inteligencijom koja bi se navodno trebala s vremenom razviti u iznimno napredan sustav. Doista, Samantha, kako ju zove, funkcionira gotovo kao prava osoba, a prijateljski odnos uskoro se razvija u nešto više, ali jednako nemoguće.

mračni ljubavni filmovi

Submarine

Coming of age dramedija režijski je prvijenac Richarda Ayoadea, a u njemu glavnu ulogu igraju upravo Craig Roberts i Yasmin Paige. Sve se vrti oko 15-godišnjeg Olivera, Velšanina koji nije tipičan tinejdžer. Zaljubljen je u Jordanu koja, pak, ima druge planove na pameti. Iz sasvim različitih želja i ciljeva ipak razvijaju odnos – prisan, ali neobičan. Imaju tri pravila u svojoj vezi – bez ljubavnih nadimaka, bez držanja za ruku i bez pravih emocija.

Umjesto takvih ‘normalnih’ navika parova oni ulazi u niz čudnovatih avantura, špijuniraju Oliverovu majku, rade ‘spačke’ školskim kolegama i upliću se u brojne nedaće. Njihov mračno hladan odnos jednostavno je genijalan i u kratkom će vas roku oduševiti.

mračni ljubavni filmovi

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

Vjerojatno jedna od najpoznatijih ekscentričnih ljubavnih filmova i zasigurno onaj koji je inspirirao mnoge filmove s ove liste. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind donosi ljubavnu priču između dugogodišnjeg para Joela i Clementine koji odluče da je došlo vrijeme za kraj njihove veze.

Ubrzo Joel otkriva da se Clementine podvrgnula neobičnom zahvatu koji joj je obrisao sva sjećanja na njihove zajedničke trenutke. Njegova je prva reakcija jasna – i on će učiniti isto. No, dok prolazi zahvat Joel iznova proživljava trenutke i shvaća da bi radije sačuvao sjećanja na Clementine koliko god to bilo emotivno teško nego ih zauvijek izgubio.

mračni ljubavni filmovi

500 Days of Summer

Još jedan proslavljeni film na listi koji je poslužio kao inspiracija ostalim quirky ljubavnim filmovima koji su uslijedili. 500 Days of Summer te 2010. je učinio mini revoluciju na polju romantičnih drama, a Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel postali su ultimativni prikaz moderne, ponekad neshvatljive ljubavi. Tom i Summer potpuno su različiti, on vjeruje u onu pravu fatalnu ljubav, ona ne.

Sudbonosan susret u liftu u kojem otkrivaju da oboje vole grupu The Smiths bit će dovoljno Tomu da na temelju malih stvari zaključi da su oni potpuno kompatibilni jedan za drugog i zaljubi se ne samo u Summer, već i ideju o toj fatalnoj ljubavi. Tijekom 500 dana pratimo storyline njihovog odnosa. Od zaljubljivanja preko vrhunca do polako propadanja romanse, prekida i mirenja, a rezultat je nezaboravna saga o ljubavi.

mračni ljubavni filmovi

Celeste and Jesse Forever

Celeste and Jesse Forever jedan je od onih anti-ljubavnih filmova dok svejedno ima puno ljubavi i romanse. Film zapravo, umjesto nove veze, slavi raspad braka, no svakako je romantičan film. Celeste (Rashida Jones) i Jesse (Andy Samberg) bračni su par koji se odluči rastati. Pokušavaju shvatiti kako se razvesti, a pritom ostati najbolji prijatelji.

Iako komedija, zbog ovog filma sigurno ćete pustiti suzu. Film je lišen apsolutno svih klišeja, ali u centru ima ljubav i realističnu priču s kojom se mnogi mogu poistovjetiti. Jedan je od rijetkih filmova koji na ovakav način prikazuje brak i prekid, a unatoč tužnom tonu, nemoguće je ne vjerovati u pravu ljubav nakon ovog filma.

mračni ljubavni filmovi

Ruby Sparks

Jedan od podcijenjenih i drugačijih romantičnih filmova je i Ruby Sparks. Film ima zanimljivu radnju, a prati pisca Calvina koji upadne u blokadu. Ubrzo pronađe ljubav na najneobičniji mogući način. Jednog dana odluči pisati o svojoj idealnoj ženi, a sutradan kada se probudi shvati da je ta žena s papira postala stvarna. Calvin je stvorio Ruby Sparks koja je sada u njegovom stanu i jako ga voli.

Ono što čini ovaj film još šarmantnijim je i da su glavne uloge podarene Paulu Danou i Zoe Kazan koji su i u pravom životu supružnici. Ruby Sparks definicija je quirky romantičnog filma kakvog još sigurno niste pogledali.

Foto: IMDb, TikTok (@vivilumo19)

Učitati još
Zatvori