Kultne serije iz 80-ih koje uvijek rado gledamo

Kultne serije iz 80-ih koje
uvijek rado gledamo

Moonlighting 3

Kultne serije 80-ih

Ovih pet serija lako bismo mogli nazvati kultnim, a zbog svojih bezvremenskih tema, odnosa i likova te vjerojatno najboljih scenarija i dijaloga u televizijskoj povijesti uvijek i iznova ćemo im se vraćati. Ako ste u potrazi za nečim prepoznatljivim, poznatim i kvalitetnim – potražite ih i odmah uvrstite na svoje liste gledanja.

Moonlighting, Slučajni partneri

Maddie Hayes (glumi ju Cybill Shepherd) je top-model koja je osim gomile titula uspjela prikupiti i znatno bogatstvo i to zahvaljujući reklami za poznati šampon. Živi kao rastrošna zvijezda, ali ostaje bez svega kad je opljačka njezin poslovni partner. Nasreću, ostaje joj nekoliko investicija, a najinteresantnija od njih je detektivska agencija. No, sve njezine tvrtke osnovane su kako bi gubile novac i time pomogle pri utaji poreza. Maddie se mora čim prije da osloboditi takvog nasljedstva. Nema problema sa zatvaranjem salona ljepote, knjižare, međutim detektivska je agencija ipak nešto drugo.

David Addison (glumi ga Bruce Willis), privatni je detektiv osebujnog stila koji se ne miri s otkazom s ugodnog radnog mjesta – ili barem ne tako lako. Davidu pada na pamet originalna ideja da Maddie zaposli kao svog osobnog pomoćnika u detektivskoj agenciji i tako zajedno nastave poslovanje, postajući time i jedni od najzabavnijih slučajnih partnera. Ova jako zabavna serija svojevremeno je osvojila tri Zlatna Globusa i još šesnaest prestižnih nagrada te šezdeset nominacija. Gledatelje je od 1985. do 1989. držala prikovanima za male ekrane, a često se i na našoj televiziji reprizirala.

Moonlighting 2

Moonlighting 1

Murphy Brown

Glavna zvijezda serije je Murphy Brown (glumi ju Candice Bergen), istraživačka novinarka i TV voditeljica televizijske emisije FYI. Stalno društvo rade joj TV veteran, voditelj Jim Dial (glumi ga Charles Kimbrough), neurotični TV reporter Frank Fontana (glumi ga Joe Regalbuto) koji je ujedno i Murphyjin najbolji prijatelj, ali i konkurent, smotana novinarka i bivša Miss Corky Sherwood (glumi ju Faith Ford) i mladi producent Miles Silverberg (glumi ga Grant Shaud).

Ova humoristična serija stekla je ubrzo kultni status i osvojila je preko 40 nagrada od kojih se izdvajaju 19 Primetime Emmyja i 3 Zlatna globusa. Uskoro nas čeka i reboot serije kojemu se jako veselimo.

Murphy Brown 2

Miami Vice, Poroci Miamija

Nagrađivana Zlatnim globusima i Emmyjima, serija Poroci Miamija donosila je nove trendove. Zbog nje su muškarci počeli nositi mokasinke na bosu nogu, sakoe pastelnih boja i neobične modne dodatke… No osim izuzetnog modnog, serija ima i poseban glazbeni značaj, među prvima je imala stereo zvuk, producenti nisu štedjeli pa su epizode tako postale male slušaonice tadašnjih pop i rock izvođača, od kojih su najizvođeniji bili Phil Collins, Depeche Mode, U2, Tina Turner i ZZ Top…

Cheers, Kafić Uzdravlje

‘Kafić Uzdravlje je popularni američki televizijski sitcom čija se radnja uvelike odvija u bostonskom kvartovskom kafiću. Nakon što je imao premijeru 30. rujna 1982., snimanje serije je skoro bilo obustavljeno za vrijeme prve sezone jer je bio posljednji na listi gledanosti. Međutim, Cheers je s vremenom postao vrlo gledana televizijska serija koja se u osam od svojih jedanaest sezona nalazila među deset najgledanijih. Njezino naširoko gledano finale serije je emitirano 20. svibnja 1993. Serija je osvojila 26 nagrada Emmy, a bila nominirana 117 puta. Lik iz serije po imenu Frasier Crane (Kelsey Grammer) je postao junakom spin-offa Frasier nakon što je završen Kafić Uzdravlje. Serija je donijela svjetsku slavu tada dvadesetčetverogodišnjaku Woodyju Harrelsonu, Kirstie Alley i Tedu Dansonu…

Golden Girls, Zlatne djevojke

Serija se vrti oko četiri starije žene koje su same, tri su udovice dok je jedna rastavljena i koje zajedno žive u kući na Floridi. Vlasnica kuće je Blanche Deveraux, kojoj su se pridružile Rose Nylund i Dorothy Zbornak. Njima se pridružuje i Dorothyna majka Sophia Petrillo, nakon što je starački dom u kojem je živjela izgorio u požaru. Četiri žene se na humorističan način dotiču neuobičajenih tema kao što su impotencija, narkomanija, homoseksualnost, plastična kirurgija, demencija, HIV… Serija na sebi svojstven način obrađuje teme koje su još onda, tijekom 80-ih često bile tabu… Serija je osvojila četiri Zlatna globusa te još trideset i šest prestižnih nagrada te čak osamdeset i osam nominacija.

Golden Girls 3

Golden Girls 2

Golden Girls 1

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori