Ponovno gledamo neke od najpopularnijih predstava posljednjih godina

Ponovno gledamo neke od najpopularnijih
predstava posljednjih godina

Kako misliš mene nema?

Velika gradska, kao i nezavisna kazališta, ove sezone nude premijerne komade o kojima se već podosta bruji. Samo su neki od takvih Ja sam ona koja nisam u ZKM-u, Kralj umire u &TD-u i predstava 64 u zagrebačkom HNK-u. Tako su tek zarolala novi dio kazališne sezone jer nas očekuje još niz uzbudljivih premijera poput Genijalne prijateljice ili predstave Disanje Olje Lozice. Iako se veselimo premijerama na kojima sve češće radi nova generacija kreativaca ili se po njihovim tekstovima, pak, predstave stvaraju, narednih tjedana igraju neki dobro znani kazališni klasici. U pitanju su kazališna djela koja igraju već godinama, a tijekom istih su se okitile sijasetom priznanja i nagrada. Ulaznice vrlo brzo nestaju, a budući da neke nisu stalno na repertoaru, što prije uhvatite svoju priliku!

Kako misliš mene nema?

Nastala u režiji Ivice Boban, ovo je jedna od najgledanijih hrvatskih predstava koju možete gledati i nekoliko puta, a uporno ne gubi na humoru, težini i maštovitosti.

Premijerno je izvedena još 2007. godine, a dosad su je Filip Juričić i Amar Bukvić izveli preko 450 puta. Crnohumorna drama vrti se oko dva mladića. Juričić je mladić koji je od najmlađih dana odbačen – kako od strane svoga oca, tako i repetitivno od društva. S druge strane, Bukvić glumi njegovoj bliskog prijatelja koje muči druga realnost. Primjerice, kako zadržati krov nad glavom, dok istovremeno ne prestaje gubiti entuzijazam prema životnim planovima. Predstava je sljedeći put na repertoaru u petak, 12. studenog!

Mrzim istinu!

Svako djelo Olivera Frljića sinonim je za medijsku pažnju i pažnju onih kojima su kazališne dvorane česta destinacija.

Jedno od njegovih najpoznatijih djela na daskama je bez sumnje Mrzim istinu! koja se od premijere 2011. godine odigrala više od 200 puta. Kao jedna od najnagrađivanijih hrvatskih predstava u povijesti domaćeg kazališta, Mrzim istinu! ostala je jednako relevantna kao i kad je prvi put izvedena u svibnju prije više od deset godina. Predstava se sastoji od iskustva mladog Olivera ispričanog kroz niz epizoda koje nas prvotno vode u vrijeme prije 24. travnja 1992. godine. Od trenutka kad napušta roditeljski dom i kad privremena razdvojenost od obitelji postaje konstanta pa sve preko godina izbjeglištva, studiranja, traženja vlastitog identiteta i zasnivanja svoje obitelji – predstava nas vodi na nimalo patetičan, a izuzetno upečatljiv djelomično autobiografski put. Uz izuzetne izvedbe Filipa Križana, Rakana Rushaidata, Ivane Roščić i Ive Visković, repriza ove predstave se ne propušta. Predstava je sljedeći put na repertoaru &TD-a u petak, 12.11.!

Ja, Tata

Rakan Rushaidat briljira u još jednom gotovo kultnom komadu na ovom popisu.

U režiji Borisa Kovačevića glavno je lice predstave Ja, tata! koja je počela igrati na pozornici 2011. godine. Početna je premisa toliko jednostavna da ni ne slutimo što će sve iz nje proizaći u sljedećih cca. 75 minuta. Glavni je i jedini lik pozornici čovjek koji jednog dana saznaje da mu je supruga trudna. Kad mu partnerica postavi pitanje ‘Koje je boje trudnoća?, njegov se život potpuno preokreće, on počinje vlastiti svojevrsni spiraling u pregršt životnih i roditeljskih pitanja.

Mamma Mia mjuzikl

Nešto drugačije, razigranije i življe čeka nas na Komedijinoj pozornici. Ni nakon više od 200 izvedbi, hrvatska inačica kultnog mjuzikla Mamma Mia ne prestaje oduševljavati.

Uz ABBA-ine hitove poput Dancing Queen, Super Trouper i Thank You For The Music i režiserski potpis Igora Barberića, Komedijin mjuzikl ustalio se kao jedan od najpopularnijih na našim prostorima. U velikom ansamblu nekoliko su se puta izmjenjivala glavna lica predstave, no, sva su oduševila u raskošnom spektaklu o Donni Sheridan, njezinoj kćeri i tri muškarca iz Donnine prošlosti. Mjuzikl igra u više termina u studenom, ali ulaznice su već gotovo sve rasprodane pa ako želite uhvatiti neku od izvedbi – požurite!

Orašar

Upravo je danas i službeno počela prodaja ulaznica za balet Orašar P. I. Čajkovskog koje se mogu kupiti putem weba te na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu!

Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi publiku kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka. Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju najrazličitijih čarolija kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih zanimljivih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju presretnoj djevojčici.

Foto: Teatar Exit, HNK, Teatar &TD

Učitati još
Zatvori