Za Dianu i dalje nema mira- zadnja sezona Krune podijelila je kritiku i publiku
Za Dianu i dalje nema mira- zadnja sezona Krune podijelila je kritiku i publiku

Za Dianu i dalje nema mira- zadnja sezona Krune
podijelila je kritiku i publiku

Kraljevska era je približava se svome kraju, barem što se tiče serije Kruna. Prvi dio posljednje sezone nedavno je predstavljen na Netflixu, a dorbo poznata priča uspješno je podijelila gledatelje i kritiku. Dok prvi ne krije oduševljenje prikazanim sadržajem, drugi su zgroženi prikazom Lady Di kao nevine Disney princeze optužujući kreatore da su najgore ostavili za kraj. Također, smatraju kako se serija sve više privukla žanru sapunice.

Premda je od njezine smrti prošlo 26. godina, Princeza Diana i dalje uspješno puni medijske stupce. Život Engleske ruže naprasito je prekinut posljednjeg dana kolovoza, no istog trenutka stvorena je legenda! A to potvrđuju i oprečni komentari koji su se javili uz novu sezonu serije Kruna. U ovom slučaju, čini se kako je osobno mišljenje o preminuloj princezi nemoguće staviti po strani kada su recenzije u pitanju.

Kruna
Kruna

Što donosi zadnja sezona?

Podsjetimo, iako je prethodnih godina svaka sezona izašla u komadu, zadnja sezona izaći će u dva dijela. Prve četiri epizode dostupne su od 16. studenog, a ostalih šest 14. prosinca.

Peta sezona završila je rastavom Princa Charlesa i Princeze Diane, tako da šesta sezona nastavlja na njihovo prvo ljeto kao rastavljen par. Prvi dio bavi  se mjesecima prije Dianine smrti, ali i posljedicama iste. Gledamo njezin ljetni odmor s tadašnjim dečkom Dodijem Fayedom, prometnu nesreću koja ih je usmrtila te kako je kraljevska obitelj reagirala nakon njezine smrti.

Drugi dio bit će puno širi i pokrivat će nekoliko godina. Dotaknut će se raznih događaja. Zlatni jubilej kraljice Elizabete II. 2002. godine, vjenčanje Princa Charlesa i Camille Parker 2005. te rani dani veze Princa Williama i Kate Middleton.

Kruna
Kruna

Pogled iza najbitnijih kraljevskih događaja

Događaji koji su se dogodili u dugoj povijesti kraljevske obitelji svima su poznati tako da bilo što u Kruni teško da će biti spoiler, no ono u čemu kreatori serije briljiraju je pružanje pogleda unutar života pojedinih osoba i mjesta koje javnost nije imala prilike vidjeti.

S obzirom na to da Kruna obuhvaća šest desetljeća Elizabetine vladavine kroz šest sezona, tako se i glumačka postava mijenjala. Podsjetimo, prve dvije sezone kraljicu je glumila Claire Foy, u trećoj i četvrtoj Olivia Coleman, a u petoj i šestoj je glumi Imelda Staunton. Princa Phillipa u prvoj i drugoj sezoni igrao je Matt Smith, u trećoj i četvrtoj Tobias Menzies, a u petoj i šestoj Jonathan Pryce. Princa Charlesa u trećoj i četvrtoj sezoni glumio je Josh O’Connor, dok ga u petoj i šestoj glumi Dominic West. Dianu u trećoj i četvrtoj glumi Emma Corrin, a u petoj i šestoj Elizabeth Debicki.

Kruna
Kruna

Je li stvarno kraj?

Na žalost mnogih fanova, da. Kreator serije Peter Morgan oduvijek je namjeravao imati samo šest sezona kako bi sa svakom obradio po jedno desetljeće Elizabetine vladavine. Događaji koji su se dogodili nakon onoga što serija obrađuje, poput braka Princa Harryja i Meghan Markle te njihovog odlaska iz kraljevske obitelji, kao i skandala oko Princa Andrewa te smrti Phillipa i Elizabete su događaji koje je Morgan rekao kako ne želi dramatizirati. Treba proći bar desetljeće od određenih događaja kako bi se mogao odvojiti od njih i pisati o njima, rekao je.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori