Iza kulisa: Bili smo na probi zadnjeg baleta u sezoni HNK “Večer tri baleta – Prelaženje linije”
Iza kulisa: Bili smo na probi zadnjeg baleta u sezoni HNK “Večer tri baleta – Prelaženje linije”

Iza kulisa: Bili smo na probi zadnjeg baleta u sezoni HNK “Večer tri baleta – Prelaženje linije”

Ovoga petka u zagrebačkom Hnk premijerno će se izvesti suvremeni balet Večer tri baleta – Prelaženje linije renomiranih europskih koreografa mlađe generacije; Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippea Kratza. Ova plesna poslastica ujedno je i posljednji balet ove sezone stoga nikako nemojte propustiti izvedbe u idućim danima. Mi smo svratili na probu ovog suvremenog baleta u sklopu naše rubrike Iza kulisa u kojoj redovito pratimo kako teku pripreme i što se sve događa behind the scenes najvažnijih kulturnih događanja u gradu. 

Iza kulisa Večer tri baleta – Prelaženje linije 

Kao još jednu od svojih premijera zagrebački će Balet u jednoj večeri prikazati tri kraća suvremena baletna djela (Triple Bill), renomiranih europskih koreografa mlađe generacije; Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippea Kratza. Tri koreografa različitih plesnih poetika u svojim će novim baletnim djelima prikazati distingvirane puteve plesnoga istraživanja, pronalazeći veze i dodirne točke između klasičnoga i suvremenoga plesnog izričaja, spajajući različite stilove i tehnike, sudarajući ih međusobno ili presijecajući, stvarajući vizije bez granica ili definicija.

Journal-HNK-tri-baleta-foto-Sanja-Tusek-9
Journal-HNK-tri-baleta-foto-Sanja-Tusek-6

Plesači zagrebačkoga Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali kako suvereno vladaju i suvremenim pokretom, iako će i ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima, biti nov i drugačiji izazov za njih. Sva tri koreografa, koji će se po prvi put predstaviti zagrebačkoj publici, dobitnici su mnogih značajnih strukovnih međunarodnih nagrada i priznanja. 

Francesco Nappa, međunarodno je poznat talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik koji u svojemu umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu. Massimiliano Volpini, poznati je talijanski plesač i koreograf, koji je od 1995. kreirao stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima. Philippe Kratz, nagrađivani je njemački koreograf, u novije vrijeme zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu. 

Osim premijere u petak balet ćete moći pogledati još tri puta 17.,19., i 24.6. 2023. stoga požurite po svoje ulaznice koje možete pronaći na ovom linku. 

Učitati još
Zatvori