Izašla je dokumentarna serija o najkontroverznijem hollywoodskom skandalu između Woodyja Allena i Mije Farrow

Izašla je dokumentarna serija o najkontroverznijem hollywoodskom skandalu između Woodyja Allena i Mije Farrow

Posljednjih nekoliko godina kao da bubri nova era dokumentarnih filmova i dokuserija, a posebice s #MeToo pokretom kao dodatnom motivacijom. Imali smo ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’, imali smo ‘The Harvey Weinstein Scandal’ i ‘Surviving R. Kelly’, a sad je konačno na red došao jedan od najviše medijski popraćenih skandala – onaj vezan za kontroverznog Woodyja Allena.

Nova dokumentarna serija ‘Allen vs. Farrow’ istražuje desetljećima dugu priču i spletke iza optužbi protiv Woodyja Allena za zlostavljanje svoje kćeri Dylan, potom dramatično suđenje te Allenova veza s kćeri bivše supruge.

Dokumentarna serija ‘Allen vs. Farrow’ koju čekamo godinama

Dokuserija u četiri nastavka prezentira priču i razvoj događanja između glumice Mije Farrow i redatelja Woodyja Allena. Njihov je ljubavni odnos započeo još 80-ih godina kad su bili ilustrirani kao jedan od najzanimljivijih parova tadašnjeg modernog Hollywooda. Briljatni oskarovac čiji su filmovi punili rubrike filmskih kritika i impozantna glumica s genijalnom karijerom.

Farrow je već tada imala sedmero djece, a kad joj je njezina kći Dylan Farrow sa samo sedam godina priznala da ju je Allen napastvovao, krenuo je kompleksan razvoj događaja koji ni danas nije sasvim jasan.

Nakon što je kći odvela liječniku i pokrenula istragu, uslijedili su mjeseci pa i godine natezanja za skrbništvo i Allenovog nijekanja zlostavljanja. Iako je Dylan 2017. i kao odrasla žena komentirala svoje iskustvo, Allen dosad nikad nije priznao optužbe. Farrow i Allen rastali su se nakon desetljeća veze, nakon što se otkrilo da je Allen imao odnose sa Soon-Yi (Farrowinom kćeri koja je tada imala 21 godinu). S njom je i danas u braku te imaju dvoje djece.

Nikad nije bio optužen, a u usporedbi s drugim nasilnim ličnostima Hollywooda – nije doživio ni potpuni bojkot svog rada. Štoviše, posljednji mu je film izašao 2019. i to s interesantnom glumačkom postavom.

Brojni govornici ispred kamere i jezive arhivske snimke

Za ‘Allen vs. Farrow’ redatelji Amy Ziering i Kirby Dick morali su duboko prodrijeti u timeline i baš sve dokaze dostupne. Kako pišu strani mediji, dokumentarna serija prepuna je arhivskih snimki, snimki sa suda, fotografija, potpisanih izjava svjedoka. Tu su i snimke razgovora između Dylan i Allena, a posebno potresno – snimke male Dylan koje je Mia snimila još tada u kojima opisuje što se dogodilo. Za te smo snimke znali da postoje, ali nikad prije javnost nije vidjela. Kako pratimo razvoj događaja, paralelno gledamo nekoliko dugačkih intervjua ključnih aktera cijelog skandala.

Problem serije

Dokumentarna serija ‘Allen vs. Farrow’ za mnoge je ekstremno jednostrana jer, zbilja, sudjeluje gotovo cijela strana Mie Farrow. Soon-Yi Previn i Woody Allen nisu intervjuirani, a tvrde da su ponudu za njihovu stranu priče dobili vrlo ofrlje. Neki su filmski i TV kritičari zato dokuseriju nazvali novom vrstom propagande za obitelj Farrow, a ne dokumentarcem. Slavni redatelji njegova supruga oglasili su se po pitanju serije i izjavili kako je sve optužbe kategorički lažne, a istraživalo ih je nekoliko službenih tijela.

Odbrojavanje do sljedećih, novih epizoda na HBO GO-u već je počelo…

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori