U prvom izdanju novog filmskog programa kina Kinoteka putujemo na mitsko mjesto newyorške party scene

U prvom izdanju novog filmskog programa kina Kinoteka putujemo na mitsko mjesto newyorške party scene

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka ne propustite prvo izdanje novog filmskog programa Na drugi pogled. Riječ je o posebnom programu posvećenom filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni ili pogrešno shvaćeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i ponovno otkrije. Program će se održavati jednom mjesečno, a počet će u petak, 17. siječnja projekcijom redateljske verzije filma Studio 54 (Mark Christopher, 1998), koja se nadovezuje na tematski program Filmske žurke.

Povratak na mitsko mjesto newyorške party scene

Smješten krajem 1970-ih, za vrijeme vrhunca zaluđenosti disko-glazbom, Studio 54 prati Shanea, mladića iz Brooklyna, koji se zapošljava kao barmen u klubu iz naslova – kultnome, gotovo mitskom mjestu newyorške party scene. Tamo se sprijateljuje s Anitom, pjevačicom u usponu, te njezinim mužem Gregom, a zahvaljujući svome dobrom izgledu postaje svojevrsni celebrity. No slava je kratkotrajna, a onih poznatih Warholovih „15 minuta“ samo što nije isteklo – kako za Shanea, tako i za čitavu disko-scenu.

Glavne uloge odigrale su zvijezde teen-filmova 90-ih: Ryan Phillippe (Okrutne namjere, 1999), Neve Campbell (Vrisak, 1996) i Breckin Meyer (Djevojke s Beverly Hillsa, 1995), zajedno sa Salmom Hayek, tada zvijezdom filmova Desperado (1995) i Od sumraka do zore (1996), i Mikeom Myersom, kojemu je uloga vlasnika kluba Stevea Rubella trebala biti odskočna daska za dramske uloge, nakon što se proslavio u komedijama Wayneov svijet (1992) i Austin Powers (1997).  

Mark Christopher navodno se prihvatio režije na nagovor tada moćnog studija Miramax, koji je bio izrazito zadovoljan filmom. Međutim, pokusne projekcije pred publikom iz predgrađa uznemirile su studijske moćnike zbog negativnih komentara na pesimističan završetak i biseksualnost glavnog lika, što je dovelo do nadosnimavanja, kraćenja i preslagivanja originalne verzije, kojima je riskantniji materijal pretočen u konvencionalnu priču s poukom i neuvjerljivom romansom.

Na Berlinaleu je 2015. godine prikazana redateljska verzija filma, iz koje je uklonjeno 30 minuta nadosnimljenih dijelova i vraćeno 45 minuta originalne Christopherove verzije. Za razliku od filma iz 1998. godine, koji su slabo prihvatili i publika i kiritka, redateljska verzija Studija 54 od dijela je kritike proglašena instant-klasikom, a sada je spremna da je otkrije i zagrebačka publika.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori