Provjerili smo što nam i uz koje mjere nude zagrebačka kazališta koja su ponovno živnula

Provjerili smo što nam i uz koje mjere nude zagrebačka kazališta koja su ponovno živnula

Ako je pandemija koronavirusa nešto dokazala onda je to svakako da se bez umjetnosti, u bilo kojem obliku, jednostavno ne može. Prve i one najteže dane samoizolacije značajno su nam olakšale stranice za besplatno gledanje filmova i serija, ali i online predstave koje su nam omiljena kazališta omogućila.

Nakon više od dva mjeseca pod ključem brojna zagrebačka kazališta ponovno su živnula i otvorila svoja vrata. Sad je vrijeme da im ‘uzvratimo’ i popunimo dvorane uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sa zagrebačkim kazalištima provjerili smo što nam sve pripremaju za nastavak sezone.

Zagrebačko kazalište mladih

Zagrebačko kazalište mladih i službeno otvara vrata. Već ovog tjedna kreću s uobičajenim repertoarom. Tako već možete rezervirati svoje sjedalo za popularnu predstavu ‘Hejteri’ Dine Pešuta i Judite Gamulin koja se vraća na scenu 27. svibnja. Početkom lipnja preporučujemo vam da pogledate izvrsnu predstavu ‘Huddersfield’ u režiji Renea Medvešeka. Nadalje, u lipnju će igrati i predstave ‘Dobro je dok umiremo po redu’ Aleksandra Švabića i ‘Eichmann u Jeruzalemu’ Jerneja Lorencija.

HNK Zagreb

Odlične su nam vijesti donijeli i iz zagrebačkog HNK-a u kojem se spremaju brojni spektakli na pozornici. Već u utorak, 26. svibnja, stiže prvo događanje unutar zgrade kazališta. Gala večer opere HNK otvorit će se nastavak sezone a ulaznice su u prodaji po posebnoj cijeni od 70 kuna. Već sljedeći dan, u srijedu 27. svibnja, slijedi dramska predstava ‘Mačka na vrućem limenom krovu.’ Iz HNK-a poručuju kako je ona prva na repertoaru jer u njoj ima “najmanje bliskih kontakata i primjerena je situaciji u kojoj se nalazimo.” U lipnju se vraća ‘Lucia di Lammermoor’, a krajem mjeseca publika će, vjerujemo, pohrliti na balet u koreografiji Lea Mujića- ‘Gospoda Glembajevi.’ HNK će također organizirati i besplatne kazališne programe ispred zgrade!

Posebno su nas oduševile vijesti o prvoj premijeri nakon pandemije – Drama HNK-a priprema predstavu ‘Kafka na žalu’ kultnog pisca i nobelovca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana i to krajem lipnja.

Gavella

Kazalište Gavella u kojem smo do prije dva mjeseca ‘gutali’ uspješnice, nažalost, još uvijek nije spremna za početak rada. Kako su nam rekli iz kazališta ‘radi detaljnog tehničkog pregleda i sanacije štete do daljnjeg neće moći igrati predstave u Frankopanskoj.’ Međutim, Gavellina produkcija radi punom parom. Nastavljaju rad na predstavi ‘Usidrene’ koja će praizvedbu imati u kolovozu na Splitskom ljetu. Uskoro im počinju probe za predstavu ‘Višnjik’ A.P. Čehova redatelja Dražena Ferenčine koju ćemo gledati na Osječkom ljetu kulture u srpnju. Gavella radi i na online prizorima koji će se prikazivati u sklopu njihovog projekta ‘DaleKOVIDnica.’

Teatar EXIT

Kao i Gavella, Teatar EXIT za sad se ne vraća u svoje prostore. Kako su nam objasnili iz kazališta: i inače regularno završavaju sezonu početkom lipnja, ali i kako im trenutne preporuke omogućavaju popunjenost tek 20 posto kapaciteta gledišta to bi stvorilo nove nenadoknadive gubitke. Ipak, uz dodatno ublažavanje mjera, EXIT se nada da će održati genijalne Ljetne noći Teatra EXIT u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt krajem lipnja ili tijekom srpnja i kolovoza. Tada bi se pridržavali svih mjera, a razmišljaju i o nabavci beskontaktnog toplomjera. Na Ljetnim noćima Teatra EXIT mogli bismo gledati hit predstave ‘Kako misliš mene nema?’, ‘Njuške’, ‘Međuigre 0-24’, ‘Dvoje’, ‘SHAKEspeare na EXit’ ‘Susjed’ i brojne druge uspješne predstave.

Luda kuća

I privatno kazalište Luda kuća vraća se pred publiku. Već sutra, 22. svibnja, prikazat će se predstava ‘Đurologija’ za koju gledatelji mogu iskoristiti i karte koje su kupili prije početka pandemije. U subotu je na repertoaru predstava ‘Potpuni stranci’ za koju gledatelji mogu karte aktivirati ili kupiti na blagajni Lude kuće. Najavili su da uskoro dolazi opširniji raspored, a zbog preporuka HZJZ-a kapacitet dvorane je smanjen, gledatelji će se morati pridržavati razmaka i dezinficirati ruke.

Satiričko kazalište Kerempuh

Kazalište Kerempuh 23. svibnja zatvara svoj online program predstavom ‘Ne igraj na Engleze’ što ujedno znači da se vraćaju na svoje stvarne kazališne daske. Otvaraju novi period u kazalištu u srijedu, 27. svibnja izvedbom svoje nove predstave ‘Gruntovčani’, koja je na rasporedu još i 28. i 29. svibnja te 2. i 3. lipnja.

Izuzetno popularna predstava u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, premijerno je izvedena početkom ožujka. Prisjetimo se, predstava je rađena kao omiljena dramska serija ‘Gruntovčani’, ali smještena je u 21. stoljeće. Svi kazališni programi održavat će se sukladno preporukama Nacionalnog stožera, uz poduzete sve mjere opreza te prilagođeni kapacitet gledališta. Radi i blagajna na kojoj će gledatelji moći ostvariti povrat novca ili pak zamijeniti ulaznicu za neku od sljedećih izvedbi.

Teatar &TD

Dobre vijesti stižu i iz Teatra &TD! Jučer su objavili da će sve kazališne predstave u &TD-u biti sasvim besplatne za studente sve do 15. srpnja po odluci Uprave SC-a. Još nije poznato koje će se predstave igrati, ali kazano je da će i ti podaci uskoro biti dostupni.

Kazalište Trešnja

Nakon više od dva mjeseca publika kazališta Trešnja moći će uživati u predstavi Ivica i Marica, redateljice Lee Anastazije Fleger, a na rasporedu će biti u nedjelju, 31. svibnja u 11 sati, u subotu, 6. lipnja u 17 sati te u nedjelju 7. lipnja u 11 sati. Kazalište Trešnja osiguralo je sve uvjete za doček publike prema preporukama HZJZ. Broj ulaznica ograničen je na 70 pa požurite po svoje ulaznice, koje možete kupiti i online.

Kazališne dvorane pune se diljem Hrvatske

Osim u Zagrebu, kazališta se bude i u drugim dijelovima zemlje. HNK u Osijeku kreće 22. svibnja s glazbenim programom u dvorištu, a HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci jučer je održalo monokomediju o životu u izolaciji u režiji Giuseppea Nicodema. I Hrvatsko narodno kazalište u Zadru kreće s izvedbama a prva je na repertoaru ‘Tri verzije života’ koja će igrati 26. i 27. svibnja.

Preporuke HZJZ-a

Prije nekoliko je dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za rad kazališta. Preporučuje se držanje fizičke distance od 1.5 metara, a razmak od dva metra preporučuje se između izvođača pjevača i glazbenika s puhačkim instrumentima. Također, HZJZ u preporukama navodi razmak od 4 metra između publike i izvođača i savjetuje da kazališta označe sjedeća mjesta na minimalno 1.5 metar udaljenosti.

Foto: HNK Zagreb, Luda kuća, Gavella, Kazalište Kerempuh, HNK Ivan pl. Zajc

Učitati još
Zatvori