Sutra gledamo genijalan film o kultnom njujorškom klubu Studio 54

Sutra gledamo genijalan film o kultnom
njujorškom klubu Studio 54

Studio 54 na Impulse festivalu

Sedma umjetnost nezaobilazna je stanica svakog Impulse iskustva pa ove godine u suradnji s Art-kinom Croatia s ponosom predstavljamo “Studio 54” (SAD, 2018.), dokumentarni film redatelja Matta Tyrnauera o glasovitom njujorškom klubu na čijem su se podiju ispisale nepregledne stranice glazbene i šire pop-kulturne povijesti. “Studio 54 bio je epicentar hedonizma 70-ih – mjesto koje je ne samo redefiniralo pojam noćni klub, nego je na kraju i simboliziralo čitavu eru. Danas, 39 godina nakon što je baršunasto uže po prvi put postavljeno pred ulaz u klub, ovaj dokumentarac priča uzbudljivu priču o najvećem klubu svih vremena.”

 

Tijekom 33 mjeseca, od 1978. do 1980., klub Studio 54 bio je mjesto na Manhattanu na kojem ste željeli biti viđeni. Raj hedonizma, tolerancije, blještavila i glamura, u koji se prilično teško moglo ući, a bilo ga je gotovo nemoguće ignorirati zbog vijesti o onima koji su tamo viđeni koje su redovno punile dnevne trač kolumne. Steve Rubell i Ian Schrager, dva prijatelja iz Brooklyna, uspjeli su kreirati ultimativnu eskapističku fantaziju u srcu kazališnog okruga. Rubell je bio bonvivan koji je htio biti ‘svačiji frend’ i fotkao se sa svakom zvijezdom dana koja bi se našla u klubu, dok je Schrager bio ‘čovjek iza kulisa’, kreativni mastermind koji je vješto bježao od svjetala reflektora. Studio 54 bio je instantni uspjeh i prava ‘zlatna koka’, ali ovaj san pogonjen drogama i seksom raspršio se u financijskom skandalu i propasti kluba. U dokumentarnom presedanu, zahvaljujući direktnom pristupu Ianu Schrageru, koji po prvi puta priča cijelu nerafiniranu priču i prava je riznica rijetkih arhivskih materijala, Tyrnauer konstruira živopisan i veličanstven portret fenomena disco ere, pričajući priču o dvoje prijatelja koji se drže skupa kroz nevjerojatnu seriju uspona i padova.

O redatelju | Matt Tyrnauer je pisac, redatelj, producent i nagrađivani novinar iz Los Angelesa. U svojoj novijoj filmografiji bilježi filmove: Scotty i tajna povijest Hollywooda (2016), Citizen Jane: Battle for the City, premijerno prikazan 2016. na festivalu u Torontu, Jean Nouvel: Reflections, premijerno prikazan 2016. na festivalu u New Yorku, i Valentino: Posljednji car (2008), koji je premijeru doživio u Veneciji, a potom je ušao u uži izbor za nagradu Oscar za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Šesto izdanje klupskog riječkog Impulse festivala traje od 4. 4. do 13. 4. 2019., i kao u dosadašnjih pet izdanja, glazba je posvuda. Impulse organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Kultura nova i HDS-ZAMP.

https://youtu.be/rW-eehvrJnI

Učitati još
Zatvori