Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je repertoar nove sezone pune obljetnica i velikih naslova
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je repertoar nove sezone pune obljetnica i velikih naslova

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je repertoar nove sezone pune obljetnica i velikih naslova

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu mandata aktualne uprave koja je pokrenula brojne projekte, partnerstva te proslavila mnoge uspjehe i uvela novitete. Čak devet Nagrada hrvatskog glumišta u jednoj sezoni, popunjenost dvorane od skoro 95 posto te više od 5500 prodanih pretplata, znak je zadovoljstva publike. U sezonama koje slijede, HNK u Zagrebu obilježit će 130. obljetnicu postojanja zgrade kazališta koju će posebno proslaviti i ukazati na dugovječnost i važnost HNK-a u Zagrebu kako u hrvatskom, tako i u europskom teatarskom okruženju.

HNK nova sezona

Nova sezona

Nagrade koje su osvojile naše predstave i umjetnici jasan su signal ostvarenih umjetničkih dosega. Posebno nas veseli velika popunjenost dvorane kao i rekordna prodanost pretplata. Sezona koja je pred nama prikazat će, uz reprizne uspješnice u drami, operi i baletu, 11 premijernih naslova koji su osmišljeni sukladno zadanoj misiji HNK-a u Zagrebu, balansirajući između klasičnih i suvremenih te hrvatskih i svjetskih naslova u sve tri umjetničke cjeline, rekla je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dr. sc. Iva Hraste Sočo. Dodala je kako se nastavlja i međunarodna suradnja sudjelovanjem u međunarodnim organizacijama, kao što su Opera Europa, gdje osobno sudjeluje i u upravnom odboru, kao i na World Opera Forumu, ali i u European Theatre Convention i Fedora platformi te dramskim EU projektima Prosperu i Stages.

HNK nova sezona

Koprodukcijskom suradnjom s vodećim europskim teatrima i gostovanjima, dodatno ćemo afirmirati HNK u Zagrebu u europskim okvirima, rekla je intendantica Iva Hraste Sočo. Repertoar iduće sezone bit će raznovrstan. Od velikih dramskih ansambl-predstava, hrvatskih i kanonskih naslova svjetske operne umjetnosti, ali i predstava za djecu, baletnih koncerata sa svjetskim zvijezdama do klasičnih, neoklasičnih i baleta suvremenog izričaja. HNK u Zagrebu domaćin je i prestižnih, međunarodnih festivala i foruma. Ove sezone predstavit će drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala. Prvu su inačicu publika i kritika pozitivno ocijenile.

HNK nova sezona
Iva Jerković

Nova ravnateljica Drame

S novom sezonom počinje i mandat nove ravnateljice Drame, međunarodno priznate i nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić. Nju je Intendantica pozvala kako bi se ostvarila nova pozitivna energija sa sjajnim dramskim ansamblom zagrebačkoga HNK-a. Tena Štivičić sezonu će obogatiti i izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni.

Najavljujemo otvorenje dramske sezone predstavom Kralj Gordogan Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, redatelja čiji autorski potpis naši gledatelji već dobro poznaju. Kralj Gordogan Ivšićev je magnum opus, djelo monstruoznih asocijacija, iznimne poetske i političke snage koje vjerno prikazuje svu okrutnost moći. Iduća premijera bit će velika ansambl predstava prema romanu Zastave Miroslava Krleže koju će postaviti redatelj Ivan Planinić, a adaptaciju zajedno s redateljem Mirna Rustemović i Dubravko Mihanović. Nakon deset godina u HNK u Zagrebu se vraća i Jernej Lorenci u čijoj ćemo režiji gledati Zločin i kaznu Fjodora M. Dostojevskog, čiju adaptaciju radi s dramaturgom Dinom Pešutom, rekla je Tena Štivičić.

HNK nova sezona
Marin Klišmanić

Ostali projekti

Nastavljaju se i novi izvedbeni eksperimenti, projekti koji propituju nove kazališne i interdisciplinarne forme u prostoru Tonske dvorane. U planu su i diskurzivni projekti u sklopu projekta STAGES kao i kazališni laboratorij u kojemu će se omogućiti autorima da razvijaju nove projekte, propituju i istražuju ideje uz produkcijsku i umjetničku podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Opera HNK u Zagrebu tijekom 164. sezone planira nastaviti ostvarivati svoje ciljeve temeljene na razmišljanju o nacionalnoj pozornici kao čuvaru kulturnoga nasljeđa, ali i suvremenih tendencija, uz osluškivanje želja publike.

Osim najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, pripremamo tri premijerna naslova (Paraćeva Judita, Massenetov Werther i Dvořákova Rusalka). U rujnu nas očekuje drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala. Na njemu će svoje najuspješnije produkcije prikazati pet europskih kazališta. Nastavljamo i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori. Oni najmlađi moći će uživati u novome premijernom opernom naslovu za djecu — Gita i skriveni svijet, istaknula je ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig. Napomenula je i kako mlade operne umjetnike kontinuirano podupiru stipendijskim programom i Opernim studijem te kako im je osobito drago vidjeti da je Opera HNK u Zagrebu relevantan čimbenik u europskim kulturnim krugovima.

HNK nova sezona
Dubravka Šeparović Mušović

Opera i balet

Predvođeni šefom dirigentom, maestrom Pierom Giorgiom Morandijem, Opera nastavlja svoju umjetničku viziju u sezoni pred nama. Uz iznimne prvake i soliste HNK-a u Zagrebu, i u sljedećoj sezoni u našim predstavama slušat ćete interpretacije opernih solista koji su već osvojili europske i svjetske pozornice. Kao šef dirigent, ponosan sam što smo u proteklim dvjema sezonama dosegnuli izvedbenu razinu europskih opernih kuća. Tim putem nastavljamo koračati i u sezoni koja je pred nama.

Baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju započet će nova baletna sezona. Ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini najprije je najavio povratak publici omiljenoga koreografa Edwarda Cluga koji će, nakon velikog uspjeha baleta Peer Gynt, postaviti balet Petruška Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji.

HNK nova sezona

Uz Petrušku, izvest će se i Žar-ptica Maše Kolar, cijenjene hrvatske koreografkinje i trenutačne ravnateljice Baleta u Rijeci. U travnju planiramo poseban projekt s Muzičkim Biennaleom, večer triju koreografija − tri različita skladatelja povezana s tri različita koreografa. Eksperimentalan i inovativan projekt u kojem su koreografi, odabrani od Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te skladatelji koje je odabrao Muzički Biennale Zagreb, dobili temu Prekinute veze na koju moraju usporediti i kombinirati glazbu i ples kroz stimulativni kreativni proces. I Balet HNK, osnivanjem Baletnog studija, dodatno će pojačati skrb za mlade hrvatske plesače kako bi se ojačao hrvatski baletni korpus u našem ansamblu.

Tijekom sezone reprizirat će se Hamlet Lea Mujića, Peer Gynt Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet Giselle Josea Martineza te popularni Orašar Vladimira Malakhova. Sve su to naslovi koji su polučili izniman uspjeh i postigli izvanrednu povezanost zagrebačke publike s Baletom HNK u Zagrebu.

Foto: Robin Pretković, Pexels

Učitati još
Zatvori