Filmski maraton: Guillermo del Toro
Filmski maraton: Guillermo del Toro

Filmski maraton: Guillermo del Toro

Od zapadnog Meksika do holivudske veličine čiji rad je danas predložak novim generacijama filmaša. Tako bi se, u najkraćim crtama, mogao opisati životni put proslavljenog redatelja Guillerma del Tora, čiji se filmovi redovito nađu na listama najboljih ostvarenja. Iz njegove mašte proizašli su neki od najboljih fantastičnih svjetova uz koje smo proživjeli cijeli spektar emocija, a nagrade struke slijedile su njegov put prema jednom od najprepoznatljivijih filmaša današnjice. Stoga ovog vikenda bingeamo neka od najboljih ostvarenja ovog meksičkog velikana i strpljivo čekamo na koji će način još jedanput pomaknuti granice svog stvaralaštva.

Nightmare Alley

Nightmare Alley je ujedno i najnovije ostvarenje iz radionice ovog filmaša. Riječ je o remakeu filma iz davne 1947. godine s neo-noir ugođajem. Priča prati razne spletke i obmane koje se pokušavaju izvršiti pod krinkom putujućeg cirkusa. Uloge u filmu imaju glumačke veličine Bradley Cooper, Rooney Mara, Toni Collette, Richard Jenkins, Cate Blanchett i brojni drugi.

Film je bio odlično prihvaćen od strane publike i kritike te je također bio nominiran za nekoliko prestižnih filmskih nagrada. Iako vjerojatno neće ostati zapamćen kao jedno od top 5 del Torovih ostvarenja, riječ je o filmu koji gledatelja veoma brzo uvlači u priču i drži napetu atmosferu do samog kraja. Glumačka postava samo je šlag na torti.

Crimson Peak

Film iz 2015. godine možda je prošao malo ispod radara, no to ne umanjuje svu njegovu ljepotu. Glavnu ulogu ima Mia Wasikowska. Ona glumi amerikanku Edith koja se udaje za naizgled savršenog Engleza i odlazi s njim živjeti u Englesku. Međutim, tamo se počinju događati neobične stvari te Edith čak počinje sumnjati kako je kuća u kojoj žive ukleta. Riječ je o vizualno dojmljivom ostvarenju u kojem su uloge ostvarili i Tom Hiddleston i Jessica Chastain.

Hellboy

Guillermo del Toro također je jedan od redatelja koji se okušao u ekranizaciji fantastičnog svijeta superjunaka iz stripova. Film Hellboy izašao je 2004. godine, nešto više od desetljeća nakon što se ovaj lik po prvi puta pojavio na stripu. Priča prati ovog čudovišnog superjunaka, njegovo sazrijevanje te borbu protiv zla u obliku nacista. Superjunak se također susreće s brojnim moralnim dilemama kada je u pitanju korištenje moći. Glavnog je junaka utjelovio prepoznatljiv glumac Ron Perlman, a u ostalim se ulogama pojavljuju Selma Blair, Jeffery Tambor i Rupert Evans. Film je te godine bio poprilično velik kino hit, a redatelj je četiri godine kasnije snimio i njegov nastavak.

The Shape of Water

Film The Shape of Water iz 2017. godine bio je ostvarenje kojim je redatelj stao uz bok najvećim suvremenim filmašima. Iste je godine nominiran za prestižnog Oscara u čak 13 kategorija. Osvojio je četiri zlatna kipića, među njima i one za najbolji film i najboljeg redatelja. Film je temeljen na istoimenom romanu talijanskog spisatelja Andree Camillerija.

Kritičari su složni kako je ovu priču mogao ispričati samo Guillermo del Toro. Ljubav između žene i stvorenja kojeg vlasti čuvaju u skrivenom laboratoriju u središtu je ove neobične priče. Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins i Octavia Spencer predvode plejadu vrhunskih glumaca u filmu. The Shape of Water je također prepoznat po del Torovom jedinstvenom vizualnom identitetu koji zaista ostavlja bez daha.

Pan’s Labyrinth

Pan’s Labyrinth je film koji je Guillerma del Tora predstavio široj publici. Riječ je o španjolsko-meksičkom ostvarenju iz 2006. godine i filmu koji zaista nije lako zaboraviti. Priča prati djevojčicu Ofeliju koja u jeku Španjolskog građanskog rata s majkom i njenim novim mužem odlazi živjeti u kuću skrivenu duboko u šumi, budući da je njen očuh visokopozicionirani general u vojsci. Bez vršnjaka oko sebe i pomalo zanemarena od strane trudne majke, Ofelia utjehu pronalazi u svijetu mašte koji je prepun čudnovatih stvorenja. Međutim, gdje je granica mašte I stvarnosti?

Riječ je o još jednom vizualno dojmljivom ostvarenju čija priča neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Brojni kritičari se slažu kako je riječ o možda i najboljem ostvarenju ovog meksičkog redatelja.

 

Filmovi Guillerma del Tora koje također vrijedi pogledati:

  • Blade II
  • Mimic
  • Pacific Rim
  • The Devil’s Backbone

 

Foto: Profimedia, IMDB

Učitati još
Zatvori