Kazalište Komedija sutra otvara vrata prvi put nakon potresa i pandemije

Kazalište Komedija sutra otvara vrata prvi
put nakon potresa i pandemije

Koncertnom verzijom operete ‘Grofica Marica’ kazalište ‘Komedija’ sutra ponovno otvara svoja vrata nakon saniranih šteta od potresa i uz primjenu propisanih epidemioloških mjera. Do kraja godine teatar na Kaptolu najavljuje bogat reprizni program i jednu premijeru.

Sve je spremno za otvaranje sezone

Probe u Komediji su počele, a sve je spremno za sutrašnju operetu E. Kálmána “Grofica Marica” s kojom se otvara sezona, a koja će biti prilagođena i izvedena u koncertnoj verziji. “No, to ne znači da će publika biti zakinuta za pravi glazbeno-scenski doživljaj, jer je Lada Kaštelan napravila dramaturšku, a redatelj Ozren Prohić scensku prilagodbu”, napominju iz Komedije. Kapacitet dvorane, odnosno, broj ulaznica u prodaji, znatno je manji od punog kapaciteta dvorane (oko jedna trećina od ukupnog broja sjedala), a pojedine predstave bit će malo prilagođene kako bi i glumci i cijeli ansambl bili što sigurniji. “To znači da je Komedija, koja je stradala u potresu u ožujku ove godine, ponovo spremna za rad, pod epidemiološkim mjerama, naravno”, ističu iz kazališta.

Predstave u listopadu

Osim koncertne “Grofice Marice”, u listopadu su na rasporedu gotovo sve predstave iz prošle sezone. “Zaljubljeni Shakespeare”, “Brat bratu”, “Mamma Mia!”, “Tulum u samostanu”, “Revizor”, “Čarobni Broadway” i “Legenda o svetom Muhli”, te dvije predstave koje su do sad igrale u Jazz&Cabaret klubu Kontesa, a od sad će igrati na Komedijinoj pozornici na Kaptolu, “39 stepenica” i “Najstariji zanat”.

Komedija putuje

Potonja, “Najstariji zanat”, s velikim je uspjehom prošlog četvrtka, 24. rujna, gostovala u INK u Puli. Bilo je to prvo gostovanje ove gorko-slatke drame u režiji Nine Kleflin izvan Komedije. Za listopad je najavljeno i gostovanje predstave Rayja i Michaela Cooneyja “Brat bratu” na Glumačkom festivalu u Krapini (GFUK). Predstava je premijerno izvedena početkom veljače ove godine i do zatvaranja igrala s velikim uspjehom pred punim gledalištem. U Krapini gostuje 17. listopada.

Tjedan Gavelle u Komediji i proslava 70. obljetnice kazališta

U prvom tjednu studenog, od 2. do 7., Komedija će ugostiti Gradsko dramsko kazalište Gavellu, koje je također stradalo u potresu. “Budući da Gavella još uvijek nije obnovljena, Komedija će njezinu ansamblu drage volje ponuditi gostoprimstvo na svojoj pozornici, te će se u navedenom tjednu odigrati tri naslova s po dvije izvedbe”, stoji u najavi. U Komediji će igrati Gavelline predstave “Gospoda Glembajevi”, “Hotel Zagorje” i “Kako je počeo rat na mom otoku”. Točan raspored igranja bit će objavljen uskoro.

U studenom proslava rođendana Kazališta

U studenome Komediju očekuje i proslava velikog i značajnog jubileja – 70. obljetnice Kazališta, koja će, kako ističu iz toga kazališta, biti obilježena svečano i dostojanstveno te prilagođeno novonastalim uvjetima. Kalendarsku godinu Komedija će završiti premijerom “Mandragole”, jedine komedije Niccole Machiavellija smatrane prvom komedijom iz doba renesanse. Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen – ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici. Sve detalje o predstavama i programima pratite na web stranici kazališta.

Foto: Facebook, Unsplash

Učitati još
Zatvori