Genijalni filmovi, Zagreb Film Festival i jako mnogo dobre glazbe obilježit će dane ispred nas

Genijalni filmovi, Zagreb Film Festival i jako mnogo dobre glazbe obilježit će dane ispred nas

Moja kći

Dani ispred nas donose odlične filmove, genijalan filmski festival, super koncerte i jako mnogo dobre zabave. Što ćemo sve slušati, gledati i doživjeti, pročitajte u nastavku…

Free to Rock – početak studenog u Kinoteci

Studeni u kino Kinoteka donosi drugo izdanje filmskog programa Europa u kinu & #EUANDME, posebnu projekciju dokumentarca Free to Rock uz razgovor s izvršnim producentom Dougom Yeagerom i čak tri filmska ciklusa, a jesenska novost su i filmske projekcije u popodnevnom terminu od 17:30 odnosno 18 sati. Prvi naslov koji će se, osim na večernjim, prikazivati i na popodnevnim projekcijama je Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, koji je na repertoaru kina Kinoteka od 2. do 9. studenog.

Uvjerena da njezin život nije vredniji od života progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od 10 tisuća djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je najveća humanitarna priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana. Film je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom i još pet nagrada na Pulskom filmskom festivalu. Uloge u filmu tumače Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić i drugi, a u filmu se pojavljuju i preživjeli svjedoci Dianinih djela.

U suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu u ponedjeljak, 4. studenog prikazuje se dokumentarni film Free to Rock nagrađivanog autora i četverostrukog dobitnika nagrade Emmy, Jima Browna, koji će publici dočarati kako su glazba, underground bendovi i njihovi fanovi pridonijeli padu Željezne zavjese i komunizma u Istočnoj Europi. Nakon filma slijedi razgovor s izvršnim producentom Dougom Yeagerom koji će moderirati redatelj i novinar Igor Mirković. Film se prikazuje na engleskom jeziku bez hrvatskog titla, a projekcija je besplatna uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina.

Od 12. do 16. studenog u kinu Kinoteka gostuje novo izdanje programa europskih dugometražnih filmova “Europa u kinu” i prateći program europskih kratkih filmova #EUANDME. Udruga Kulturni klub u suradnji s Europskom komisijom zagrebačkoj će publici predstaviti šest recentnih filmova europske produkcije: norvešku biografsku dramu Sonja: Bijeli labud, hvaljeni talijanski film Silvio redatelja Paola Sorrentina, dokumentarni film Jean Paul Gaultier o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe Potres, nagrađivanu talijansku dramu Moja kći koja se natjecala u službenoj konkurenciji Berlinalea te francuski triler Bliski neprijatelji.

U studenom na repertoar kina Kinoteka stižu i ciklusi Nikole Tanhofera, Grete Garbo i Marlene Dietrich, hollywoodski spektakl Rat struja u režiji Alfonsa Gomez-Rejona o Nikoli Tesli u kojem glavne uloge tumače Benedict Cumberbatch i Michael Shannon te dva nova domaća naslova: 11. studenog očekuje nas zagrebačka premijera intimističkog dokumentarnog filma Vladimire Spindler Prijateljstvo s Trokutom, koji konceptualnog umjetnika Vladmira Dodiga Trokuta predstavlja u posve novom svjetlu, a krajem mjeseca satirični triler o talačkoj krizi u jednoj srednjoj školi Dopunska nastava u režiji Ivana-Gorana Viteza (Narodni heroj Ljiljan Vidić).

Filmovi se prikazuju od 11 (matineje), 17:30, 18 i 20 sati, a cijene ulaznica iznose 15 odnosno 20 kuna (osim za besplatne projekcije). Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.


Jean Paul Gaultier

DRUGI KADAR predstavljanje radova

DRUGI KADAR, škola umjetničke fotografije s ponosom predstavlja radove i autorske projekte svojih polaznika i polaznica 5. studenog u 18 sati u zagrebačkoj Booksi. Nakon završene napredne grupe svoje radove izlažu Ivona Grepo, Ana Sopina & Ana Vuko. Posebna je čast organizatora predstaviti i polaznike osnovne grupe koji prvi put izlažu svoje radove: Ivona Zec, Sara Pavleković Preis, Vladimir Kokić & Dragana Nikšić.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Mirela Priselac Remi

U novom Cruisingu gošća je Mirela Remi Priselac, rođena u Zagrebu 1979. g., glazbenica, prevoditeljica, aktivistica i pjesnikinja. Razgovarat će o poeziji, slobodi i društvu.

Cruising počinje u 19 sati i održat će se u utorak, 5. studenog u zagrebačkoj MAMI.


Foto: Alessia Stelko

Mimika Orchestra

U četvrtak, 7. studenog u Vintage Industrial vraća se Mimika Orchestra – alter jazz orkestar koji će vas oduševiti skladbama Maka Murtića i to autentičnim ispreplitanjem tradicionalnog i suvremenog jazza, progresivnog rocka, folklora, suvremene klasike i live elektronike.

Mimika je alternativni progresivni orkestar s jazz, etno i elektro utjecajima kojeg vodi saksofonist i skladatelj Mak Murtić.

Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i live elektronike, ovaj 20-eročlani orkestar izvodi Murtićevu trans-idiomatsku glazbu, koja slušatelje odvodi na pustolovinu, u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, pripovijedajući antropološke, kulturološke i mitološke priče prošlosti i budućnosti.

17. Zagreb Film Festival

Val filmske vrućine u studenom stiže i ove, sedamnaeste #hotinnovember jeseni! Nakon više od deset godina, najveća zagrebačka filmska avantura, Zagreb Film Festival, nalazi se na novom početku i u iduće poglavlje ulazi bez najveće i najljepše zagrebačke kinodvorane, kina Europa, ali će zato svoja filmska platna tijekom rekordnih jedanaest dana raširiti na šest lokacija s obje strane Save: u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava, F22 – Novoj akademijskoj sceni, HUB-u 385 te Hrvatskom glazbenom zavodu. Program ZFF putuje, koji je prošle godine obišao 16 gradova, nastavlja se i ove godine. Tako će nekoliko odabranih naslova iz aktualnog programa biti prikazano u rekordnih dvadeset hrvatskih gradova.

Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih ostvarenja redatelj/ica iz cijelog svijeta pa tako u glavnom programu posjetitelje i ove godine očekuju prvi i drugi filmovi talentiranih autora nagrađeni na prestižnim A festivalima, od Cannesa do Sundancea, te zanimljive filmske priče koje pristižu sa svih strana svijeta, od Kolumbije do Norveške.

U glavnom programu dugometražnog igranog filma, među ostalim, otkrivamo film trenutno najtraženijeg nadolazećeg redatelja na svjetskoj filmskoj sceni, mladog ruskog autora Kantemira Balagova, a natjecateljski program Ponovno s nama uključuje nove filmove nordijskih filmskih majstora Roya Anderssona i i Grímura Hákonarsona te miljenika ZFF-ove publike, novozelandskog redatelja Taike Waititija.

I brojni popratni programi ZFF-a nude bezbroj razloga za uživanje u filmskoj umjetnosti. Među njima je Moj prvi film: In Memoriam u čast velikanima svjetskog filma koji su nas napustili u posljednje dvije godine: Milošu Formanu, Dušanu Makavejevu, Agnès Vardi, Georgeu A. Romeru i Nicolasu Roegu, program Bibijada namijenjen najmlađim filmoljupcima ove godine u potpunosti je posvećen temi ekologije dok će novi popratni program Fragmenti egzila pokazati kako su na ovaj fenomen reagirali glasoviti europski filmaši poput Reinera W. Fassbindera ili Ulricha Seidla.

Vice Guru dolazi u Zagreb

Otvorenje BASMA instituta održat će se u petak, 8. studenog u 20 sati u prostoru Galerije SC. BASMA – institut za integrativnu medicinu i holističko liječenje otvoren je do 23. 11., radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Sukladno recentnim nagovještajima u javnosti, Galerija SC u studenom prenamjenjuje svoj prostor i postaje BASMA – institut za integrativnu medicinu i holističko energetsko liječenje.

Nakon uspješnog otvorenja prvog Instituta u Splitu, poznati duhovni učitelj Vice Guru dolazi u Zagreb ponuditi praktična rješenja za otežana psihofizička stanja temeljena na njegovom dugogodišnjem iskustvu i istraživanjima na području alternativnih ezoterijskih praksi. Vice Guru je od malih nogu poznat u Splitu kada je sa samo četiri godine iscjeljivao energijom i spiritističkom tehnikom kanalizirao poruke svog duhovnog vodiča. Svoje tehnike pozitivne psihologije, metode samorazvoja i samopomoći primjenjuje kroz videozapise, tehnike i uređaje namijenjene poboljšanju kvalitete života te povratku svojoj istinskoj prirodi.

U razdoblju od 8. do 23. studenog u BASMA institutu predviđen je promotivni period otvorenih vrata tijekom kojeg će zainteresirani građani moći razgledati novi preuređeni prostor s izloženim rezultatima Guruovih integrativnih medicinskih istraživanja te neke od njegovih invencija koje čine jedinstveni spoj najsuvremenijih tehnologija i drevnih znanja o prirodi čovjeka.

Od uređaja koje svakako valja spomenuti tu je Telekomunikator, nastao integracijom tradicionalne balkanske medicine i suvremene e-nargile, zatim iKSHAM, aplikator koji zahvaljujući protoku orgonske energije stvara jako vibracijsko polje koje na osobu djeluje iscjeljujuće i umirujuće, te tehniku koja spaja divinaciju i biljne pripravke u svrhu precizne holističke dijagnostike. Zagrebačka podružnica BASMA instituta predstavit će i Pro-bhuti program koji je trenutno u prvoj fazi kliničkog testiranja, a čine ga kapsule vibhuti praha materijaliziranog ili spravljenog od gotovo dvije stotine različitih indijskih jogina i njihovih sljedbenika.

Na otvorenju Instituta će, osim bioenergetskog tretmana Vice Gurua, biti ponuđena Hado voda strukturirana pozitivnom energijom i iKSHAM orgonski aplikatori za čeonu (ajna) čakru koji će biti dostupni svim posjetiteljima. Poznati autor mnogobrojnih knjiga o alternativnoj medicini Deepak Chopra tvrdi kako je „svatko od nas ovdje jer ima svoje mjesto, a svaki se dio mora uklopiti u veliku slagalicu.“ Prema tome, budite dijelom ovog važnog kozmičkog događaja i doživite dodir svjesnosti! Sara Mikelić

Na otvorenje BASMA instituta poželjno je doći u bijeloj odjeći.
Više informacija o Institutu potražite na https://basmainstitute.wixsite.com/basma.

Hohcajt

Prošla su tri mjeseca od posljednjeg ljetnog Hohcajta. Godišnje doba se promijenilo, sat se pomaknuo, noć je kad dođeš kući s posla. No, nekako se veselimo jesenskoj zimskoj zagrebačkoj sezoni, koncertima i predstavama, izletima u prirodu kada vrijeme dopušta, ali i bivanju doma, binđanju serija do iznemoglosti, bundevi na 100 načina. Jako se veselimo i novim hohcajtima i dragom Botaničaru.

Ovom edicijom slavi se jesen, u ritmu 80ih. U goste dolaze DJ Carlito i DJ ZAK, možda ih znate kao Blackpunkt crew. Osamdesete su bile iznimno zanimljivo glazbeno razdoblje, kada je nastalo sjajnog disca hip-hopa afro sytha fusion jazza italo balearic diska kraut rocka. Očekujte presjek ovih zanimljivih žanrova i naravno veselih hitova koje svi znamo.

Da smo zaljubljeni u Anđelu s Kužinica, to je već poznata stvar – ovog puta očekujte menu inspiriran jesenskim namirnicama. Pepijev Freilauf C-mol dvije je godine dozrijevao u hrastovim bačvama i spreman je za jesensko zimsko jaču hranu.

Ulaz je 50kn, vidimo se 9. studenog u 18 sati u zagrebačkom Botaničaru.

Tiger Lillies u Rijeci!

U subotu, 9. studenog u RIjeku dolaze The Tiger Lillies! Svijet The Tiger Lillies je taman, osebujan i raznolik, s trenucima duboke tuge, okrutnog crnog humora i neizmjerne ljepote. Ovaj jedinstveni “anarhični Brechtov ulični operni trio” obilazi svijet svirajući pjesme o “svemu što ne uključuje lijepe plavokose djevojke i dječake koji trče na livadi” kako bi citirali svog osnivača Martyn Jacquesa. Preko 30 službenih izdanja, bezbroj turneja praktički po svim kontinetnima, pjesme korištene za kazalište, ali i za film, brojne nagrade, sve je to dio opusa jedinstvenih Tiger Lillies!

Premijerno u Rijeku dolaze predstaviti svoje zadnje izdanje “Devil’s Fairground” a sve začinjeno 30 godišnjicom benda! Glazba koju stvaraju mješavina je prijeratnog berlinskog kabarea, anarhične opere i ciganske glazbe, odražavajući glasove Bertolta Brechta i Jacquesa Brela.Njihove pjesme pokrivaju sve mračne aspekte života, od prostitucije i ovisnosti o drogama do nasilja i očaja, uvijek prožete dodirom iskrivljenog humora i oštrom ironijom.

Rambo Amadeus u Saxu!

Koncert ovog osebujnog i obožavanog glazbenika u Zagrebu dogodit će se u subotu, 9. studenog pa si svakako pribilježite ovaj datum u rokovnike. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 80 kuna mogu se kupiti tijekom radnog vremena kluba, a na dan će ako ih ostane koštati 100 kuna. Pošto Rambo obično rasproda Sax, stvar je više nego jasna.

Rambo Amadeus, pravim imenom Antonije Pušić, crnogorski je glazbenik i tekstopisac, koji živi i radi u Beogradu, a karijeru je započeo prije 40 godina u jazz-punk-bendu “Radioaktivni otpad”. Pet godina kasnije s grupom “Egzodus” svirao je u sarajevskom hotelu “Bristol” na otvaranju Olimpijskih igara.

Renesansni lik kakav već je, Rambo se bavio i jedriličarstvom, pa je tako bio i omladinski prvak Jugoslavije te osam puta prvak Crne Gore. Rokenrol mu je bio ponešto draži od jedriličastva pa je 1988. godine objavio vrlo eklektični album ”O tugo jesenja”. Do sada je izdao 11 studijskih albuma, posljednji od njih je „Vrh dna“ iz 2015. Sve u svemu, bit će to još jedan megacarski koncert, propustiti ga ne smijete.

Učitati još
Zatvori